Babka makaronikowa z Nutellą

Drukuj

Smaczna, mięsista babka z makaronikowym przybraniem, nadziana Nutellą. Dzieci ją uwielbiają! Jeżeli chcecie, żeby Nutella była w każdym kawałku, musicie wycisnąć ją na całej powierzchni ciasta, a nie w kilku miejscach. Przepis pochodzi z książki Ciasta, Carli Bardi.


Składniki, forma na babkę z kominkiem, tortownica 23 cm z kominkiem:
Ciasto
130 g masła
225 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
100 g drobnego cukru
3 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
125 ml mleka
kilka łyżeczek Nutelli

1.     Masło rozpuścić i ostudzić.
2.     Piekarnik nastawić na 180°C.
3.     Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką.
4.     Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
5.     W osobnej misce zmiksować (można utrzeć trzepaczką) ostudzone masło z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę.
6.     Stopniowo dodawać mąkę, na przemian z mlekiem, delikatnie mieszając łyżką. Pod koniec wlać ekstrakt z wanilii i wymieszać.
7.     Ciasto przełożyć do formy.
8.     Nutellę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć ją w kilku miejscach w cieście.
9.     Wyłożyć na ciasto kokosową piankę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 min do suchego patyczka.
10.  Babkę wyjąć z piekarnika, a po 15 min z formy i ostudzić.

Przybranie makaronikowe
3 białka
szczypta soli
50 g drobnego cukru
3 krople olejku migdałowego
75 g wiórków kokosowych

1.     Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2.     Stopniowo dodawać cukier i miksować jeszcze przez 1 min.
3.     Zmiksować z olejkiem migdałowym.
4.     Dodać wiórki kokosowe w kilku partiach, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką.



3 komentarze:

  1. Wygląda fantastycznie! Idealne połączenie smaków :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, z nutellą musiała być wyjątkowo pyszna :)

    OdpowiedzUsuń