Królik z kluskami śląskimi i kiszoną kapustą

Drukuj

Delikatne, soczyste mięso z królika, mięciutkie kluseczki i pyszny sosik. Do dania przygotowałyśmy tradycyjnie gotowaną kapustę kiszoną, ale świetnie smakuje też z buraczkami na ciepło lub modrą kapustą. Polecamy na niedzielny lub świąteczny obiad.



Składniki, 4 porcje:
Królik i sos
królik podzielony na porcje
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
szczypta pieprzu ziołowego (Prymat)
3 łyżki oleju rzepakowego
3 plasterki wędzonego boczku / wędzonej słoniny
1 cebula pokrojona piórka
3 ząbki czosnku w łupinkach
1 ½ łyżeczki musztardy sarepskiej
1 łyżka mąki pszennej

1.    Królika umyć i osuszyć.
2.    Posolić i popieprzyć do smaku.
3.    Rozgrzać olej, dodać boczek, a po chwili królika i obsmażyć go ze wszystkich stron.
4.    Dodać cebulę, czosnek, 1 łyżeczkę musztardy i lekko podsmażyć.
5.    Zalać wodą do ¾ wysokości mięsa, przykryć pokrywką i dusić do miękkości przez ok. 1 h. Za każdym razem, kiedy woda wyparuje, królika należy odwrócić i znów zalać wodą.
6.    Gdy królik będzie już miękki, przełożyć go do rondelka i przykryć, żeby nie wystygł.
7.    Nadmiar wody odparować, doprawić do smaku solą, pieprzem lub ewentualnie Vegetą i Maggi i wymieszać z resztą musztardy.
8.    Do szklanki wsypać łyżkę mąki i stopniowo wlewać 100 ml wody, ciągle mieszając, aby nie było grudek.
9.    Do wrzącego sosu powoli i stopniowo wlewać wodę z mąką, ciągle mieszając. Gotować przez 1 min, aż sos zgęstnieje.

Kluski śląskie
1 kg ziemniaków
ok. 100 g mąki ziemniaczanej

1.    Nastawić wodę na ziemniaki i wsypać 1 łyżeczkę soli.
2.    Ziemniaki obrać, umyć, wrzucić na wrzącą wodę i gotować do miękkości (ok. 30 min).
3.    Odcedzić, włożyć do miski i od razu przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
4.    Wyrównać powierzchnię i lekko ostudzić.
5.    Kiedy ziemniaki nie będą już gorące, ale będą wciąż ciepłe, podzielić je na 4 części.
6.    Wyjąć jedną cześć i odłożyć na pozostałe 3.
7.    Miejsce po odebranych ziemniakach uzupełnić mąką ziemniaczaną. Ilość mąki zależy od gatunku ziemniaków: jeśli są bardzo mokre, mąkę należy nasypać równo z powierzchnią ziemniaków; jeżeli są sypkie, dodajemy o 2 łyżki mąki mniej, żeby nie były zbyt twarde.
8.    Wyrobić ręką masę ziemniaczaną i formować kluski o średnicy 5 cm.
9.    W każdej klusce zrobić wgłębienie kciukiem, odłożyć na czystą ściereczkę i przykryć drugą do czasu ich gotowania.
10.  Nastawić wodę na kluski i wsypać 1 łyżeczkę soli.
11.  Na wrzącą wodę wrzucić kluski, doprowadzić do wrzenia i od razu zmniejszyć ogień do minimum.
12.  Po 4 minutach wyjąć kluski łyżką cedzakową i przełożyć do miski.

Kapusta kiszona          
500 g kapusty
½ łyżeczki kminku
1 średnia cebula pokrojona w małą kostkę
świeżo zmielony czarny pieprz (szczypta)
2 szczypty pieprzu ziołowego
1 kopiasta łyżka smalcu ze skwarkami

1.    Kapustę pokroić i włożyć do garnka.
2.    Zalać wodą, dodać kminek i gotować na małym ogniu przez 20 min.
3.    Kapustę odcedzić, od razu dodać cebulę, pieprz, smalec ze skwarkami i wymieszać.



0 komentarze:

Prześlij komentarz