Piadina
to innymi słowy placek z mąki pszennej, wody i smalcu lub oliwy tradycyjnie
wypełniony sosem pomidorowym, serem i wędliną lub mięsem. Można go napełnić
praktycznie każdym ulubionym farszem jak na pizzę. Dziś zachęcamy do spróbowania
piadiny w wersji z mozzarellą, pomidorem, szynką, cebulą i szczyptą oregano. Dzięki
połączeniu tych składników piadina smakuje prawie jak pizza, a jest gotowa w ok.
25 min ;) Dzieci ją uwielbiają, zwłaszcza z dodatkiem sosu
majonezowo-ketchupowego.
Składniki, 2 porcje:
Piadine
2 pszenne tortille
4 plasterki szynki (najlepiej cienko krojonej i
słabo wędzonej)
1 mozzarella
1 pomidor
½ cebuli
szczypta soli
2 szczypty oregano
2 garstki rukoli (opcjonalnie)
1.
Mozzarellę i pomidor pokroić w plasterki,
a cebulę w piórka.
2.
Tortillę położyć na patelni grillowej
i układać na jej połowie kolejno składniki: 2 plasterki szynki, 3-4 plastry
mozzarelli, 3 plasterki pomidora, połowę ilości cebuli.
3.
Pomidora oprószyć solą, a całość
szczyptą oregano i złożyć tortillę na pół.
4.
Grillować na małym ogniu przez ok. 10
min z każdej strony.
5.
Piadinę otworzyć, posmarować łyżką
salsy, ewentualnie dodać rukolę i z powrotem złożyć.
Salsa
rosa
2 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu
1. Majonez
dokładnie wymieszać z ketchupem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz