Pyszne
cynamonowe ciasteczka z ciasta francuskiego. Kształtem mają przypominać liście palmy, uszy słonia, motylki... nam jednak przypominają rogi renifera lub serduszka ;) Bardzo szybko się je przygotowuje,
pod warunkiem, że mamy w lodówce gotowe ciasto francuskie. Z domowego ciasta
palmiery są wprost przepyszne. Im więcej cynamonu, tym są lepsze. Do ciastek
można wykorzystać zarówno cukier brązowy, jak i biały. Najlepszy jednak będzie
drobny brązowy. Palmiery należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecamy
na nadchodzące święta i chłodne, zimowe wieczory.
Składniki, ok. 20
sztuk:
75 g drobnego brązowego cukru / drobnego białego
cukru / zwykłego brązowego cukru
1 kopiasta łyżka cynamonu
370 g ciasta francuskiego / 1 op. ciasta
francuskiego
1.
Piekarnik nastawić na 200˚C.
2.
Cukier dokładnie wymieszać z
cynamonem.
3.
Stolnicę oprószyć mąką, ułożyć ciasto
francuskie i rozwałkować na grubość 2 mm.
4.
Obsypać je warstwą cukru i złożyć na
pół.
5.
Znów posypać cukrem i złożyć każdą
połowę ciasta do środka na pół.
6.
Posypać ostatnią warstwą cukru i
złożyć obydwie części ciasta do siebie.
7.
Ciasto pokroić w 1 cm plasterki.
8.
Ciasteczka układać w ok. 2 cm
odległościach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9.
Piec przez 15 min, w połowie pieczenia
przewracając je na drugą stronę.
0 komentarze:
Prześlij komentarz