Cebularze lubelskie

Drukuj

Cebularze to znany, lubelski przysmak z ciasta drożdżowego. Najsmaczniejsze jadłyśmy w Tomaszowie Lubelskim, gdzie częściowo się wychowałyśmy ;) Przepis dostałyśmy od naszej cioci Bożenki, która również stamtąd pochodzi :) Cebularze wyszły pyszne, pulchniutkie, z mięciutką, słodką i rozpływającą się w ustach cebulką. Najlepiej smakują w dniu pieczenia, ale na drugi dzień są wciąż miękkie. Należy je podawać grubo posmarowane masłem. Polecamy! 
 

Składniki, 24 sztuki:
Farsz
3 duże cebule
3 łyżki maku
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju rzepakowego

1.     Cebule pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem i gotować przez 2 min. Odcedzić.
2.     Od razu wymieszać z makiem, solą i olejem.
3.     Jeszcze ciepłą cebulę przełożyć do słoika, zamknąć i ostudzić.
4.     Wstawić do lodówki na całą noc.

Ciasto
1 kg mąki pszennej typ 550
1 ½ łyżki cukru
2 łyżeczki soli
14 g suchych drożdży / 25 g świeżych drożdży
500 ml ciepłego mleka
130 g masła / margaryny
2 jajka

1 jajko do posmarowania ciasta

1.     Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, solą i suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn*).
2.     W mleku rozpuścić masło i wymieszać z mąką.
3.     Wbić jajka i wyrabiać ciasto przez 10 min. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
4.     Obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h.
5.     Ciasto podzielić na 24 części, uformować kulki i spłaszczyć je pięścią, aby powstały placki z lekkim wgłębieniem na środku.
6.     Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
7.     Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
8.     Na środku każdego placka rozłożyć 1 kopiastą łyżkę cebuli.
9.     Odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
10.  Piekarnik nastawić na 180°C.
11.  Cebularze wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 min.

*Pokruszyć świeże drożdże, wlać połowę ilości mleka, wsypać cukier i 3 łyżki mąki.  Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Drożdże powinny się bardzo spienić.





0 komentarze:

Prześlij komentarz