Pierogi z surowym mięsem

Drukuj

Pierogi z surowego mięsa, po ugotowaniu są bardzo soczyste. Po przekrojeniu wypływa z nich smaczny sok. Mięso użyte do pierogów musi być wystarczająco tłuste. Pierożki są pyszne również po odsmażeniu. Przy wyrabianiu ciasta ważne jest, aby wlać tylko tyle wody, ile zabierze mąka oraz aby ciasto odpoczęło minimum 15 min przed rozwałkowywaniem. 


Składniki, ok. 70 sztuk:
Farsz
500 g surowego mięsa pół na pół wołowego (antrykot, rostbef) i wieprzowego (karkówka) lub samego wieprzowego
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1 łyżeczka soli lub do smaku
1 łyżeczka majeranku
1 cebula pokrojona w kosteczkę
2 łyżki masła

1.    Mięso zmielić w maszynce do mięsa.
2.    Cebulę usmażyć na maśle na złoty kolor.
3.    Dodać do mięsa, doprawić i dobrze wymieszać ręką.

Ciasto pierogowe
500 g mąki pszennej poznańskiej (typ 500)
250-330 ml gorącej wody
1 łyżka masła

Do podania: boczek przysmażony z cebulą / cebula przysmażona na oleju rzepakowym / smalec ze skwarkami / masło

1.     Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski.
2.     W gorącej wodzie rozpuścić masło i stopniowo wlewać do mąki, mieszając łyżką lub ostrożnie ręką. Wody należy wlać tylko tyle, ile zabierze mąka, czyli tylko do połączenia się składników.
3.     Powygniatać chwilę, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. W razie konieczności podsypywać mąką.
4.     Przykryć ściereczką i odstawić na 15-30 min.
5.     Ciasto rozwałkowywać na grubość 2 mm na stolnicy wysypanej mąką.
6.     Wykrawać szklanką kółka, nakładać po kopiastej łyżeczce farszu, składać na pół i zlepiać brzegi ciasta.
7.     Pierogi układać na ściereczce lub stolnicy wysypanej mąką. Przykryć ściereczką do czasu gotowania.
8.     Nastawić wodę na pierogi i dobrze posolić (na 4 l wody 2 łyżeczki soli).
9.     Pierogi wrzucać partiami na wrzącą wodę (po 15-20 pierogów), zagotować i od razu zmniejszyć ogień do minimum.
10.  Gotować przez 8 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
11.  Pierogi wyjmować łyżką cedzakową, nakładać na talerze i polewać okrasą.



0 komentarze:

Prześlij komentarz