czwartek, 26 marca 2015

Jogurtowa babka cytrynowo-malinowa

Smaczna, puszysta, mięciutka i wilgotna babka o cytrynowym smaku z delikatną, malinową nutą. Jeśli chcecie uzyskać różowy kolor jak na zdjęciu, dodajcie odrobinę barwnika spożywczego. Bez niego kolor będzie trochę bledszy. Ciasto bardzo szybko się przygotowuje, a po upieczeniu ładnie wygląda i podoba się dzieciom. Babka najlepsza jest w dniu pieczenia i po całkowitym ostudzeniu. Zachowuje świeżość do 2 dni. Przepis ze strony Słodkie Fantazje (z drobnymi zmianami).


sobota, 21 marca 2015

Pasta alla pizzaiola

Pyszny makaron o smaku pizzy margherity :) Sos pomidorowy doprawiony jest bazylią i oregano, a mozzarella delikatnie go łagodzi. Przygotowanie pasty nie zajmuje zbyt wiele czasu, a dzieci wprost ją uwielbiają. Ser dodajemy prawie na sam koniec, żeby lepiej się ciągnął :) Można dodać go też wcześniej, ale będzie bardziej zbity w kawałki. Spróbujcie też gnocchi alla pizzaiola!


czwartek, 12 marca 2015

Insalata di gamberi

Bardzo dobra sałatka z krewetek z czosnkiem i natką pietruszki. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy ugotować krewetki, doprawić je do smaku i odstawić w chłodne miejsce, żeby smaki się przeniknęły. Sałatkę najlepiej podawać w małych ilościach jako przystawkę.


sobota, 7 marca 2015

Królik z kluskami śląskimi i kiszoną kapustą

Delikatne, soczyste mięso z królika, mięciutkie kluseczki i pyszny sosik. Do dania przygotowałyśmy tradycyjnie gotowaną kapustę kiszoną, ale świetnie smakuje też z buraczkami na ciepło lub modrą kapustą. Polecamy na niedzielny lub świąteczny obiad.