wtorek, 28 października 2014

Rozwiązanie konkursu halloweenowego

Dziękujemy za wszystkie nadesłane prace. Były pomysłowe i wyglądały naprawdę niesmacznie ;). Niestety, musiałyśmy wybrać tylko trzy. Ze zwyciężczyniami skontaktujemy się dziś mailowo, a nagrody wyślemy już jutro. Gratulujemy!
Baika i Red Onion

sobota, 25 października 2014

Linguine z klopsikami w sosie pomidorowym

W Światowy Dzień Makaronu proponujemy pastę z mięsnymi klopsikami w sosie pomidorowym :) Nie przepadamy za makaronem z mięsem, chyba że zapiekanym (takim jak pasta al forno i lasagne), ale ten wyjątkowo nam smakuje. Klopsików nie podsmażamy, tylko od razu gotujemy w sosie. Dzięki temu smaki wzajemnie się przenikają i całość jest naprawdę pyszna :)
 

poniedziałek, 20 października 2014

Halloweenowy konkurs

Razem z Red Onion zapraszamy do wzięcia udziału w halloweenowym konkursie :)

Konkurs rozpoczyna się już dziś i trwać będzie do 25.10.14 r. włącznie. Do wygrania duże, metalowe foremki do wykrawania ciasteczek, elastyczna szpatułka do usuwania zawartości z misek oraz drewniany pędzelek do ciast z naturalnym włosiem.

Nagroda II – szpatułka, pędzelek
Nagroda III – szpatułka, pędzelek

Aby wziąć udział w konkursie, należy przygotować coś do jedzenia (niekoniecznie coś słodkiego) w klimacie Halloween, uwiecznić to na zdjęciu, na którym widoczna będzie karteczka z napisem „Straszna Baika” i przesłać zdjęcie na maila: baikakonkurs@gmail.com

Udział w konkursie mogą wziąć osoby posiadające adres do doręczeń na terenie Polski. Wyniki konkursu ogłosimy do 3 dni od jego zakończenia. Szczegółowy regulamin poniżej :)
Powodzenia!

Baika i Red Onion

Razowe ciasteczka z przyprawą korzenną

Kruche ciasteczka o piernikowym smaku. Najlepiej smakują z caffellatte lub z samym mlekiem. Dzięki użyciu brązowego cukru i mąki razowej ciastka zyskują na ciemnym kolorze i karmelowo-orzechowym smaku. Przygotowałyśmy je przy użyciu foremek halloweenowych w kształcie dyni, ducha i kapelusza wiedźmy, które dostałyśmy od Red Onion wraz ze szpatułką i pędzelkiem ;) Jeszcze dziś zaprosimy Was na konkurs, w którym będziecie mogli je wygrać :)   
 

niedziela, 19 października 2014

Zupa z patisona

Niedawno dostałyśmy od naszych przyjaciół duże, piękne patisony prosto z ogródka. Warzywa te są bardzo niedoceniane, a szkoda, bo są lekkostrawne i bogate w witaminy. Pachną jak dynia, a smakują podobnie do cukinii, choć są mniej intensywne w smaku. Zastanawiałyśmy się, co z nich zrobić i tym razem padło na zupę. Jest zaskakująco smaczna i zdrowa. Można ją zmiksować na krem. Zmodyfikowany przepis z blogu Kwartet Zdrowych Smaków.


niedziela, 12 października 2014

Drożdżowe bułeczki z paróweczkami

Rollò con würstel, czyli drożdżowe bułeczki z paróweczkami to kolejny sycylijski przysmak. Są hitem każdej imprezy dla dzieci i nie tylko. Można je przygotować na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Nawet po zamrożeniu nie tracą na smaku i puszystości. Spróbujcie też mini calzoni! Gorąco polecamy! :)
 

wtorek, 7 października 2014

Świderki z leśnymi grzybami, boczkiem i pomidorami

Przepyszny makaron z leśnymi grzybami, wędzonym boczkiem i świeżymi pomidorami. Sos ma lekki posmak białego winka, a dzięki marchewce jest również delikatnie słodkawy. Dodałyśmy też zimne masło, żeby stał się zawiesisty i aksamitny. Do sosu najlepiej pasuje krótki makaron z rowkami, np. świderki czy casarecce.
 

sobota, 4 października 2014

Smalec wiejski

Pyszny smalec z dodatkiem jabłka, cebuli, czosnku i majeranku. Składniki te wzbogacają jego smak i ciężko poprzestać na jednej kromce. Do smalcu polecamy chlebek własnego wypieku i ogórki kiszone lub konserwowe.