Śledzie w oleju

Drukuj

Matiasy w oleju i occie wg przepisu naszego tatusia są przepyszne, ale chyba trzeba do nich dorosnąć :) Przynajmniej tak było w naszym przypadku. Śledzie muszą być świeże, grube, białe i delikatne. Najlepiej smakują nam Lisnera lub z wiaderka, ale tylko ze sprawdzonego, dobrego źródła. Lubimy je z dużą ilością cebuli, która nasiąka troszkę octem i staje się delikatna oraz chrupiąca zarazem. Przechowywać do tygodnia w lodówce.
 
Składniki, 2 średnie słoiki:
600 g matiasów (najlepiej Lisnera lub z innego, dobrego źródła)
5 średnich cebul
70 ml octu
430 ml wody
olej rzepakowy

1.    Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na 3 h.
2.    Cebulę pokroić w 3 mm półkrążki lub piórka i przełożyć do miski.
3.    Zalać octem i wodą, wymieszać i delikatnie pognieść.
4.    Matiasy pokroić w ok. 1 ½ cm paski.
5.    Na dnie słoika ułożyć 1 cm cebuli (lub więcej), nie odciskając jej.
6.    Przykryć warstwą śledzi i zalać olejem.
7.    Ułożyć kolejną warstwę cebuli, śledzi, zalać olejem itd. do skończenia się składników.
8.    Zamknąć słoik i wstawić do lodówki na 12 h.



2 komentarze: