Dziś zapraszamy na pysznego
bakłażana w bułce tartej. Oberżyna przyrządzona w ten sposób nie jest
przesiąknięta tłuszczem, a mimo to jest tak miękka, że dosłownie rozpływa się w
ustach. Polecamy jako przystawkę oraz jako dodatek do kanapek z szynką i żółtym
serem.
Składniki, 2 porcje:
1
bakłażan
60
ml oliwy z oliwek extravergine
kilka
łyżek bułki tartej
sól
świeżo
zmielony czarny pieprz
1.
Bakłażan umyć, osuszyć, odciąć
końcówkę i pokroić w ok. 1 cm plasterki.
2.
Każdy plaster obtoczyć w oliwie, a
następnie w bułce tartej.
3.
Rozgrzać patelnię grillową i grillować
bakłażany na średnim ogniu przez ok. 25 min, odwracając je od czasu do czasu. Bakłażany
powinny być miękkie i dobrze zrumienione.
4.
Gdy jedna strona będzie już
odpowiednio zrumieniona, oprószyć solą i pieprzem do smaku. Powtórzyć z drugą
stroną.
Mmm wygląda super <3 Kocham bakłażany, musi smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń