Ravazzate

Drukuj

Kolejna odsłona sycylijskich, drożdżowych bułeczek. Tym razem w wersji z mięsem mielonym, groszkiem i selerem naciowym. Są przepyszne, mięciutkie i na pewno nie poprzestaniecie na jednej. Do farszu najlepiej wykorzystać mięso wołowe lub wołowo-wieprzowe. W ostateczności możecie użyć wieprzowego lub z indyka.


Składniki, 16 sztuk mini, 8 dużych:
Farsz
1 mała cebula
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 łodyga selera naciowego
3 łyżki mrożonego zielonego groszku
300 g mielonego mięsa wołowego
50 ml białego wytrawnego wina
½ puszki krojonych pomidorów bez skórki
sól do smaku
peperoncino / świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

1.    Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na oliwie na złoty kolor.
2.    Seler przekroić wzdłuż na pół, a następnie w ½ cm kostkę i dodać na patelnię razem z groszkiem i mięsem.
3.    Smażyć, aż mięso zmieni kolor, często mieszając.
4.    Podlać winem i odparowywać przez 2 min.
5.    Dodać pomidory i dusić na małym ogniu przez 30 min.
6.    Pod koniec gotowania doprawić do smaku. Ostudzić.

Ciasto
500 g mąki pszennej typ 00 / 550
50 g cukru
10 g soli morskiej
25 g świeżych drożdży / 7 g suchych
50 g smalcu
250 ml letniej wody

1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
sezam do posypania
1-2 średnie pomidory pokrojone w plasterki
8-16 małych plasterków żółtego sera

1.     Mąkę przesiać do wysokiej miski, wsypać cukier, sól, drożdże (ze świeżych wcześniej można zrobić rozczyn) i dobrze wymieszać. 
2.     Dodać smalec i rozetrzeć go z mąką.
3.     Powoli i stopniowo wlewać wodę, zagniatając ciasto (będzie bardzo klejące).
4.     Wyrabiać ciasto jeszcze przez kilka minut, aż będzie odchodziło od ręki (powinno być miękkie i elastyczne).
5.     Ciasto podzielić na 16 lub 8 równych części, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
6.     Każdą kulkę przygnieść ręką lub lekko rozwałkować do ½ cm grubości.
7.     Na środek nałożyć łyżkę farszu i zlepić w sakiewkę.
8.     Posmarować jajkiem i posypać sezamem.
9.     Łączenie przykryć plasterkiem sera, a następnie plasterkiem pomidora i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min.
10.  Piekarnik nastawić na 200°C.
11.  Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min, aż dobrze się przyrumienią.





0 komentarze:

Prześlij komentarz