Pyszny,
wysoki jabłecznik na kruchutkim spodzie. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami
waniliowymi :) Owoce polecamy pokroić za pomocą robota kuchennego. Krojenie
ręczne zajmuje za dużo czasu, a jabłka pokrojone zbyt grubo nie zmiękną
wystarczająco i szarlotka podczas krojenia będzie się rozjeżdżać. Plasterki
powinny być maksymalnie 1 mm. Zmodyfikowany przepis z Moich Wypieków.
Ciasto
kruche
500 g mąki pszennej tortowej / krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
85 g (½ szklanki) cukru pudru
200 g zimnego masła
50 g smalcu
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany / jogurtu
5 łyżek bułki tartej do podsypania podpieczonego
ciasta
cukier puder do oprószenia ciasta
Do
podania: lody waniliowe
1.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i
cukrem przesiać na stolnicę, posiekać z resztą składników i szybko zagnieść.
2.
Formę wyłożyć 2/3 ciasta, ponakłuwać
widelcem i wstawić do lodówki na ok. 30 min razem z resztą ciasta zawiniętego w
folię spożywczą.
3.
Piekarnik nastawić na 180°C.
4.
Ciasto wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec przez 10 min, aż lekko się zrumieni.
5.
Wyjąć, posypać bułką tartą i rozłożyć
plasterki jabłek wraz z sokiem.
6.
Na wierzch zetrzeć resztę ciasta na
tarce o dużych oczkach.
7.
Wstawić do piekarnika i piec przez 1
h.
8.
Posypać cukrem pudrem i podawać z
lodami waniliowymi.
Jabłka
2 ½ kg jabłek (np. szara reneta, antonówka)
1 łyżeczka cynamonu
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią /1 op. cukru
wanilinowego
1.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda
nasienne, pokroić w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki za pomocą robota kuchennego.
2.
Wymieszać z cynamonem i cukrem.
Jest piękna! Takiej szarlotki to jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńrankiemwszystkolepsze.blogspot.com