Pancakes z jagodami

Drukuj

Dziś Baika w kuchni obchodzi trzecie urodziny! Ostatnio zamieszczamy zdecydowanie mniej postów niż kiedyś. Nie jest to spowodowane brakiem chęci, lecz brakiem czasu. Wszystko na to wskazuje, że już wkrótce się to zmieni i powrócimy do częstszego blogowania ;)
Nasze dzisiejsze śniadanko było wyjątkowe, jak przystało na tę okazję :) Pancakesy wyszły bardzo mięciutkie, grubiutkie i puszyste. Nam najlepiej smakowały podane ze śmietaną i polane syropem klonowym. Naleśniki można smażyć na odrobinie oleju kokosowego lub bez tłuszczu. Polecamy na niedzielne śniadanie lub podwieczorek. Przepis z Kwestii Smaku.


Składniki, 20 sztuk:
Pancakes
210 g (1 1/3 szklanki) mąki pszennej tortowej
3 łyżki drobnego cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
310 ml (1 i 1/4 szklanki) maślanki
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła
1 szklanka jagód

Do smażenia: olej kokosowy / olej rzepakowy / masło klarowane
Do podania: syrop klonowy, gęsta śmietana 30% / 36% z cukrem waniliowym

1.    Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą.
2.    W osobnej misce zmiksować maślankę, jajka i masło.
3.    Stopniowo wsypywać suche składniki do mokrych, za każdym razem delikatnie mieszając lub miksując na najmniejszych obrotach.
4.    Delikatnie wymieszać z jagodami.
5.    Rozgrzać patelnię, delikatnie posmarować ją olejem i nakładać po 1,5 łyżki ciasta na 1 naleśnik.
6.    Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor i układać na papierowych ręcznikach.
7.    Podawać z syropem klonowym i / lub ze śmietaną z cukrem.





2 komentarze: