sobota, 28 czerwca 2014

Kokosowe curry z krewetkami i pieczoną papryką

Bardzo smaczne, ostre curry z krewetkami i mięciutką, pieczoną papryką. Danie jest bardzo wyraziste. Jeżeli ktoś nie przepada za kokosowym smakiem, zamiast mleka kokosowego może użyć śmietanki kremówki 30% lub 36%. Krewetki natomiast można zastąpić piersią z kurczaka. Niezbędnymi składnikami są sok z limonki, sos sojowy i kolendra, które dopełniają smak całej potrawy. Inspiracja „Pascal kontra Okrasa” Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym.


Składniki, 2 porcje:
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
½ cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
½ łyżeczki mielonego imbiru / 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
200 g świeżych krewetek królewskich (obranych i oczyszczonych)
2 łyżeczki słodkiego sosu chili / miodu wielokwiatowego
½ puszki krojonych pomidorów bez skórki
200 g mleka kokosowego / śmietanki kremówki 30%
1 łyżka sosu sojowego lub do smaku
sok z 1/3 limonki
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
1-2 woreczki ryżu jaśminowego

1.     Piekarnik nastawić na 200°C.
2.     Paprykę umyć, osuszyć i piec do miękkości przez ok. 30 min, przewracając ją 1-2 razy. Zawinąć w folię aluminiową i lekko ostudzić. Zdjąć skórkę i usunąć pestki. Pokroić w 2 cm kostkę.
3.     Czosnek pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek przez ok. 5 min.
4.     Dodać pastę curry, imbir i smażyć przez 2 min.
5.     Wrzucić krewetki i smażyć przez ½ min.
6.     Wlać słodki sos chili, dodać pomidory, paprykę i gotować przez kolejne ½ min.
7.     Wlać mleko kokosowe, doprawić sosem sojowym oraz sokiem z limonki i gotować przez 2 min.
8.     Zdjąć z ognia i wymieszać z kolendrą.
9.     Ryż ugotować wg zaleceń na opakowaniu, polać sosem curry i udekorować kolendrą.


czwartek, 19 czerwca 2014

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Bardzo smaczne kruche ciasto z leciutką, budyniową pianką i zanurzonym w niej rabarbarem. Możecie użyć dowolnych owoców w zależności od sezonu. Nam najbardziej smakuje z rabarbarem, truskawkami, malinami lub jagodami. Ciasto można zagnieść i zamrozić dzień wcześniej. Trochę zmodyfikowany przepis z Moich Wypieków.
 

niedziela, 8 czerwca 2014

Ciasto z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

To nasze ulubione ciasto z owocami i kruszonką. Mięciutki spód, rozpływające się w ustach kwaskowe owoce i słodka kruszonka… Zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Robi się je podobnie jak babkę cytrynową lub Plum Cake. Najpierw miksuje się masło z cukrem, a następnie delikatnie miesza z mąką. Ciasto wychodzi gęste, dzięki czemu utrzymuje dużą ilość owoców, które nie opadają na dno. Uproszczony przepis z Kwestii Smaku.

piątek, 6 czerwca 2014

Bób z miętą

Gotowany bób doprawiony oliwą z oliwek, octem winnym, czosnkiem i miętą. Ciężko jest się od niego oderwać, tak samo jak od bobu z oregano. Polecamy na letnią przystawkę lub jako dodatek do obiadu czy kolacji. 

wtorek, 3 czerwca 2014

Pieczona papryka w sosie słodko-kwaśnym

Pieczona papryka w sosie słodko-kwaśnym to zdrowy i bardzo dobry dodatek do rożnego rodzaju mięs i serów. Dodajemy do niej świeże listki mięty, które idealnie z nią współgrają i nadają charakter całej potrawie. Spróbujcie koniecznie, a na pewno na stałe zagości w Waszym menu. Polecamy też przepyszną peperonatę i caponatę.


niedziela, 1 czerwca 2014

Gnocchi alla pizzaiola

Miękkie, delikatne kluseczki z pysznym sosem i ciągnącą się mozzarellą jak na pizzy :) Gnocchi wbrew pozorom są bardzo proste w wykonaniu, a sosik robi się bardzo szybko. Ser najlepiej dodać na sam koniec: dzięki temu pozostaje miękki i ciągnący. Podobnie przyrządzamy też makaron, ale o tym w innym poście :)