Galareta wieprzowa

Drukuj

Przepyszny galert śląski wg przepisu naszego taty. Galareta zastyga bez dodatku żelatyny. Możecie ją udekorować plasterkiem ugotowanej marchewki, układając go na spodzie miseczki jeszcze przed wlaniem wywaru z mięsem. Galaretę najlepiej podawać skropioną octem lub cytryną. Przechowywać w lodówce do 7 dni. Polecamy na wszelkie imprezy rodzinne :)


Składniki, ok. 10 miseczek:
1 golonka wieprzowa
3 nóżki wieprzowe (przecięte na pół)
500 g żeberek (podzielonych po kilka żeberek)
1 marchewka
1 pietruszka
mały plasterek selera
1 mała cebula
7 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe

3 duże ząbki czosnku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

1.     Mięso umyć i wymoczyć w zimniej wodzie, kilkakrotnie zmieniając wodę, aż będzie czysta.
2.     Przełożyć do dużego garnka, dodać warzywa i przyprawy.
3.     Zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu przez ok. 2 ½ - 3 h, aż mięso będzie odchodzić od kości. Na początku gotowania zszumować.
4.     Zdjąć z ognia, wyjąć mięso, lekko ostudzić, przebrać i pokroić (kości i nadmiar tłuszczu wyrzucić). Skórę można drobno pokroić i dodać do mięsa lub wyrzucić.  
5.     Wywar przecedzić przez sitko, wymieszać z mięsem i doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
6.     Przelać do miseczek, całkowicie ostudzić i wstawić do lodówki na kilka h do zastygnięcia.
7.     Podawać z octem lub cytryną.



2 komentarze:

  1. Jak dawno nie jadłam takiej prawdziwej galarety ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasi rodzice właśnie gotują mięso na kolejną :D

      Usuń