Kolejna odsłona sycylijskich, drożdżowych bułeczek. Tym
razem w wersji z mięsem mielonym, groszkiem i selerem naciowym. Są przepyszne,
mięciutkie i na pewno nie poprzestaniecie na jednej. Do farszu najlepiej wykorzystać
mięso wołowe lub wołowo-wieprzowe. W ostateczności możecie użyć wieprzowego lub
z indyka.
Farsz
1 mała cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
1 łodyga selera naciowego
3 łyżki mrożonego zielonego
groszku
300 g mielonego mięsa wołowego
50 ml białego wytrawnego wina
½ puszki krojonych pomidorów
bez skórki
sól do smaku
peperoncino / świeżo zmielony
czarny pieprz do smaku
1.
Cebulę pokroić w
kostkę i przysmażyć na oliwie na złoty kolor.
2.
Seler przekroić
wzdłuż na pół, a następnie w ½ cm kostkę i dodać na patelnię razem z groszkiem
i mięsem.
3.
Smażyć, aż mięso
zmieni kolor, często mieszając.
4.
Podlać winem i
odparowywać przez 2 min.
5.
Dodać pomidory i
dusić na małym ogniu przez 30 min.
6.
Pod koniec
gotowania doprawić do smaku. Ostudzić.
Ciasto
500 g mąki pszennej typ 00 /
550
50 g cukru
10 g soli morskiej
25 g świeżych drożdży / 7 g
suchych
50 g smalcu
250 ml letniej wody
1 roztrzepane jajko do
posmarowania bułeczek
sezam do posypania
1-2 średnie pomidory pokrojone
w plasterki
8-16 małych plasterków
żółtego sera
1.
Mąkę przesiać do
wysokiej miski, wsypać cukier, sól, drożdże (ze świeżych wcześniej można zrobić
rozczyn) i dobrze wymieszać.
2.
Dodać smalec i
rozetrzeć go z mąką.
3.
Powoli i
stopniowo wlewać wodę, zagniatając ciasto (będzie bardzo klejące).
4.
Wyrabiać ciasto
jeszcze przez kilka minut, aż będzie odchodziło od ręki (powinno być miękkie i
elastyczne).
5.
Ciasto podzielić
na 16 lub 8 równych części, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30
min.
6.
Każdą kulkę
przygnieść ręką lub lekko rozwałkować do ½ cm grubości.
7.
Na środek nałożyć
łyżkę farszu i zlepić w sakiewkę.
8.
Posmarować
jajkiem i posypać sezamem.
9.
Łączenie przykryć
plasterkiem sera, a następnie plasterkiem pomidora i odstawić do wyrośnięcia na
kolejne 30 min.
10.
Piekarnik
nastawić na 200°C.
11.
Bułeczki wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min, aż dobrze się przyrumienią.
0 komentarze:
Prześlij komentarz