Makaron można przygotować
zarówno ze świeżym, jak i mrożonym szpinakiem. Sos jest aksamitny i delikatny,
a przede wszystkim bardzo smaczny. W wersji dla dzieci nie należy doprawiać go ostrą
papryczką. Dodatkowo można go zmiksować. Polecamy szczególnie osobom, które nie
przepadają za szpinakiem. Tę pastę na pewno zjedzą ze smakiem!
piątek, 31 stycznia 2014
czwartek, 30 stycznia 2014
Włoskie hamburgery
Pyszne, soczyste i zdrowe hamburgery wg włoskiego przepisu. Najbardziej
smakują nam z cebulką słodko-kwaśną, sosem majonezowo-ketchupowym w proporcjach
2:1 oraz surówką z sałaty lub kopru włoskiego. Hamburgery z powyższymi
dodatkami można również podać w uprzednio ugrillowanej bułce hamburgerowej. Spróbujcie koniecznie! :)
środa, 29 stycznia 2014
Babka cytrynowa
Mięciutka, sypka i odpowiednio cytrynowa babka. Pieczemy
ją bardzo często, bo nie pochłania wiele czasu, a jest naprawdę pyszna.
Najlepsza jest w dniu pieczenia, ale nawet na drugi dzień szybko się rozchodzi.
Bardzo smakuje dzieciom. Można ją również upiec w keksówce o wymiarach 23x13
cm. Polecamy do popołudniowej herbatki :) Zmodyfikowany przepis Carli Bardi,
Ciasta.
Składniki, okrągła forma z kominem 19 cm:
Babka
120 g mąki pszennej tortowej
120 g mąki ziemniaczanej
½ płaskiej łyżeczki proszku
do pieczenia
szczypta soli
200 g masła w temp. pokojowej
150 g drobnego cukru z
prawdziwą wanilią lub bez
skórka starta z 2 cytryn
3 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii / ekstraktu cytrynowego
masło i bułka tarta
1.
Piekarnik
nastawić na 180°C.
2.
Formę wysmarować
masłem i obsypać bułką tartą.
3.
Obie mąki wraz z
proszkiem do pieczenia przesiać do miski i wymieszać z solą.
4.
Masło, cukier i
skórkę z cytryn zmiksować na białą i puszystą masę (ok. 8 min).
5.
Dodawać po 1
jajku, za każdym razem miksując przez 30 sek.
6.
Wsypać mąkę w 3
partiach, za każdym razem delikatnie i krótko miksując tylko do połączenia się
składników.
7.
Wlać ekstrakt i
szybko zmiksować.
8.
Ciasto przełożyć
do formy (będzie dość gęste), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 45 min, do suchego patyczka.
9.
Babkę wyjąć z
piekarnika, a po 15 min z formy. Ostudzić i polukrować.
Lukier cytrynowy
70 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 ½-2 łyżki gorącej wody
1. Do cukru wlać sok z cytryny,
gorącą wodę i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru
regulować dodając cukier lub wlewając wodę.
wtorek, 28 stycznia 2014
Cebulka słodko-kwaśna
Niby nic szczególnego, a jednak diametralnie zmienia smak
potraw. To świetny dodatek do domowych hamburgerów, grillowanego mięsa czy
zgrzewanych kanapek. Dzięki niej wszystko smakuje lepiej ;) Cebula jest
mięciutka i rozpływa się w ustach. Spróbujcie!
Składniki, 4 porcje:
2 średnie cebule
4 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
szczypta soli morskiej
3 łyżeczki cukru
4-5 łyżek octu winnego
1.
Cebule obrać i
pokroić w krążki.
2.
Rozgrzać
patelnię, wlać oliwę i smażyć cebule na złoty kolor przez ok. 15 min na małym
ogniu, mieszając od czasu do czasu.
3.
Dodać sól, cukier
i mieszać do jego rozpuszczenia.
4.
Podlać octem
winnym i odparować (ok. 2 min).
Kandyzowana skórka cytrynowa
Słodka i intensywna w smaku skórka
cytrynowa. Robi się ją tak samo jak skórkę pomarańczową. Można ją przechowywać
w lodówce do miesiąca czasu lub zamrozić na kilka miesięcy. Polecamy m.in. jako
dodatek do pączków, które już niedługo pojawią się na blogu :)
niedziela, 26 stycznia 2014
Surówka z kopru włoskiego i pomarańczy
Typowa, zimowa surówka sycylijska. Połączenie słodkiej pomarańczy
i octu winnego nadaje jej niepowtarzalny smak. Świetnie nadaje się dla osób na
diecie, bo zawiera mało kalorii, a daje poczucie sytości. Polecamy do
grillowanego mięsa lub kotletów.
sobota, 25 stycznia 2014
Spaghetti z brokułem i ekstraktem pomidorowym
Bardzo zdrowa, pożywna i łatwa w przygotowaniu pasta. Zamiast
ekstraktu pomidorowego możecie użyć koncentratu pomidorowego. Jest on jednak rzadszy
i łagodniejszy, więc aby uzyskać porównywalny smak pasty, należy go dodać więcej.
