Dziś
świętujemy 2. urodziny Baiki! :) Z powodu upałów zdecydowałyśmy nie włączać
piekarnika i przygotować coś szybkiego i na zimno. Chatka Baby-Jagi, zwana też
Chatką Puchatka, to bardzo smaczny sernik bez pieczenia. Formuje się go z sera
i herbatników typu Petitki i polewa ganache. Domek można posypać wiórkami
kokosowymi lub płatkami migdałów. Sernik w takiej odsłonie bardzo podoba się
dzieciom, a dorosłym nie zabiera zbyt wiele czasu ;)
Składniki, 10 porcji:
Chatka
200 g miękkiego masła
160 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego / 1 op. cukru
wanilinowego
250 g sera twarogowego na serniki
250 g mascarpone
2 łyżki kakao
36 sztuk herbatników typu Petitki
1. Masło utrzeć z cukrem na białą i
puszystą masę.
2. Stopniowo dodawać sery, ciągle
miksując na małych lub średnich obrotach miksera.
3. Masę podzielić na dwie części i jedną
z nich zmiksować z kakao.
4. Herbatki ułożyć na kawałku folii
aluminiowej w 6 rzędów po 3 herbatniki.
5. Posmarować serem z kakao, zostawiając
4 łyżki i przykryć drugą warstwą herbatników.
6. Rozsmarować jasną masę serową, a
wzdłuż na środku wyłożyć pozostałą masę kakaową, formując półwalec.
7. Pomagając sobie z dwóch stron folią
aluminiową, podnieść boczne herbatniki i złożyć je w domek.
8. Docisnąć, zawinąć w folię i schłodzić
w lodówce.
9. Polać polewą czekoladową i wstawić na
kilka h do lodówki.
Ganache
100 ml śmietany kremówki 30 %
50 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
1. Śmietanę wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia i od
razu zdjąć z ognia.
2. Włożyć gorzką i mleczną czekoladę połamaną na
kosteczki i mieszać do ich rozpuszczenia.
Wielu mówi, że to smak dzieciństwa, ale ja nigdy nie jadłam! Kusi :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/