Razowe ciasteczka sowy

Drukuj

Ciastka sówki powstały ze zmodyfikowanego przepisu na ciasteczka z przyprawą korzenną. Są równie pyszne, bardziej kruche (ze względu na obecność mąki ziemniaczanej) i mają niczym niezdominowany, karmelowo-orzechowy smak. Najlepsze na jesienne wieczory ze szklanką mleka!
 


Składniki, ok. 25 sztuk:
120 g masła
100 g brązowego cukru
szczypta soli
1 jajko
200 g mąki pszennej razowej
50 g mąki ziemniaczanej

1.     Masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę (ok. 5 min).
2.     Wbić jajko i miksować przez 1 min.
3.     Obydwie mąki przesiać do miski z masłem.
4.     Szybko zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli będzie zbyt sucha, wlać 1 łyżkę mleka lub wody i zmiksować.
5.     Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na 30 min.
6.     Piekarnik nastawić na 200°C (termoobieg).
7.     Ciasto odwinąć z folii, rozwałkować na grubość ½ cm i wykrawać ciastka (wcześniej można odcisnąć stempelkiem wybrany wzór).
8.     Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 15 min.





4 komentarze:

  1. Ciastka ciastkami, ale skąd masz taki stempelek z sową???!!!
    Moja córeczka uwielbia sowy, takie ciasteczka by ją bardzo ucieszyły, zresztą jej braci też.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupiłyśmy go na aledobre.pl http://www.aledobre.pl/11285,Stempel_drewniany_do_ciastek_w_ksztalcie_sowy_Birkmann.html
    Widziałam, że dostępny jest też np. w tym sklepie http://czerwonamaszyna.pl/stempel-drewniany-do-ciastek-birkmann-sowa,32557,p.html
    Trochę drogi, ale piękna sówka wynagradza wszystko ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już blisko 4000 blogów z 22 kategorii.
    Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń