niedziela, 30 listopada 2014

Pasta z wędzonej makreli

Pyszna, aksamitna pasta z makreli wg przepisu naszego taty :) Najlepiej podawać ją ze świeżym pieczywem lub z grzankami. Jest tak dobra, że nie da się poprzestać na jednej kromce. Smacznego!
 

wtorek, 25 listopada 2014

Cebularze lubelskie

Cebularze to znany, lubelski przysmak z ciasta drożdżowego. Najsmaczniejsze jadłyśmy w Tomaszowie Lubelskim, gdzie częściowo się wychowałyśmy ;) Przepis dostałyśmy od naszej cioci Bożenki, która również stamtąd pochodzi :) Cebularze wyszły pyszne, pulchniutkie, z mięciutką, słodką i rozpływającą się w ustach cebulką. Najlepiej smakują w dniu pieczenia, ale na drugi dzień są wciąż miękkie. Należy je podawać grubo posmarowane masłem. Polecamy! 
 

wtorek, 18 listopada 2014

Żurek z suszonymi grzybami i majerankiem

Przepyszny żurek na domowym zakwasie z suszonymi grzybami i majerankiem. Jest jeszcze lepszy niż tradycyjny żurek. Ma ciekawszy smak dzięki wywarowi z leśnych grzybów, majerankowi i cebuli smażonej na maśle. Przygotowując żur, koniecznie przeczytajcie wpis o zakwasie.
 

poniedziałek, 17 listopada 2014

Śledzie w oleju

Matiasy w oleju i occie wg przepisu naszego tatusia są przepyszne, ale chyba trzeba do nich dorosnąć :) Przynajmniej tak było w naszym przypadku. Śledzie muszą być świeże, grube, białe i delikatne. Najlepiej smakują nam Lisnera lub z wiaderka, ale tylko ze sprawdzonego, dobrego źródła. Lubimy je z dużą ilością cebuli, która nasiąka troszkę octem i staje się delikatna oraz chrupiąca zarazem. Przechowywać do tygodnia w lodówce.
 

środa, 5 listopada 2014

Razowe ciasteczka sowy

Ciastka sówki powstały ze zmodyfikowanego przepisu na ciasteczka z przyprawą korzenną. Są równie pyszne, bardziej kruche (ze względu na obecność mąki ziemniaczanej) i mają niczym niezdominowany, karmelowo-orzechowy smak. Najlepsze na jesienne wieczory ze szklanką mleka!
 

niedziela, 2 listopada 2014

Ravazzate

Kolejna odsłona sycylijskich, drożdżowych bułeczek. Tym razem w wersji z mięsem mielonym, groszkiem i selerem naciowym. Są przepyszne, mięciutkie i na pewno nie poprzestaniecie na jednej. Do farszu najlepiej wykorzystać mięso wołowe lub wołowo-wieprzowe. W ostateczności możecie użyć wieprzowego lub z indyka.