sobota, 31 sierpnia 2013

Ziemniaki z paróweczkami, pomidorami i oregano

Ziemniaki z paróweczkami, pomidorami i oregano - kto jeszcze nie jadł tej potrawy, niech żałuje. Jest bardzo smaczna, dzieci ją uwielbiają. Dodatek pomidorów i oregano sprawia, że tak proste składniki stają się wyjątkowe. Kiedy będziecie chcieli ugotować sobie zwykłe parówki z musztardą lub ketchupem, koniecznie przypomnijcie sobie o tym przepisie! ;)
 

piątek, 30 sierpnia 2013

Peperonata

Peperonata to typowo włoska potrawa. Podawana jest jako przystawka do wędlin, serów, a także jako sałatka do mięsnych dań z grilla. Papryka jest bardzo delikatna, a zarazem mięsista. Jest również słodko-kwaśna i nadaje mięsu wyjątkowy smak. Warto ją spróbować, bo jest po prostu wyśmienita :) Można ją przechowywać do tygodnia w lodówce lub zamrozić. Szczególnie polecamy!
 

czwartek, 29 sierpnia 2013

Dynia z czosnkiem i miętą

Na targu warzywnym można teraz kupić piękne dynie. Przygotowałyśmy więc bardzo dobrą przystawkę: słodko-kwaśną, smażoną dynię z czosnkiem i miętą. Polecamy ją szczególnie tym, którzy nie przekonali się jeszcze do smaku dyni. W tej wersji na pewno Wam posmakuje :)

Kokardki z tuńczykiem w sosie śmietanowym

Obiad gotowy w ok. 20 minut :) Sos jest pyszny, ma aksamitną konsystencję, a jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż gotowanie makaronu. To jedno z ulubionych dań synka BA, a jest on dość wybredny ;) W wersji dla dzieci należy oczywiście pominąć wino i peperoncino.


środa, 28 sierpnia 2013

Racuchy drożdżowe z jabłkami i cynamonem

Pyszne racuszki drożdżowe, to jeden ze smaków naszego dzieciństwa. Zawsze robiła je nam nasza mama w pochmurne dni na poprawienie humoru. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :)


Kotlety z bakłażanów

Szybki i smaczny obiad nie tylko dla wegetarian. Kotlety z bakłażanów dobrze smakują z sałatą w sosie winegret i świeżą bagietką :)

Spaghetti ze smażoną cukinią

Bardzo prosty i tani sposób na przygotowanie spaghetti. Usmażoną cukinię możecie przechowywać w lodówce przez kilka dni. Później wystarczy wyjąć ją z lodówki kilka godzin wcześniej przed użyciem, aby była w temperaturze pokojowej. Smaczny makaron dla amatorów włoskiej kuchni :)

wtorek, 27 sierpnia 2013

Pulpeciki w jarzynach

Pulpeciki w jarzynach to pyszna i pożywna potrawa. Danie jest bardzo wydajne, ponieważ z pół kg mięsa wychodzi aż 16 soczystych pulpecików. W wersji dla dzieci należy jedynie pominąć wino. Bardzo polecamy!

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Bruschette z pomidorami

Grillowane kromki z pomidorami, czosnkiem i świeżą bazylią świetnie nadają się na przystawkę. Można je podać do drinków czy piwa. Zamiast świeżego pieczywa możecie wykorzystać nawet kilkudniowy chleb, z którym nie wiecie, co zrobić ;) Spróbujcie też Bruschette z anchois i oregano!


Melon w szynce parmeńskiej

Melon zawijany w szynce parmeńskiej to klasyczna, włoska przystawka. Z jednego melona wyjdzie, aż 12 porcji. To bardzo prosta, szybka w przygotowaniu i smaczna zakąska. Jeżeli nie dostaniecie szynki parmeńskiej (prosciutto crudo) możecie ewentualnie użyć szynki szwarcwaldzkiej, jednak smak już nie będzie ten sam.

Drink Lime Stripe

Kwaśny, wyraźny smak limonki idealnie komponuje się ze słodkim smakiem żurawiny. Obydwa smaki przenikają się i równoważą, tworząc pyszny i orzeźwiający drink. Przepis zaczerpnęłyśmy ze strony Finlandii (zamiast lemoniady użyłyśmy napoju Sprite). Polecamy!

niedziela, 25 sierpnia 2013

Ciasto jogurtowe z morelami i kruszonką

Ciasto jogurtowe ze świeżymi morelami i kruszonką jest pyszne, lekkie i puszyste :) Starta skórka z pomarańczy dodatkowo wzbogaca jego smak. Jest również bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Do odmierzania większości składników służy kubeczek po małym jogurcie. 

Torta salata

Frittata na spodzie z ciasta francuskiego jest bardzo smaczna. Jeśli smakowała Wam Tarta z cukinią, ta potrawa również przypadnie Wam do gustu. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
 

sobota, 24 sierpnia 2013

Mrożona herbata

Zamiast kupować gotową herbatę pełną konserwantów, lepiej przygotować ją samemu. Pięcioletni synek BA powiedział, że herbata z naszego przepisu smakuje jak kupowana, a nawet lepiej :) Jest o wiele zdrowsza i skutecznie gasi pragnienie :) 
 

piątek, 23 sierpnia 2013

Caprese

To jedna z najpopularniejszych i najprostszych włoskich sałatek, znanych na całym świecie. Sezon na pomidory trwa, więc postanowiłyśmy Wam o niej przypomnieć. Warto ją sobie zrobić, bo pomidory mają teraz najlepszy smak. 

Risotto z ziemniakami

Może dziwicie się, jak można jeść ryż z ziemniakami, ale kiedy nie macie czasu na przygotowanie skomplikowanego obiadu czy kolacji, warto przypomnieć sobie o tym przepisie. Potrawa jest smaczna i bardzo tania. To świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru rosołu.

Tarta z figami w winnym sosie

Świeże figi można jeść na surowo, ususzyć i wykorzystać do zimowych wypieków lub np. zrobić z nich pyszne nadzienie do tarty ;) Figi są bardzo słodkie, ale w tym cieście ich smak przełamany jest winnym sosem ze skórką z pomarańczy i cytryny. Całość smakuje naprawdę przepysznie! :) Inspirowałyśmy się przepisem z włoskiej gazety „Cucinare”.
 

czwartek, 22 sierpnia 2013

Pennette z warzywami i boczkiem

Bardzo smaczny i szybki do przygotowania makaron. Zamiast pennette, można użyć penne lub muszelek. Potrawę podawać z lampką wina, które podkreśli smak pysznego sosu. 
 

wtorek, 20 sierpnia 2013

Caipiroska truskawkowa

Powróciłyśmy do wspomnień z wakacji w Palermo sprzed kilku lat. Popijałyśmy wtedy pyszne koktajle i drinki :) Dziś podajemy przepis na jeden z nich: orzeźwiającą Caipiroskę o smaku cytrynowo-truskawkowym. Jeżeli nie możecie dostać soku truskawkowego, zastąpcie go zmiksowanymi truskawkami z dodatkiem cukru i odrobiny wody mineralnej.
 

Casarecce alla puttanesca

Makaron z pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami i kaparami przypomni Wam śródziemnomorskie smaki. Jest lekkostrawny, ale przede wszystkim pyszny! Zamiast makaronu casarecce można użyć penne lub spaghetti. Szczególnie polecamy! :)
 

niedziela, 18 sierpnia 2013

Tiramisù

To jeden z najsłynniejszych włoskich deserów. Jego aksamitna konsystencja i smak espresso na pewno urzekł już niejednego z Was. Dziś przedstawiamy jego tradycyjną wersję.
 

Sałatka z pieczarek

Sałatka z pieczarek to dobry dodatek do wędlin i mięs. Dzięki gotowaniu grzybów w wodzie z dodatkiem octu, nabierają intensywniejszego smaku. 

piątek, 16 sierpnia 2013

Sałatka z wołowiną

Przepis na sałatkę z wołowiną narodził się po ugotowaniu rosołu warzywno-wołowego. To bardzo dobry sposób na smaczne wykorzystanie pozostałego mięsa. Zamiast wołowiny można również wykorzystać mięso z indyka. Sałatkę należy podawać lekko schłodzoną.

czwartek, 15 sierpnia 2013

Zapiekana papryka po sycylijsku

Zaczął się sezon na paprykę, wiec warto coś z niej przyrządzić. Proponujemy Wam zapiekaną paprykę z szynką, salami, parmezanem, natką pietruszki, orzeszkami pinii i rodzynkami. Farsz jest bardzo smaczny i oryginalny w smaku. Bardzo polecamy!

środa, 14 sierpnia 2013

Szaszłyki z piersi z kurczaka i warzyw

Uwielbiamy potrawy z grilla. W każdym sezonie grillowym szaszłyki z piersi z kurczaka, warzyw i pieczarek muszą zagościć na naszym stole. Na patyczki można również nabić suszone śliwki zawinięte w cienkie plastry boczku. Mięso najlepiej macerować przez kilka godzin. Im dłużej będzie w przyprawach, tym będzie lepsze w smaku. 

wtorek, 13 sierpnia 2013

Oblada z papryką w sosie słodko-kwaśnym

Pyszne i ciekawe połączenie oblady z papryką w słodko-kwaśnym, pomidorowym sosie z dodatkiem kaparów. Przypomina smak peperonaty oraz sosu livornese (przepisy już wkrótce). Zamiast oblady można użyć dorsza lub szczupaka. Bardzo polecamy!




Lasagne

Lasagne do tej potrawy raczej nie trzeba nikogo namawiać. Każdy ją zna, jednak są różne sposoby na jej wykonanie. Niektórzy popełniają błąd, obgotowując wcześniej makaron. Nie należy tego robić, ponieważ ugotuje się on w sosie pomidorowym podczas zapiekania. Poniższy przepis dostałyśmy od naszej sycylijskiej rodziny. Spróbujcie, a nie pożałujecie :)

Pancakes z ricottą

Placuszki na maślance z dodatkiem ricotty są jeszcze bardziej pulchne i smaczne, niż te tradycyjne. Po usmażeniu można je oprószyć waniliowym cukrem pudrem, cynamonem lub polać syropem klonowym.
 

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana, czyli bakłażany w sosie pomidorowym, poprószone parmezanem i udekorowane listkami bazylii. Smażone bakłażany dosłownie rozpływają się w ustach i trudno jest się od nich oderwać. Świetnie nadają się na kolacje w upalne wieczory. Można przechowywać je do kilku dni w lodówce.






Sałatka z kalmarów

Z samego rana, po nocnym połowie, nasz przyjaciel przyniósł nam te piękne okazy :) Lekkim i dietetycznym sposobem przygotowania kalmarów jest ich ugotowanie i doprawienie solą, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz dodatkiem czosnku. Musicie spróbować!

niedziela, 11 sierpnia 2013

Bruschette z anchois i oregano

Bruschette, czyli grillowane kromeczki bagietki lub chleba. Tym razem w odsłonie z filecikami anchois, oregano i oliwą extravergine. Sardele są bardzo słone, dlatego na jedną kromkę wystarczy położyć zaledwie kilka kawałeczków rybki. Proste, szybkie i smaczne.



Smażony brie z konfiturą z pomidorów

Smażony ser brie to bardzo smaczna i szybka przystawka. Świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami. Często podawany jest z żurawiną, ale my dla odmiany proponujemy spróbować go z konfiturą z pomidorów. Jej specyficzny smak uzyskany jest dzięki dodatkowi brandy i rodzynków.




Kalafior z czosnkiem

Najbardziej znany w Polsce sposób na przyrządzenie kalafiora, to chyba ten z przysmażoną bułką tartą, młodymi ziemniaczkami i maślanką do popicia ;) Czasem jednak warto spróbować czegoś innego. Poniższy, śródziemnomorski przepis na kalafior na pewno przypadnie do gustu amatorom czosnku. Danie można przygotować nawet dzień wcześniej. Podaje się je w temperaturze pokojowej lub na ciepło. 



sobota, 10 sierpnia 2013

Plum Cake

Plum Cake świetnie pasuje do kawy i herbaty. Często jemy je na śniadanie, popijając kremowe cappuccino :) Bardzo szybko się je przygotowuje i najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Jest mięciutkie, pulchne, sypkie, a zarazem wilgotne. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.




Tarta z cukinią

Tarta z cukinią świetnie nadaje się na obiad czy kolację. Znakomite połączenie wędzonego boczku z podsmażaną cukinią i pomidorkami, na pysznym, lekko chrupiącym cieście, na pewno nikogo nie rozczaruje ;)










Sformato di melanzane

Jedną z naszych ulubionych letnich potraw jest Sformato di melanzane, czyli zapiekanka z bakłażanów. Smażone na oliwie z oliwek bakłażany, sos pomidorowy, parmezan, szynka i mozzarella… To musi być pyszne! Przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale naprawdę warto.


Fettuccine z mulami, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Czas na morskie przysmaki: pyszne mule z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Całość owinięta makaronowymi wstążeczkami, skąpanymi w białym wytrawnym winie... Szczególnie polecamy! :)







Kuleczki z arbuza

Nie ma nic lepszego w upalne dni jak dobrze schłodzony arbuz. Podany w postaci kuleczek świetnie się prezentuje, a dodatkowo skropiony sokiem ze świeżo wyciśniętej limonki, smakuje jeszcze bardziej orzeźwiająco. 


Eliche z anchois i bułką tartą

Do posypywania większości makaronów używa się parmezanu. W tym daniu zastąpiony jest grillowaną bułką tartą. Smak sosu pomidorowego zupełnie różni się od tego tradycyjnego. Gorąco polecamy :)


Bób z oregano

Przepis narodził się w Palermo, jednak z czasem objął prawie całą Sycylię. Kto raz spróbuje bobu w takiej wersji, nie będzie już powracać do starych przepisów. Jest pyszny na ciepło i na zimno. Można przechowywać go kilka dni w lodówce, a przed spożyciem lekko odgrzać. Palce lizać ;)

Sernikobrownie z malinami

Na nasz pierwszy post zasłużyło pyszne Sernikobrownie z malinami dla miłośników czekolady i sera. Przepis zaczerpnęłyśmy ze strony Nigelli Lawson i trochę go zmodyfikowałyśmy. W temperaturze pokojowej sernik wprost rozpływa się w ustach. Powstał w podziękowaniu dla Tomka, bez którego BAiKA w Kuchni nie wyglądałaby tak, jak ją sobie wyobraziłyśmy. Dziękujemy :), a Wam życzymy smacznego!