Dziękujemy
za wszystkie nadesłane prace. Były pomysłowe i wyglądały naprawdę niesmacznie
;). Niestety, musiałyśmy wybrać tylko trzy. Ze zwyciężczyniami skontaktujemy się
dziś mailowo, a nagrody wyślemy już jutro. Gratulujemy!
W Światowy Dzień Makaronu proponujemy pastę z mięsnymi klopsikami w sosie
pomidorowym :) Nie przepadamy za makaronem z mięsem, chyba że zapiekanym
(takim jak pasta al forno i lasagne), ale ten wyjątkowo nam smakuje. Klopsików nie podsmażamy, tylko od
razu gotujemy w sosie. Dzięki temu smaki wzajemnie się przenikają i całość jest naprawdę pyszna :)
Razem
z Red Onion zapraszamy do wzięcia udziału w halloweenowym konkursie :)
Konkurs
rozpoczyna się już dziś i trwać będzie do 25.10.14 r. włącznie. Do wygrania
duże, metalowe foremki do wykrawania ciasteczek, elastyczna szpatułka do
usuwania zawartości z misek oraz drewniany pędzelek do ciast z naturalnym
włosiem.
Aby
wziąć udział w konkursie, należy przygotować coś do jedzenia (niekoniecznie coś słodkiego) w klimacie
Halloween, uwiecznić to na zdjęciu, na którym widoczna będzie karteczka z
napisem „Straszna Baika” i przesłać zdjęcie na maila: baikakonkurs@gmail.com
Udział
w konkursie mogą wziąć osoby posiadające adres do doręczeń na terenie Polski.
Wyniki konkursu ogłosimy do 3 dni od jego zakończenia. Szczegółowy regulamin
poniżej :)
Kruche ciasteczka o piernikowym smaku. Najlepiej smakują
z caffellatte lub z samym mlekiem. Dzięki użyciu brązowego cukru i mąki razowej
ciastka zyskują na ciemnym kolorze i karmelowo-orzechowym smaku. Przygotowałyśmy
je przy użyciu foremek halloweenowych w kształcie dyni, ducha i kapelusza
wiedźmy, które dostałyśmy od Red Onion wraz ze szpatułką i pędzelkiem ;)
Jeszcze dziś zaprosimy Was na konkurs, w którym będziecie mogli je wygrać :)
Niedawno
dostałyśmy od naszych przyjaciół duże, piękne patisony prosto z ogródka. Warzywa te są bardzo
niedoceniane, a szkoda, bo są lekkostrawne i bogate w witaminy. Pachną jak
dynia, a smakują podobnie do cukinii, choć są mniej intensywne w smaku. Zastanawiałyśmy
się, co z nich zrobić i tym razem padło na zupę. Jest zaskakująco smaczna i
zdrowa. Można ją zmiksować na krem. Zmodyfikowany przepis z blogu Kwartet Zdrowych Smaków.
Rollò con würstel, czyli drożdżowe bułeczki z paróweczkami
to kolejny sycylijski przysmak. Są hitem każdej imprezy dla dzieci i nie tylko.
Można je przygotować na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Nawet po
zamrożeniu nie tracą na smaku i puszystości. Spróbujcie też mini calzoni! Gorąco
polecamy! :)
Przepyszny
makaron z leśnymi grzybami, wędzonym boczkiem i świeżymi pomidorami. Sos ma lekki
posmak białego winka, a dzięki marchewce jest również delikatnie słodkawy. Dodałyśmy
też zimne masło, żeby stał się zawiesisty i aksamitny. Do sosu najlepiej pasuje
krótki makaron z rowkami, np. świderki czy casarecce.
Pyszny
smalec z dodatkiem jabłka, cebuli, czosnku i majeranku. Składniki te wzbogacają
jego smak i ciężko poprzestać na jednej kromce. Do smalcu polecamy chlebek własnego wypieku i ogórki kiszone lub konserwowe.