Szarlotka tatrzańska

Drukuj

Pyszny, wysoki jabłecznik na kruchutkim spodzie. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi :) Owoce polecamy pokroić za pomocą robota kuchennego. Krojenie ręczne zajmuje za dużo czasu, a jabłka pokrojone zbyt grubo nie zmiękną wystarczająco i szarlotka podczas krojenia będzie się rozjeżdżać. Plasterki powinny być maksymalnie 1 mm. Zmodyfikowany przepis z Moich Wypieków.


Składniki, forma 35x24 cm:
Ciasto kruche
500 g mąki pszennej tortowej / krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
85 g (½ szklanki) cukru pudru
200 g zimnego masła
50 g smalcu
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany / jogurtu

5 łyżek bułki tartej do podsypania podpieczonego ciasta
cukier puder do oprószenia ciasta

Do podania: lody waniliowe

1.    Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem przesiać na stolnicę, posiekać z resztą składników i szybko zagnieść.
2.    Formę wyłożyć 2/3 ciasta, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na ok. 30 min razem z resztą ciasta zawiniętego w folię spożywczą.
3.    Piekarnik nastawić na 180°C.
4.    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 min, aż lekko się zrumieni.
5.    Wyjąć, posypać bułką tartą i rozłożyć plasterki jabłek wraz z sokiem.
6.    Na wierzch zetrzeć resztę ciasta na tarce o dużych oczkach.
7.    Wstawić do piekarnika i piec przez 1 h.
8.    Posypać cukrem pudrem i podawać z lodami waniliowymi.

Jabłka
2 ½ kg jabłek (np. szara reneta, antonówka)
1 łyżeczka cynamonu
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią /1 op. cukru wanilinowego

1.    Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki za pomocą robota kuchennego.
2.    Wymieszać z cynamonem i cukrem.




1 komentarze:

  1. Jest piękna! Takiej szarlotki to jeszcze nie jadłam :)
    rankiemwszystkolepsze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń