Smaczna,
puszysta, mięciutka i wilgotna babka o cytrynowym smaku z delikatną, malinową
nutą. Jeśli chcecie uzyskać różowy kolor jak na zdjęciu, dodajcie odrobinę
barwnika spożywczego. Bez niego kolor będzie trochę bledszy. Ciasto bardzo
szybko się przygotowuje, a po upieczeniu ładnie wygląda i podoba się dzieciom.
Babka najlepsza jest w dniu pieczenia i po całkowitym ostudzeniu. Zachowuje świeżość
do 2 dni. Przepis ze strony Słodkie Fantazje (z drobnymi zmianami).
czwartek, 26 marca 2015
sobota, 21 marca 2015
Pasta alla pizzaiola
Pyszny
makaron o smaku pizzy margherity :) Sos pomidorowy doprawiony jest bazylią i
oregano, a mozzarella delikatnie go łagodzi. Przygotowanie pasty nie zajmuje
zbyt wiele czasu, a dzieci wprost ją uwielbiają. Ser dodajemy prawie na sam
koniec, żeby lepiej się ciągnął :) Można dodać go też wcześniej, ale będzie
bardziej zbity w kawałki. Spróbujcie też gnocchi alla pizzaiola!
czwartek, 12 marca 2015
Insalata di gamberi
Bardzo
dobra sałatka z krewetek z czosnkiem i natką pietruszki. Jest prosta i szybka w
przygotowaniu. Wystarczy ugotować krewetki, doprawić je do smaku i odstawić w
chłodne miejsce, żeby smaki się przeniknęły. Sałatkę najlepiej podawać w małych
ilościach jako przystawkę.
sobota, 7 marca 2015
Królik z kluskami śląskimi i kiszoną kapustą
Delikatne,
soczyste mięso z królika, mięciutkie kluseczki i pyszny sosik. Do dania
przygotowałyśmy tradycyjnie gotowaną kapustę kiszoną, ale świetnie smakuje też z
buraczkami na ciepło lub modrą kapustą. Polecamy na niedzielny lub świąteczny
obiad.