Pyszna,
aksamitna pasta z makreli wg przepisu naszego taty :) Najlepiej podawać ją ze
świeżym pieczywem lub z grzankami. Jest tak dobra, że nie da się poprzestać na
jednej kromce. Smacznego!
niedziela, 30 listopada 2014
wtorek, 25 listopada 2014
Cebularze lubelskie
Cebularze to znany, lubelski przysmak z ciasta
drożdżowego. Najsmaczniejsze jadłyśmy w Tomaszowie Lubelskim, gdzie częściowo
się wychowałyśmy ;) Przepis dostałyśmy od naszej cioci Bożenki, która również
stamtąd pochodzi :) Cebularze wyszły pyszne, pulchniutkie, z mięciutką, słodką
i rozpływającą się w ustach cebulką. Najlepiej smakują w dniu pieczenia, ale na
drugi dzień są wciąż miękkie. Należy je podawać grubo posmarowane masłem. Polecamy!
wtorek, 18 listopada 2014
Żurek z suszonymi grzybami i majerankiem
Przepyszny
żurek na domowym zakwasie z suszonymi grzybami i majerankiem. Jest jeszcze
lepszy niż tradycyjny żurek. Ma ciekawszy smak dzięki wywarowi z leśnych
grzybów, majerankowi i cebuli smażonej na maśle. Przygotowując żur, koniecznie
przeczytajcie wpis o zakwasie.
poniedziałek, 17 listopada 2014
Śledzie w oleju
Matiasy w oleju i occie wg przepisu naszego tatusia są
przepyszne, ale chyba trzeba do nich dorosnąć :) Przynajmniej tak było w naszym
przypadku. Śledzie muszą być świeże, grube, białe i delikatne. Najlepiej smakują
nam Lisnera lub z wiaderka, ale tylko ze sprawdzonego, dobrego źródła. Lubimy
je z dużą ilością cebuli, która nasiąka troszkę octem i staje się delikatna
oraz chrupiąca zarazem. Przechowywać do tygodnia w lodówce.
środa, 5 listopada 2014
Razowe ciasteczka sowy
Ciastka sówki powstały ze zmodyfikowanego przepisu na
ciasteczka z przyprawą korzenną. Są równie pyszne, bardziej kruche (ze względu
na obecność mąki ziemniaczanej) i mają niczym niezdominowany, karmelowo-orzechowy
smak. Najlepsze na jesienne wieczory ze szklanką mleka!
niedziela, 2 listopada 2014
Ravazzate
Kolejna odsłona sycylijskich, drożdżowych bułeczek. Tym
razem w wersji z mięsem mielonym, groszkiem i selerem naciowym. Są przepyszne,
mięciutkie i na pewno nie poprzestaniecie na jednej. Do farszu najlepiej wykorzystać
mięso wołowe lub wołowo-wieprzowe. W ostateczności możecie użyć wieprzowego lub
z indyka.