Palmiery cynamonowe

Drukuj

Pyszne cynamonowe ciasteczka z ciasta francuskiego. Kształtem mają przypominać liście palmy, uszy słonia, motylki... nam jednak przypominają rogi renifera lub serduszka ;) Bardzo szybko się je przygotowuje, pod warunkiem, że mamy w lodówce gotowe ciasto francuskie. Z domowego ciasta palmiery są wprost przepyszne. Im więcej cynamonu, tym są lepsze. Do ciastek można wykorzystać zarówno cukier brązowy, jak i biały. Najlepszy jednak będzie drobny brązowy. Palmiery należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecamy na nadchodzące święta i chłodne, zimowe wieczory. 


Składniki, ok. 20 sztuk:
75 g drobnego brązowego cukru / drobnego białego cukru / zwykłego brązowego cukru
1 kopiasta łyżka cynamonu
370 g ciasta francuskiego / 1 op. ciasta francuskiego

1.    Piekarnik nastawić na 200˚C.
2.    Cukier dokładnie wymieszać z cynamonem.
3.    Stolnicę oprószyć mąką, ułożyć ciasto francuskie i rozwałkować na grubość 2 mm.
4.    Obsypać je warstwą cukru i złożyć na pół.
5.    Znów posypać cukrem i złożyć każdą połowę ciasta do środka na pół.
6.    Posypać ostatnią warstwą cukru i złożyć obydwie części ciasta do siebie.
7.    Ciasto pokroić w 1 cm plasterki.
8.    Ciasteczka układać w ok. 2 cm odległościach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9.    Piec przez 15 min, w połowie pieczenia przewracając je na drugą stronę.

 


0 komentarze:

Prześlij komentarz