Ziemniaki z paróweczkami, pomidorami
i oregano - kto jeszcze nie jadł tej potrawy, niech żałuje. Jest bardzo
smaczna, dzieci ją uwielbiają. Dodatek pomidorów i oregano sprawia, że tak
proste składniki stają się wyjątkowe. Kiedy będziecie chcieli ugotować sobie zwykłe
parówki z musztardą lub ketchupem, koniecznie przypomnijcie sobie o tym
przepisie! ;)
sobota, 31 sierpnia 2013
piątek, 30 sierpnia 2013
Peperonata
Peperonata to typowo włoska potrawa. Podawana jest jako
przystawka do wędlin, serów, a także jako sałatka do mięsnych dań z grilla. Papryka
jest bardzo delikatna, a zarazem mięsista. Jest również słodko-kwaśna i nadaje mięsu
wyjątkowy smak. Warto ją spróbować, bo jest po prostu wyśmienita :) Można ją
przechowywać do tygodnia w lodówce lub zamrozić. Szczególnie polecamy!
czwartek, 29 sierpnia 2013
Dynia z czosnkiem i miętą
Na targu warzywnym można teraz
kupić piękne dynie. Przygotowałyśmy więc bardzo dobrą przystawkę: słodko-kwaśną,
smażoną dynię z czosnkiem i miętą. Polecamy ją szczególnie tym, którzy nie
przekonali się jeszcze do smaku dyni. W tej wersji na pewno Wam posmakuje :)
Kokardki z tuńczykiem w sosie śmietanowym
Obiad gotowy w ok. 20 minut :) Sos jest pyszny, ma
aksamitną konsystencję, a jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż gotowanie
makaronu. To jedno z ulubionych dań synka BA, a jest on dość wybredny ;) W
wersji dla dzieci należy oczywiście pominąć wino i peperoncino.
środa, 28 sierpnia 2013
Racuchy drożdżowe z jabłkami i cynamonem
Pyszne racuszki drożdżowe, to jeden ze smaków naszego
dzieciństwa. Zawsze robiła je nam nasza mama w pochmurne
dni na poprawienie humoru. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :)
Kotlety z bakłażanów
Szybki i smaczny obiad nie tylko dla wegetarian. Kotlety
z bakłażanów dobrze smakują z sałatą w sosie winegret i świeżą bagietką :)
Spaghetti ze smażoną cukinią
Bardzo prosty i tani sposób na przygotowanie spaghetti.
Usmażoną cukinię możecie przechowywać w lodówce przez kilka dni. Później wystarczy
wyjąć ją z lodówki kilka godzin wcześniej przed użyciem, aby była w
temperaturze pokojowej. Smaczny makaron dla amatorów włoskiej kuchni :)
wtorek, 27 sierpnia 2013
Pulpeciki w jarzynach
Pulpeciki w jarzynach to pyszna i pożywna potrawa. Danie
jest bardzo wydajne, ponieważ z pół kg mięsa wychodzi aż 16 soczystych pulpecików.
W wersji dla dzieci należy jedynie pominąć wino. Bardzo polecamy!
poniedziałek, 26 sierpnia 2013
Bruschette z pomidorami
Grillowane kromki z pomidorami, czosnkiem i świeżą bazylią
świetnie nadają się na przystawkę. Można je podać do drinków czy piwa. Zamiast świeżego
pieczywa możecie wykorzystać nawet kilkudniowy chleb, z którym nie wiecie, co zrobić
;) Spróbujcie też Bruschette z anchois i oregano!
Melon w szynce parmeńskiej
Melon zawijany w szynce parmeńskiej
to klasyczna, włoska przystawka. Z jednego melona wyjdzie, aż 12 porcji. To
bardzo prosta, szybka w przygotowaniu i smaczna zakąska. Jeżeli nie dostaniecie
szynki parmeńskiej (prosciutto crudo) możecie ewentualnie użyć szynki szwarcwaldzkiej,
jednak smak już nie będzie ten sam.
Drink Lime Stripe
Kwaśny, wyraźny smak limonki idealnie komponuje się ze
słodkim smakiem żurawiny. Obydwa smaki przenikają się i równoważą, tworząc pyszny
i orzeźwiający drink. Przepis zaczerpnęłyśmy ze strony Finlandii (zamiast
lemoniady użyłyśmy napoju Sprite). Polecamy!
niedziela, 25 sierpnia 2013
Torta salata
Frittata na spodzie z ciasta francuskiego jest bardzo
smaczna. Jeśli smakowała Wam Tarta z cukinią, ta potrawa również przypadnie Wam
do gustu. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
sobota, 24 sierpnia 2013
Mrożona herbata
Zamiast kupować gotową herbatę pełną konserwantów, lepiej
przygotować ją samemu. Pięcioletni synek BA powiedział, że herbata z naszego
przepisu smakuje jak kupowana, a nawet lepiej :) Jest o wiele zdrowsza i
skutecznie gasi pragnienie :)
piątek, 23 sierpnia 2013
Caprese
To jedna z najpopularniejszych i najprostszych włoskich
sałatek, znanych na całym świecie. Sezon na pomidory trwa, więc postanowiłyśmy
Wam o niej przypomnieć. Warto ją sobie zrobić, bo pomidory mają teraz najlepszy
smak.
Risotto z ziemniakami
Może dziwicie się, jak można jeść ryż z ziemniakami, ale kiedy
nie macie czasu na przygotowanie skomplikowanego obiadu czy kolacji, warto
przypomnieć sobie o tym przepisie. Potrawa jest smaczna i bardzo tania. To
świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru rosołu.
Tarta z figami w winnym sosie
Świeże figi można jeść na surowo, ususzyć i wykorzystać
do zimowych wypieków lub np. zrobić z nich pyszne nadzienie do tarty ;) Figi są
bardzo słodkie, ale w tym cieście ich smak przełamany jest winnym sosem ze
skórką z pomarańczy i cytryny. Całość smakuje naprawdę przepysznie! :)
Inspirowałyśmy się przepisem z włoskiej gazety „Cucinare”.
czwartek, 22 sierpnia 2013
Pennette z warzywami i boczkiem
Bardzo smaczny i szybki do przygotowania makaron. Zamiast
pennette, można użyć penne lub muszelek. Potrawę podawać z lampką wina, które podkreśli smak pysznego sosu.
wtorek, 20 sierpnia 2013
Caipiroska truskawkowa
Powróciłyśmy do wspomnień z wakacji w Palermo sprzed kilku
lat. Popijałyśmy wtedy pyszne koktajle i drinki :) Dziś podajemy przepis na jeden
z nich: orzeźwiającą Caipiroskę o smaku cytrynowo-truskawkowym. Jeżeli nie możecie
dostać soku truskawkowego, zastąpcie go zmiksowanymi truskawkami z dodatkiem
cukru i odrobiny wody mineralnej.
Casarecce alla puttanesca
Makaron z pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami i
kaparami przypomni Wam śródziemnomorskie smaki. Jest lekkostrawny, ale przede
wszystkim pyszny! Zamiast makaronu casarecce można użyć penne lub spaghetti. Szczególnie
polecamy! :)
niedziela, 18 sierpnia 2013
Tiramisù
To jeden z najsłynniejszych włoskich deserów. Jego
aksamitna konsystencja i smak espresso na pewno urzekł już niejednego z Was.
Dziś przedstawiamy jego tradycyjną wersję.
Sałatka z pieczarek
Sałatka z pieczarek to dobry
dodatek do wędlin i mięs. Dzięki gotowaniu grzybów w wodzie z dodatkiem octu,
nabierają intensywniejszego smaku.
piątek, 16 sierpnia 2013
Sałatka z wołowiną
Przepis na sałatkę z wołowiną
narodził się po ugotowaniu rosołu warzywno-wołowego. To bardzo dobry sposób na
smaczne wykorzystanie pozostałego mięsa. Zamiast wołowiny można również wykorzystać
mięso z indyka. Sałatkę należy podawać lekko schłodzoną.
czwartek, 15 sierpnia 2013
Zapiekana papryka po sycylijsku
Zaczął się sezon na paprykę, wiec
warto coś z niej przyrządzić. Proponujemy Wam zapiekaną paprykę z szynką,
salami, parmezanem, natką pietruszki, orzeszkami pinii i rodzynkami. Farsz jest
bardzo smaczny i oryginalny w smaku. Bardzo polecamy!
środa, 14 sierpnia 2013
Szaszłyki z piersi z kurczaka i warzyw
Uwielbiamy potrawy z grilla. W każdym sezonie grillowym
szaszłyki z piersi z kurczaka, warzyw i pieczarek muszą zagościć na
naszym stole. Na patyczki można również nabić suszone śliwki zawinięte w cienkie plastry boczku. Mięso najlepiej macerować przez kilka godzin. Im dłużej
będzie w przyprawach, tym będzie lepsze w smaku.
wtorek, 13 sierpnia 2013
Oblada z papryką w sosie słodko-kwaśnym
Pyszne i ciekawe połączenie oblady z papryką w słodko-kwaśnym,
pomidorowym sosie z dodatkiem kaparów. Przypomina smak peperonaty oraz sosu
livornese (przepisy już wkrótce). Zamiast oblady można użyć dorsza lub
szczupaka. Bardzo polecamy!
Lasagne
Lasagne – do tej potrawy raczej nie trzeba nikogo namawiać. Każdy
ją zna, jednak są różne sposoby na jej wykonanie. Niektórzy popełniają błąd,
obgotowując wcześniej makaron. Nie należy tego robić, ponieważ ugotuje się on w
sosie pomidorowym podczas zapiekania. Poniższy przepis dostałyśmy od naszej
sycylijskiej rodziny. Spróbujcie, a nie pożałujecie :)
Pancakes z ricottą
Placuszki na maślance z dodatkiem ricotty są jeszcze
bardziej pulchne i smaczne, niż te tradycyjne. Po usmażeniu można je oprószyć waniliowym
cukrem pudrem, cynamonem lub polać syropem klonowym.
poniedziałek, 12 sierpnia 2013
Melanzane alla parmigiana
Melanzane alla parmigiana, czyli bakłażany w sosie pomidorowym,
poprószone parmezanem i udekorowane listkami bazylii. Smażone bakłażany
dosłownie rozpływają się w ustach i trudno jest się od nich oderwać. Świetnie nadają
się na kolacje w upalne wieczory. Można przechowywać je do kilku dni w lodówce.
Sałatka z kalmarów
Z samego rana, po nocnym połowie, nasz przyjaciel przyniósł
nam te piękne okazy :) Lekkim i dietetycznym sposobem przygotowania kalmarów
jest ich ugotowanie i doprawienie solą, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz
dodatkiem czosnku. Musicie spróbować!
niedziela, 11 sierpnia 2013
Bruschette z anchois i oregano
Bruschette, czyli grillowane kromeczki bagietki lub chleba. Tym razem w odsłonie z filecikami anchois, oregano i oliwą extravergine. Sardele są bardzo słone, dlatego na jedną kromkę wystarczy położyć zaledwie kilka
kawałeczków rybki. Proste,
szybkie i smaczne.
Smażony brie z konfiturą z pomidorów
Smażony ser brie to bardzo smaczna i szybka przystawka. Świetnie
komponuje się ze słodkimi dodatkami. Często podawany jest z żurawiną, ale my
dla odmiany proponujemy spróbować go z konfiturą z pomidorów. Jej specyficzny
smak uzyskany jest dzięki dodatkowi brandy i rodzynków.
Kalafior z czosnkiem
Najbardziej znany w Polsce sposób na przyrządzenie
kalafiora, to chyba ten z przysmażoną bułką tartą, młodymi ziemniaczkami i
maślanką do popicia ;) Czasem jednak warto spróbować czegoś innego. Poniższy,
śródziemnomorski przepis na kalafior na pewno przypadnie do gustu amatorom
czosnku. Danie można przygotować nawet dzień wcześniej. Podaje się je w
temperaturze pokojowej lub na ciepło.
sobota, 10 sierpnia 2013
Plum Cake
Plum Cake świetnie pasuje do kawy i herbaty. Często jemy je
na śniadanie, popijając kremowe cappuccino :) Bardzo szybko się je przygotowuje
i najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Jest mięciutkie, pulchne, sypkie, a zarazem wilgotne. Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Tarta z cukinią
Tarta z cukinią świetnie nadaje się na obiad czy kolację.
Znakomite połączenie wędzonego boczku z podsmażaną cukinią i pomidorkami, na
pysznym, lekko chrupiącym cieście, na pewno nikogo nie rozczaruje ;)
Fettuccine z mulami, cukinią i pomidorkami koktajlowymi
Czas na morskie przysmaki: pyszne mule z cukinią i
pomidorkami koktajlowymi. Całość owinięta makaronowymi wstążeczkami, skąpanymi
w białym wytrawnym winie... Szczególnie polecamy! :)
Kuleczki z arbuza
Nie ma nic lepszego w upalne dni jak dobrze schłodzony
arbuz. Podany w postaci kuleczek świetnie się prezentuje, a dodatkowo skropiony
sokiem ze świeżo wyciśniętej limonki, smakuje jeszcze bardziej orzeźwiająco.
Eliche z anchois i bułką tartą
Do posypywania większości makaronów używa się parmezanu.
W tym daniu zastąpiony jest grillowaną bułką tartą. Smak sosu pomidorowego zupełnie
różni się od tego tradycyjnego. Gorąco polecamy :)
Bób z oregano
Przepis narodził się w
Palermo, jednak z czasem objął prawie całą Sycylię. Kto raz spróbuje bobu w
takiej wersji, nie będzie już powracać do starych przepisów. Jest pyszny na ciepło
i na zimno. Można przechowywać go kilka dni w lodówce, a przed spożyciem lekko odgrzać.
Palce lizać ;)
Sernikobrownie z malinami
Na nasz pierwszy post zasłużyło pyszne Sernikobrownie z
malinami dla miłośników czekolady i sera. Przepis zaczerpnęłyśmy ze strony
Nigelli Lawson i trochę go zmodyfikowałyśmy. W temperaturze pokojowej sernik wprost
rozpływa się w ustach. Powstał w podziękowaniu dla Tomka, bez którego BAiKA w
Kuchni nie wyglądałaby tak, jak ją sobie wyobraziłyśmy. Dziękujemy :), a Wam
życzymy smacznego!