Sernik na zimno Chatka Baby-Jagi

Drukuj

Dziś świętujemy 2. urodziny Baiki! :) Z powodu upałów zdecydowałyśmy nie włączać piekarnika i przygotować coś szybkiego i na zimno. Chatka Baby-Jagi, zwana też Chatką Puchatka, to bardzo smaczny sernik bez pieczenia. Formuje się go z sera i herbatników typu Petitki i polewa ganache. Domek można posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Sernik w takiej odsłonie bardzo podoba się dzieciom, a dorosłym nie zabiera zbyt wiele czasu ;)



Składniki, 10 porcji:
Chatka
200 g miękkiego masła
160 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego / 1 op. cukru wanilinowego
250 g sera twarogowego na serniki
250 g mascarpone
2 łyżki kakao
36 sztuk herbatników typu Petitki

1.     Masło utrzeć z cukrem na białą i puszystą masę.
2.     Stopniowo dodawać sery, ciągle miksując na małych lub średnich obrotach miksera.
3.     Masę podzielić na dwie części i jedną z nich zmiksować z kakao.
4.     Herbatki ułożyć na kawałku folii aluminiowej w 6 rzędów po 3 herbatniki.
5.     Posmarować serem z kakao, zostawiając 4 łyżki i przykryć drugą warstwą herbatników.
6.     Rozsmarować jasną masę serową, a wzdłuż na środku wyłożyć pozostałą masę kakaową, formując półwalec.
7.     Pomagając sobie z dwóch stron folią aluminiową, podnieść boczne herbatniki i złożyć je w domek.
8.     Docisnąć, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
9.     Polać polewą czekoladową i wstawić na kilka h do lodówki.

Ganache
100 ml śmietany kremówki 30 %
50 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady

1.     Śmietanę wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia i od razu zdjąć z ognia.
2.     Włożyć gorzką i mleczną czekoladę połamaną na kosteczki i mieszać do ich rozpuszczenia. 

1 komentarze:

  1. Wielu mówi, że to smak dzieciństwa, ale ja nigdy nie jadłam! Kusi :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń