Cebularze to znany, lubelski przysmak z ciasta
drożdżowego. Najsmaczniejsze jadłyśmy w Tomaszowie Lubelskim, gdzie częściowo
się wychowałyśmy ;) Przepis dostałyśmy od naszej cioci Bożenki, która również
stamtąd pochodzi :) Cebularze wyszły pyszne, pulchniutkie, z mięciutką, słodką
i rozpływającą się w ustach cebulką. Najlepiej smakują w dniu pieczenia, ale na
drugi dzień są wciąż miękkie. Należy je podawać grubo posmarowane masłem. Polecamy!
Składniki, 24 sztuki:
Farsz
3 duże cebule
3 łyżki maku
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki maku
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju rzepakowego
1. Cebule pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem i gotować
przez 2 min. Odcedzić.
2. Od razu wymieszać z makiem, solą i olejem.
3. Jeszcze ciepłą cebulę przełożyć do słoika, zamknąć i
ostudzić.
4. Wstawić do lodówki na całą noc.
Ciasto
1 kg mąki pszennej typ 550
1 ½ łyżki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki soli
14 g suchych drożdży / 25 g świeżych drożdży
500 ml ciepłego mleka
130 g masła / margaryny
2 jajka
1 jajko do posmarowania ciasta
1.
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem,
solą i suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn*).
2.
W mleku rozpuścić masło i wymieszać z
mąką.
3.
Wbić jajka i wyrabiać ciasto przez 10
min. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
4.
Obsypać mąką, przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce na 1 h.
5.
Ciasto podzielić na 24 części,
uformować kulki i spłaszczyć je pięścią, aby powstały placki z lekkim
wgłębieniem na środku.
6.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia.
7.
Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym
jajkiem.
8.
Na środku każdego placka rozłożyć 1
kopiastą łyżkę cebuli.
9.
Odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
10. Piekarnik
nastawić na 180°C.
11. Cebularze
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 min.
*Pokruszyć
świeże drożdże, wlać połowę ilości mleka, wsypać cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać,
przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Drożdże powinny
się bardzo spienić.
0 komentarze:
Prześlij komentarz