Zarówno ekstrakt, jak i koncentrat otrzymywany jest z odparowywania pomidorów. Różnią
się jedynie tym, że ekstrakt jest intensywniejszy w smaku, ma bardziej stałą i
kremową konsystencję.
czwartek, 23 stycznia 2014
Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem
Nigdy nie pomyślałyśmy, żeby połączyć kapustę
kiszoną z mięsem i użyć do pierogów. W naszym rodzinnym domu robiło się zwykle
pierogi z mięsem, ruskie, z kapustą i grzybami lub z owocami. A szkoda, bo te z
poniższego przepisu są również bardzo pyszne. Można do nich wykorzystać mięso z rosołu (nie
należy go już wtedy przesmażać), jednak polecamy zmielić surowe. Przepis
dostałyśmy od mamy Tomka (dziękujemy! :). Naszą jedyną modyfikacją był dodatek
pieprzu ziołowego, dzięki któremu farsz jest jeszcze lepszy. Jeżeli dodacie
mięso wieprzowe, jego dodatek jest wręcz niezbędny.
środa, 22 stycznia 2014
Omlet z pomidorami i bazylią
Puszysty,
delikatny omlet z pomidorami i świeżą bazylią. Dobrze przyrządzony omlet jest
wilgotny, mięciutki i nieprzyrumieniony. Pamiętajcie, by przed wlaniem jajek
całkowicie odparować pomidory. Jeżeli na patelni zostanie sok, omlet nie będzie
miał odpowiedniej konsystencji. Nie pomijajcie świeżej bazylii (ani nie zamieniajcie na suszoną!), bo to ona nadaje mu wyjątkowy smak.
niedziela, 12 stycznia 2014
Sałatka z tuńczykiem i sosem tatarskim
Bardzo
smaczna sałatka z tuńczykiem, ryżem, groszkiem, kukurydzą i sosem tatarskim wg
przepisu naszej cioci Marty. Do sałatki najlepiej nadaje się biały ryż, bo
dodatkowo łączy wszystkie składniki. Możecie użyć gotowego sosu tatarskiego,
ale zachęcamy do zrobienia własnego z poniższego przepisu. Polecamy na imprezy,
bo wychodzi jej dość dużo i jest szybka w przygotowaniu ;)
sobota, 11 stycznia 2014
Kremowe udka z kurczaka z czosnkowymi frytkami
Pysznie
doprawione udka z kurczaka z przepysznymi czosnkowymi frytkami i sałatką z
sosem winegret. Dzięki dodatkowi śmietankowego serka udka stają się kremowe,
ale i bez niego wyjdą równie smaczne. Frytki smażone na oleju kukurydzianym z
czosnkiem zyskują wyjątkowy smak. Od kilku lat nie smażymy ich inaczej. Nie
wyrzucamy nawet usmażonego czosnku ;) Pycha!
Składniki, 4 porcje:
Udka
z kurczaka
4 udka z kurczaka
4 łyżki serka śmietankowego (np. Twój Smak, Turek)
1 łyżeczka suszonego cząbru
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki soli
6 łyżek oleju rzepakowego / oliwy z oliwek
extravergine
2 cebule
3 ząbki czosnku
1.
Udka umyć osuszyć i do każdego z nich włożyć
pod skórę po 1 łyżce serka, rozprowadzając go na całej powierzchni.
2.
Wszystkie przyprawy wymieszać z
olejem, natrzeć nimi udka i odstawić na minimum 1 h, a najlepiej na całą noc.
3.
Piekarnik nastawić na 190°C.
4.
Cebule obrać, pokroić w ćwiartki i
ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
5.
Dodać obrane i zgniecione dłonią ząbki
czosnku i położyć udka z kurczaka.
6.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i
piec do miękkości przez ok. 1-1,5 h.
Frytki
10 dużych ziemniaków
1 l oleju kukurydzianego / słonecznikowego /
rzepakowego
5 ząbków czosnku obranych i przekrojonych na pół
sól do smaku
1.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w
długie 1cm słupki.
2.
Rozgrzać olej, wrzucić pierwszą partię
ziemniaków, 5 połówek ząbków czosnku i smażyć frytki na złoty kolor. Tak samo
smażyć drugą partię.
3.
Wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na
ręcznik papierowy.
4.
Posolić i wymieszać.
Surówka z sosem winegret
1 średnia
sałata rzymska / lodowa
1 duża marchewka
3 szczypty soli
morskiej lub do smaku
4 łyżki oliwy z
oliwek extravergine
3 łyżki octu
winnego
1. Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać na kawałki i włożyć do
miski.
2. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce w plasterki.
