Matiasy w oleju i occie wg przepisu naszego tatusia są
przepyszne, ale chyba trzeba do nich dorosnąć :) Przynajmniej tak było w naszym
przypadku. Śledzie muszą być świeże, grube, białe i delikatne. Najlepiej smakują
nam Lisnera lub z wiaderka, ale tylko ze sprawdzonego, dobrego źródła. Lubimy
je z dużą ilością cebuli, która nasiąka troszkę octem i staje się delikatna
oraz chrupiąca zarazem. Przechowywać do tygodnia w lodówce.
600 g matiasów (najlepiej Lisnera
lub z innego, dobrego źródła)
5 średnich cebul
70 ml octu
430 ml wody
olej rzepakowy
1.
Śledzie zalać zimną
wodą i odstawić na 3 h.
2.
Cebulę pokroić w 3
mm półkrążki lub piórka i przełożyć do miski.
3.
Zalać octem i
wodą, wymieszać i delikatnie pognieść.
4.
Matiasy pokroić w
ok. 1 ½ cm paski.
5.
Na dnie słoika
ułożyć 1 cm cebuli (lub więcej), nie odciskając jej.
6.
Przykryć warstwą śledzi
i zalać olejem.
7.
Ułożyć kolejną
warstwę cebuli, śledzi, zalać olejem itd. do skończenia się składników.
8.
Zamknąć słoik i
wstawić do lodówki na 12 h.
Jak długo można przechowywać takie śledzie w słoika?
OdpowiedzUsuńDo tygodnia.
OdpowiedzUsuń