Smaczna, mięsista babka z makaronikowym przybraniem,
nadziana Nutellą. Dzieci ją uwielbiają! Jeżeli chcecie, żeby Nutella była w
każdym kawałku, musicie wycisnąć ją na całej powierzchni ciasta, a nie w kilku
miejscach. Przepis pochodzi z książki Ciasta, Carli Bardi.
Składniki, forma na
babkę z kominkiem, tortownica 23 cm z kominkiem:
Ciasto
130 g masła
225 g mąki pszennej
tortowej (typ 450)
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
¼ łyżeczki soli
100 g drobnego cukru
3 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu
z wanilii
125 ml mleka
kilka łyżeczek
Nutelli
1. Masło
rozpuścić i ostudzić.
2. Piekarnik
nastawić na 180°C.
3. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką.
4. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia
i solą.
5. W osobnej misce zmiksować (można utrzeć trzepaczką)
ostudzone masło z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę.
6. Stopniowo dodawać mąkę, na przemian z mlekiem, delikatnie
mieszając łyżką. Pod koniec wlać ekstrakt z wanilii i wymieszać.
7. Ciasto przełożyć do formy.
8. Nutellę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć ją w
kilku miejscach w cieście.
9. Wyłożyć na ciasto kokosową piankę, wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec przez ok. 40 min do suchego patyczka.
10.
Babkę wyjąć z piekarnika, a po 15 min z formy i ostudzić.
Przybranie makaronikowe
3 białka
szczypta soli
50 g drobnego cukru
3 krople olejku
migdałowego
75 g wiórków
kokosowych
1. Białka ubić ze
szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Stopniowo
dodawać cukier i miksować jeszcze przez 1 min.
3. Zmiksować z
olejkiem migdałowym.
4. Dodać wiórki
kokosowe w kilku partiach, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką.
Wygląda fantastycznie! Idealne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Pięknie wygląda, z nutellą musiała być wyjątkowo pyszna :)
OdpowiedzUsuńTak, polecamy :)
OdpowiedzUsuń