Mięciutkie, wilgotne, cynamonowe bułeczki o maślanym posmaku. Najlepsze jeszcze ciepłe, podane w chłodny, jesienny wieczór :) Przepis z Kwestii Smaku.
Składniki, 12 sztuk:
Nadzienie
35 g masła
10 g mielonego cynamonu
2 łyżki cukru waniliowego
50 g drobnego brązowego cukru
starta skórka z 1/2 małej cytryny
- Cynamon wymieszać z cukrem i skórką z cytryny.
Ciasto
250 g mąki pszennej typ. 550
25 g cukru
szczypta soli
1/2 op. suchych drożdży / 7 g świeżych
125 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka
1 małe jajko
1 żółtko
35 g miękkiego masła
Do posmarowania: 1 małe roztrzepane jajko
lukier
- Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, drożdże, wlać mleko i wymieszać.
- Dodać jajko i żółtko i wyrabiać hakami miksera przez 5 min.
- Stopniowo dodawać masło i miksować jeszcze przez 5 min. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h.
- Ciasto rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm.
- Posmarować go masłem i posypać cynamonem z cukrem.
- Zawinąć je w roladkę i pokroić w plasterki o grubości 2 cm.
- Plasterki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w ok. 3 cm odległości od siebie. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
- Piekarnik nastawić na 180ºC.
- Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec przez 20 min na złoty kolor.
- Posmarować lukrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz