Sałatka śledź pod pierzynką

Drukuj

Bardzo rzadko się zdarza, że smakuje nam sałatka śledziowa. Tę jadłyśmy jakiś czas temu na rodzinnej imprezie i bardzo nam zasmakowała. Nie czuć w niej tak bardzo ryb, jedynie ich mały akcent, który nie przytłacza reszty składników. Ważne, aby kupić smaczne matiasy. My polecamy świeże z wiaderka lub matiasy Lisnera, na których jeszcze nigdy się nie zawiodłyśmy. Za przepis dziękujemy Agnieszce :)
 
Składniki:
2 obrane i ugotowane duże ziemniaki
2 obrane i ugotowane duże marchewki
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
1 duża cebula
6 jajek
2 ugotowane i obrane buraki
460 g (1 op.) matiasów
1 pęczek szczypiorku
7 łyżek majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany
świeżo mielony czarny pieprz

1.    Ziemniaki, marchew, jajka i buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2.    Cebulę i śledzie pokroić w kostkę.
3.    Koper, natkę i szczypiorek drobno posiekać.
4.    Majonez wymieszać ze śmietaną.
5.    Układać składniki kolejno w salaterce: ziemniaki, marchew, 3 łyżki majonezu, koperek, natkę pietruszki, cebulę, jajka, 3 łyżki majonezu, buraki, śledzie, 4 łyżki majonezu, szczypiorek.
6.    Schłodzić.
 


0 komentarze:

Prześlij komentarz