Nie
ma to jak swojski, domowy smalec. Sklepowy nie może się z nim równać ;) Jeżeli
chcecie wykorzystać smalec do smarowania pieczywa, warto dodać do niego pod
koniec trochę wędzonej słoniny i cebuli. Jeśli jednak będziecie używać go do
smażenia lub pieczenia ciast, wędzoną słoninę i cebulę trzeba pominąć w
przepisie. Polecamy też smalec wiejski!
Składniki, 1 duży
słoik:
500 g podgardla / słoniny
200 g wędzonej słoniny (opcjonalnie)
1 mała lub średnia cebula (opcjonalnie)
1.
Podgardle lub słoninę pokroić w 0,5 cm
kostkę (wędzoną słoninę odłożyć osobno).
2.
Cebulę obrać i przekroić na pół.
3.
Podgardle wrzucić do garnka o grubym
dnie i wytapiać, często mieszając, aż skwarki będą lekko brązowe (ok 15 min).
4.
Ok. 5 min przed końcem smażenia dodać
wędzoną słoninę i wytapiać do złotobrązowego koloru.
5.
Zdjąć z ognia, wrzucić cebulę i
ostudzić.
6.
Tłuszcz przelać do słoika i wstawić do
lodówki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz