Piadine

Drukuj

Piadina to innymi słowy placek z mąki pszennej, wody i smalcu lub oliwy tradycyjnie wypełniony sosem pomidorowym, serem i wędliną lub mięsem. Można go napełnić praktycznie każdym ulubionym farszem jak na pizzę. Dziś zachęcamy do spróbowania piadiny w wersji z mozzarellą, pomidorem, szynką, cebulą i szczyptą oregano. Dzięki połączeniu tych składników piadina smakuje prawie jak pizza, a jest gotowa w ok. 25 min ;) Dzieci ją uwielbiają, zwłaszcza z dodatkiem sosu majonezowo-ketchupowego. 

Składniki, 2 porcje:
Piadine
2 pszenne tortille
4 plasterki szynki (najlepiej cienko krojonej i słabo wędzonej)
1 mozzarella
1 pomidor
½ cebuli
szczypta soli
2 szczypty oregano

2 garstki rukoli (opcjonalnie)

1.    Mozzarellę i pomidor pokroić w plasterki, a cebulę w piórka.
2.    Tortillę położyć na patelni grillowej i układać na jej połowie kolejno składniki: 2 plasterki szynki, 3-4 plastry mozzarelli, 3 plasterki pomidora, połowę ilości cebuli.
3.    Pomidora oprószyć solą, a całość szczyptą oregano i złożyć tortillę na pół.
4.    Grillować na małym ogniu przez ok. 10 min z każdej strony.
5.    Piadinę otworzyć, posmarować łyżką salsy, ewentualnie dodać rukolę i z powrotem złożyć.

Salsa rosa
2 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu

1.    Majonez dokładnie wymieszać z ketchupem.
  


0 komentarze:

Prześlij komentarz