3. Doprawić solą, oliwą, octem i wymieszać.
czwartek, 9 stycznia 2014
Grochówka z zielonego grochu
Nie ma to jak zjeść pyszną i pożywną grochówkę w zimowe
popołudnie. Jest smaczna, zdrowa i tania. Zupę możecie też przygotować z
żółtego grochu. Należy wtedy wydłużyć trochę czas gotowania, bo zielony groch
gotuje się krócej niż żółty. Najlepiej podawać ją z przysmażonym boczkiem i
świeżym pieczywem.
środa, 8 stycznia 2014
Pasztet
Bardzo
smaczny, kremowy pasztet wg przepisu naszej cioci Ewy. Pieczemy go na
Wielkanoc, Boże Narodzenie lub większą imprezę rodzinną ;) Im tłustszego mięsa
użyjecie, tym pasztet będzie miał lepszą konsystencję. Z
chudego mięsa może się kruszyć. Wszystkie przyprawy
wnoszą smak do pasztetu, więc nie pomijajcie żadnej z nich. Smacznego :)
wtorek, 7 stycznia 2014
Frittata z karczochami
To potrawa szczególnie dla tych, którzy nie przekonali się
jeszcze do tych warzyw. W tej postaci na pewno im posmakują. Frittata z
karczochami jest puszysta i wyjątkowa w smaku. Opcjonalnie można do niej dodać
odrobinę natki pietruszki. Najlepiej podawać ją ze świeżą, chrupiącą bagietką.
poniedziałek, 6 stycznia 2014
Korona Trzech Króli
Drożdżowa korona na Trzech Króli :) Na to święto w wielu
krajach piecze się inne, tradycyjne ciasto. Często jednak jest to drożdżowy
wieniec z bakaliami. Ukrywa się w nim jeden migdał: ten kto go znajdzie, będzie
miał szczęście przez cały rok ;) Inna wersja głosi, że jeśli przytrafi się on
kawalerowi, będzie królem wieczoru, jeżeli pannie – szybko wyjdzie za mąż ;) My
upiekłyśmy maślaną koronę brioche, bogatą w rodzynki i żurawinę. Jest mięciutka,
delikatnie migdałowa i długo zachowuje świeżość. Najlepiej smakuje ze szklanką
zimnego mleka :) Pomysł na kształt ciasta – Every Cake You Bake.
piątek, 3 stycznia 2014
Pomarańcze w likierze Maraschino
Pyszny, orzeźwiający podwieczorek: cząstki pomarańczy w świeżo
wyciśniętym soku z pomarańczy i z odrobiną likieru Maraschino (w wersji dla
dzieci pomińcie likier). Kto by pomyślał, że wystarczą dwie pomarańcze i jedna
łyżeczka likieru, aby przez chwilę poczuć się jak na słonecznej Sycylii, gdzie
sezon na te soczyste owoce trwa w najlepsze… :)
Składniki, 2 porcje:
4 pomarańcze
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki likieru Maraschino
1.
Wyfiletować dwie pomarańcze:
odciąć plastry z końców pomarańczy, ściąć skórkę od góry do dołu łącznie z
białą skórką. Wyciąć cząstki.
2.
Fileciki przekroić
na pół i przełożyć do miseczek.
3.
Pozostałe
pomarańcze przekroić na pół i odkroić 2 plasterki do dekoracji.
4.
Wycisnąć sok z
obydwu pomarańczy, posłodzić, wlać po łyżeczce likieru, wymieszać i zalać
cząstki.
5.
Udekorować
plasterkami pomarańczy i schłodzić.
czwartek, 2 stycznia 2014
Girandole z boczkiem i serem
Bardzo smaczna przekąska, łatwa
i szybka w przygotowaniu. Wystarczy ułożyć ser i boczek na gotowym cieście
francuskim, zwinąć w roladę, pokroić i zapiec! Idealnie sprawdza się podczas
wizyt niezapowiedzianych gości: nie trzeba długo stać w kuchni, a składniki nie
są wyszukane. Użyłyśmy pancetty dolce, ale równie dobrze smakuje z surowym
wędzonym boczkiem. Podawać na ciepło do
zimnego piwa :)
Składniki, ok. 12 sztuk:
1 op. ciasta francuskiego
200 g żółtego sera gouda
200 g pancetty dolce / chudego
surowego wędzonego boczku
1. Piekarnik nastawić na 200°C.
2. Ciasto francuskie rozłożyć na
papierze do pieczenia.
3. Ser pokroić w plastry i ułożyć
na ¾ ciasta francuskiego.
4. Boczek pokroić w kosteczkę
lub cienkie paseczki i poukładać na serze.
5. Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż
dłuższego boku (1 cm od końca zwilżyć wodą, żeby rolada dobrze się zlepiła).
6. Pokroić na 2 cm plastry i ułożyć
rozcięciem do dołu w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec przez ok. 25 min na złoty kolor.