Ciastka sówki powstały ze zmodyfikowanego przepisu na
ciasteczka z przyprawą korzenną. Są równie pyszne, bardziej kruche (ze względu
na obecność mąki ziemniaczanej) i mają niczym niezdominowany, karmelowo-orzechowy
smak. Najlepsze na jesienne wieczory ze szklanką mleka!
Składniki, ok. 25 sztuk:
120 g masła
100 g brązowego cukru
szczypta soli
1 jajko
200 g mąki pszennej razowej
50 g mąki ziemniaczanej
1.
Masło utrzeć z
cukrem i solą na puszystą masę (ok. 5 min).
2.
Wbić jajko i
miksować przez 1 min.
3.
Obydwie mąki przesiać
do miski z masłem.
4.
Szybko zmiksować
na jednolitą masę. Jeżeli będzie zbyt sucha, wlać 1 łyżkę mleka lub wody i
zmiksować.
5.
Ciasto zawinąć w
folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na 30 min.
6.
Piekarnik
nastawić na 200°C (termoobieg).
7.
Ciasto odwinąć z folii,
rozwałkować na grubość ½ cm i wykrawać ciastka (wcześniej można odcisnąć stempelkiem
wybrany wzór).
8.
Przełożyć je na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 15 min.
Ciastka ciastkami, ale skąd masz taki stempelek z sową???!!!
OdpowiedzUsuńMoja córeczka uwielbia sowy, takie ciasteczka by ją bardzo ucieszyły, zresztą jej braci też.
Kupiłyśmy go na aledobre.pl http://www.aledobre.pl/11285,Stempel_drewniany_do_ciastek_w_ksztalcie_sowy_Birkmann.html
OdpowiedzUsuńWidziałam, że dostępny jest też np. w tym sklepie http://czerwonamaszyna.pl/stempel-drewniany-do-ciastek-birkmann-sowa,32557,p.html
Trochę drogi, ale piękna sówka wynagradza wszystko ;)
Urocze ciastka :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już blisko 4000 blogów z 22 kategorii.
OdpowiedzUsuńNależy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!