piątek, 31 stycznia 2014

Penne ze szpinakiem i ricottą

Makaron można przygotować zarówno ze świeżym, jak i mrożonym szpinakiem. Sos jest aksamitny i delikatny, a przede wszystkim bardzo smaczny. W wersji dla dzieci nie należy doprawiać go ostrą papryczką. Dodatkowo można go zmiksować. Polecamy szczególnie osobom, które nie przepadają za szpinakiem. Tę pastę na pewno zjedzą ze smakiem!
 

czwartek, 30 stycznia 2014

Włoskie hamburgery

Pyszne, soczyste i zdrowe hamburgery wg włoskiego przepisu. Najbardziej smakują nam z cebulką słodko-kwaśną, sosem majonezowo-ketchupowym w proporcjach 2:1 oraz surówką z sałaty lub kopru włoskiego. Hamburgery z powyższymi dodatkami można również podać w uprzednio ugrillowanej bułce hamburgerowej. Spróbujcie koniecznie! :)
 

środa, 29 stycznia 2014

Babka cytrynowa

Mięciutka, sypka i odpowiednio cytrynowa babka. Pieczemy ją bardzo często, bo nie pochłania wiele czasu, a jest naprawdę pyszna. Najlepsza jest w dniu pieczenia, ale nawet na drugi dzień szybko się rozchodzi. Bardzo smakuje dzieciom. Można ją również upiec w keksówce o wymiarach 23x13 cm. Polecamy do popołudniowej herbatki :) Zmodyfikowany przepis Carli Bardi, Ciasta. 
 
Składniki, okrągła forma z kominem 19 cm:
Babka
120 g mąki pszennej tortowej
120 g mąki ziemniaczanej
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g masła w temp. pokojowej
150 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią lub bez
skórka starta z 2 cytryn
3 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii / ekstraktu cytrynowego

masło i bułka tarta

1.     Piekarnik nastawić na 180°C.
2.     Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
3.     Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski i wymieszać z solą.
4.     Masło, cukier i skórkę z cytryn zmiksować na białą i puszystą masę (ok. 8 min).
5.     Dodawać po 1 jajku, za każdym razem miksując przez 30 sek.
6.     Wsypać mąkę w 3 partiach, za każdym razem delikatnie i krótko miksując tylko do połączenia się składników.
7.     Wlać ekstrakt i szybko zmiksować.
8.     Ciasto przełożyć do formy (będzie dość gęste), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 45 min, do suchego patyczka.
9.     Babkę wyjąć z piekarnika, a po 15 min z formy. Ostudzić i polukrować.

Lukier cytrynowy
70 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 ½-2 łyżki gorącej wody

1.    Do cukru wlać sok z cytryny, gorącą wodę i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru regulować dodając cukier lub wlewając wodę.

wtorek, 28 stycznia 2014

Cebulka słodko-kwaśna

Niby nic szczególnego, a jednak diametralnie zmienia smak potraw. To świetny dodatek do domowych hamburgerów, grillowanego mięsa czy zgrzewanych kanapek. Dzięki niej wszystko smakuje lepiej ;) Cebula jest mięciutka i rozpływa się w ustach. Spróbujcie!
 
Składniki, 4 porcje:
2 średnie cebule
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
szczypta soli morskiej
3 łyżeczki cukru
4-5 łyżek octu winnego

1.     Cebule obrać i pokroić w krążki.
2.     Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i smażyć cebule na złoty kolor przez ok. 15 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
3.     Dodać sól, cukier i mieszać do jego rozpuszczenia.
4.     Podlać octem winnym i odparować (ok. 2 min).

Kandyzowana skórka cytrynowa

Słodka i intensywna w smaku skórka cytrynowa. Robi się ją tak samo jak skórkę pomarańczową. Można ją przechowywać w lodówce do miesiąca czasu lub zamrozić na kilka miesięcy. Polecamy m.in. jako dodatek do pączków, które już niedługo pojawią się na blogu :)
 

niedziela, 26 stycznia 2014

Surówka z kopru włoskiego i pomarańczy

Typowa, zimowa surówka sycylijska. Połączenie słodkiej pomarańczy i octu winnego nadaje jej niepowtarzalny smak. Świetnie nadaje się dla osób na diecie, bo zawiera mało kalorii, a daje poczucie sytości. Polecamy do grillowanego mięsa lub kotletów.
 

sobota, 25 stycznia 2014

Spaghetti z brokułem i ekstraktem pomidorowym

Bardzo zdrowa, pożywna i łatwa w przygotowaniu pasta. Zamiast ekstraktu pomidorowego możecie użyć koncentratu pomidorowego. Jest on jednak rzadszy i łagodniejszy, więc aby uzyskać porównywalny smak pasty, należy go dodać więcej. Zarówno ekstrakt, jak i koncentrat otrzymywany jest z odparowywania pomidorów. Różnią się jedynie tym, że ekstrakt jest intensywniejszy w smaku, ma bardziej stałą i kremową konsystencję. 
 

czwartek, 23 stycznia 2014

Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem

Nigdy nie pomyślałyśmy, żeby połączyć kapustę kiszoną z mięsem i użyć do pierogów. W naszym rodzinnym domu robiło się zwykle pierogi z mięsem, ruskie, z kapustą i grzybami lub z owocami. A szkoda, bo te z poniższego przepisu są również bardzo pyszne. Można do nich wykorzystać mięso z rosołu (nie należy go już wtedy przesmażać), jednak polecamy zmielić surowe. Przepis dostałyśmy od mamy Tomka (dziękujemy! :). Naszą jedyną modyfikacją był dodatek pieprzu ziołowego, dzięki któremu farsz jest jeszcze lepszy. Jeżeli dodacie mięso wieprzowe, jego dodatek jest wręcz niezbędny.
 

środa, 22 stycznia 2014

Omlet z pomidorami i bazylią

Puszysty, delikatny omlet z pomidorami i świeżą bazylią. Dobrze przyrządzony omlet jest wilgotny, mięciutki i nieprzyrumieniony. Pamiętajcie, by przed wlaniem jajek całkowicie odparować pomidory. Jeżeli na patelni zostanie sok, omlet nie będzie miał odpowiedniej konsystencji. Nie pomijajcie świeżej bazylii (ani nie zamieniajcie na suszoną!), bo to ona nadaje mu wyjątkowy smak.
 

niedziela, 12 stycznia 2014

Sałatka z tuńczykiem i sosem tatarskim

Bardzo smaczna sałatka z tuńczykiem, ryżem, groszkiem, kukurydzą i sosem tatarskim wg przepisu naszej cioci Marty. Do sałatki najlepiej nadaje się biały ryż, bo dodatkowo łączy wszystkie składniki. Możecie użyć gotowego sosu tatarskiego, ale zachęcamy do zrobienia własnego z poniższego przepisu. Polecamy na imprezy, bo wychodzi jej dość dużo i jest szybka w przygotowaniu ;)
 

sobota, 11 stycznia 2014

Kremowe udka z kurczaka z czosnkowymi frytkami

Pysznie doprawione udka z kurczaka z przepysznymi czosnkowymi frytkami i sałatką z sosem winegret. Dzięki dodatkowi śmietankowego serka udka stają się kremowe, ale i bez niego wyjdą równie smaczne. Frytki smażone na oleju kukurydzianym z czosnkiem zyskują wyjątkowy smak. Od kilku lat nie smażymy ich inaczej. Nie wyrzucamy nawet usmażonego czosnku ;) Pycha!
 
Składniki, 4 porcje:
Udka z kurczaka
4 udka z kurczaka
4 łyżki serka śmietankowego (np. Twój Smak, Turek)
1 łyżeczka suszonego cząbru
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki soli
6 łyżek oleju rzepakowego / oliwy z oliwek extravergine
2 cebule
3 ząbki czosnku

1.     Udka umyć osuszyć i do każdego z nich włożyć pod skórę po 1 łyżce serka, rozprowadzając go na całej powierzchni.
2.     Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem, natrzeć nimi udka i odstawić na minimum 1 h, a najlepiej na całą noc.
3.     Piekarnik nastawić na 190°C.
4.     Cebule obrać, pokroić w ćwiartki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
5.     Dodać obrane i zgniecione dłonią ząbki czosnku i położyć udka z kurczaka.
6.     Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości przez ok. 1-1,5 h.

Frytki
10 dużych ziemniaków
1 l oleju kukurydzianego / słonecznikowego / rzepakowego
5 ząbków czosnku obranych i przekrojonych na pół
sól do smaku

1.     Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w długie 1cm słupki.
2.     Rozgrzać olej, wrzucić pierwszą partię ziemniaków, 5 połówek ząbków czosnku i smażyć frytki na złoty kolor. Tak samo smażyć drugą partię.
3.     Wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na ręcznik papierowy.
4.     Posolić i wymieszać.

Surówka z sosem winegret
1 średnia sałata rzymska / lodowa
1 duża marchewka
3 szczypty soli morskiej lub do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
3 łyżki octu winnego

1.     Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać na kawałki i włożyć do miski.
2.     Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce w plasterki.
3.     Doprawić solą, oliwą, octem i wymieszać. 


czwartek, 9 stycznia 2014

Grochówka z zielonego grochu

Nie ma to jak zjeść pyszną i pożywną grochówkę w zimowe popołudnie. Jest smaczna, zdrowa i tania. Zupę możecie też przygotować z żółtego grochu. Należy wtedy wydłużyć trochę czas gotowania, bo zielony groch gotuje się krócej niż żółty. Najlepiej podawać ją z przysmażonym boczkiem i świeżym pieczywem.
 

środa, 8 stycznia 2014

Pasztet

Bardzo smaczny, kremowy pasztet wg przepisu naszej cioci Ewy. Pieczemy go na Wielkanoc, Boże Narodzenie lub większą imprezę rodzinną ;) Im tłustszego mięsa użyjecie, tym pasztet będzie miał lepszą konsystencję. Z chudego mięsa może się kruszyć. Wszystkie przyprawy wnoszą smak do pasztetu, więc nie pomijajcie żadnej z nich. Smacznego :)
 

wtorek, 7 stycznia 2014

Frittata z karczochami

To potrawa szczególnie dla tych, którzy nie przekonali się jeszcze do tych warzyw. W tej postaci na pewno im posmakują. Frittata z karczochami jest puszysta i wyjątkowa w smaku. Opcjonalnie można do niej dodać odrobinę natki pietruszki. Najlepiej podawać ją ze świeżą, chrupiącą bagietką.
 

poniedziałek, 6 stycznia 2014

Korona Trzech Króli

Drożdżowa korona na Trzech Króli :) Na to święto w wielu krajach piecze się inne, tradycyjne ciasto. Często jednak jest to drożdżowy wieniec z bakaliami. Ukrywa się w nim jeden migdał: ten kto go znajdzie, będzie miał szczęście przez cały rok ;) Inna wersja głosi, że jeśli przytrafi się on kawalerowi, będzie królem wieczoru, jeżeli pannie – szybko wyjdzie za mąż ;) My upiekłyśmy maślaną koronę brioche, bogatą w rodzynki i żurawinę. Jest mięciutka, delikatnie migdałowa i długo zachowuje świeżość. Najlepiej smakuje ze szklanką zimnego mleka :) Pomysł na kształt ciasta – Every Cake You Bake.
 

piątek, 3 stycznia 2014

Pomarańcze w likierze Maraschino

Pyszny, orzeźwiający podwieczorek: cząstki pomarańczy w świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy i z odrobiną likieru Maraschino (w wersji dla dzieci pomińcie likier). Kto by pomyślał, że wystarczą dwie pomarańcze i jedna łyżeczka likieru, aby przez chwilę poczuć się jak na słonecznej Sycylii, gdzie sezon na te soczyste owoce trwa w najlepsze… :)
 
Składniki, 2 porcje:
4 pomarańcze
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki likieru Maraschino

1.    Wyfiletować dwie pomarańcze: odciąć plastry z końców pomarańczy, ściąć skórkę od góry do dołu łącznie z białą skórką. Wyciąć cząstki.
2.     Fileciki przekroić na pół i przełożyć do miseczek.
3.     Pozostałe pomarańcze przekroić na pół i odkroić 2 plasterki do dekoracji.
4.     Wycisnąć sok z obydwu pomarańczy, posłodzić, wlać po łyżeczce likieru, wymieszać i zalać cząstki.
5.     Udekorować plasterkami pomarańczy i schłodzić.


czwartek, 2 stycznia 2014

Girandole z boczkiem i serem

Bardzo smaczna przekąska, łatwa i szybka w przygotowaniu. Wystarczy ułożyć ser i boczek na gotowym cieście francuskim, zwinąć w roladę, pokroić i zapiec! Idealnie sprawdza się podczas wizyt niezapowiedzianych gości: nie trzeba długo stać w kuchni, a składniki nie są wyszukane. Użyłyśmy pancetty dolce, ale równie dobrze smakuje z surowym wędzonym boczkiem.  Podawać na ciepło do zimnego piwa :)
 
Składniki, ok. 12 sztuk:
1 op. ciasta francuskiego
200 g żółtego sera gouda
200 g pancetty dolce / chudego surowego wędzonego boczku

1.    Piekarnik nastawić na 200°C.
2.    Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia.
3.    Ser pokroić w plastry i ułożyć na ¾ ciasta francuskiego.
4.    Boczek pokroić w kosteczkę lub cienkie paseczki i poukładać na serze.
5.    Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku (1 cm od końca zwilżyć wodą, żeby rolada dobrze się zlepiła).
6.    Pokroić na 2 cm plastry i ułożyć rozcięciem do dołu w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
7.    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 min na złoty kolor.