Smalec tradycyjny

Drukuj

Nie ma to jak swojski, domowy smalec. Sklepowy nie może się z nim równać ;) Jeżeli chcecie wykorzystać smalec do smarowania pieczywa, warto dodać do niego pod koniec trochę wędzonej słoniny i cebuli. Jeśli jednak będziecie używać go do smażenia lub pieczenia ciast, wędzoną słoninę i cebulę trzeba pominąć w przepisie. Polecamy też smalec wiejski!


Składniki, 1 duży słoik:
500 g podgardla / słoniny
200 g wędzonej słoniny (opcjonalnie)
1 mała lub średnia cebula (opcjonalnie)

1.    Podgardle lub słoninę pokroić w 0,5 cm kostkę (wędzoną słoninę odłożyć osobno).
2.    Cebulę obrać i przekroić na pół.
3.    Podgardle wrzucić do garnka o grubym dnie i wytapiać, często mieszając, aż skwarki będą lekko brązowe (ok 15 min).
4.    Ok. 5 min przed końcem smażenia dodać wędzoną słoninę i wytapiać do złotobrązowego koloru.
5.    Zdjąć z ognia, wrzucić cebulę i ostudzić.
6.    Tłuszcz przelać do słoika i wstawić do lodówki.


0 komentarze:

Prześlij komentarz