Grillowane bakłażany w bułce tartej

Drukuj

Witamy po dłuższej przerwie :) Musiałyśmy poświęcić się innym sprawom i trochę odpocząć ;)
Dziś zapraszamy na pysznego bakłażana w bułce tartej. Oberżyna przyrządzona w ten sposób nie jest przesiąknięta tłuszczem, a mimo to jest tak miękka, że dosłownie rozpływa się w ustach. Polecamy jako przystawkę oraz jako dodatek do kanapek z szynką i żółtym serem.

Składniki, 2 porcje:
1 bakłażan
60 ml oliwy z oliwek extravergine
kilka łyżek bułki tartej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

1.     Bakłażan umyć, osuszyć, odciąć końcówkę i pokroić w ok. 1 cm plasterki.
2.     Każdy plaster obtoczyć w oliwie, a następnie w bułce tartej.
3.     Rozgrzać patelnię grillową i grillować bakłażany na średnim ogniu przez ok. 25 min, odwracając je od czasu do czasu. Bakłażany powinny być miękkie i dobrze zrumienione.
4.     Gdy jedna strona będzie już odpowiednio zrumieniona, oprószyć solą i pieprzem do smaku. Powtórzyć z drugą stroną.

1 komentarze:

  1. Mmm wygląda super <3 Kocham bakłażany, musi smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń