Cinnamon rolls

Drukuj

Mięciutkie, wilgotne, cynamonowe bułeczki o maślanym posmaku. Najlepsze jeszcze ciepłe, podane w chłodny, jesienny wieczór :) Przepis z Kwestii Smaku.


Składniki, 12 sztuk: 
Nadzienie
35 g masła
10 g mielonego cynamonu
2 łyżki cukru waniliowego
50 g drobnego brązowego cukru
starta skórka z 1/2 małej cytryny

  1. Cynamon wymieszać z cukrem i skórką z cytryny.

Ciasto
250 g mąki pszennej typ. 550
25 g cukru
szczypta soli
1/2 op. suchych drożdży / 7 g świeżych
125 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka
1 małe jajko
1 żółtko
35 g miękkiego masła

Do posmarowania: 1 małe roztrzepane jajko
lukier

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, drożdże, wlać mleko i wymieszać.
  2. Dodać jajko i żółtko i wyrabiać hakami miksera przez 5 min.
  3. Stopniowo dodawać masło i miksować jeszcze przez 5 min. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h.
  4. Ciasto rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm.
  5. Posmarować go masłem i posypać cynamonem z cukrem.
  6. Zawinąć je w roladkę i pokroić w plasterki o grubości 2 cm.
  7. Plasterki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w ok. 3 cm odległości od siebie. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
  8. Piekarnik nastawić na 180ºC.
  9. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec przez 20 min na złoty kolor.
  10. Posmarować lukrem.


0 komentarze:

Prześlij komentarz