Tort lodowy z borówkami i poziomkami

Drukuj

Dziś świętujemy pierwsze urodziny Baiki w kuchni! :) Dokładnie rok temu wstawiłyśmy nasz pierwszy post. Przez ten czas udało nam się zamieścić ponad 250 smakowitych przepisów. Dziękujemy, że czytacie nasze wpisy i ciągle Was przybywa. Daje nam to dużo satysfakcji i siły do dalszego działania :)
Z tej okazji, z uwagi na upały, zrobiłyśmy tort lodowy z bitej śmietany i mascarpone. Dodałyśmy do niego borówki amerykańskie i poziomki. Tort świetnie smakuje też z innymi owocami, np. truskawkami lub malinami. Przechowuje się go w zamrażarce i wyjmuje 1,5 h przed podaniem. Smacznego!


Składniki, tortownica 18 cm:
80 g mąki pszennej tortowej
30 g mąki ziemniaczanej
3 zimne jajka (oddzielnie żółtka i białka)
100 g cukru
szczypta soli

1.     Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz.
2.     Piekarnik nastawić na 170°C.
3.     Obydwie mąki wymieszać w misce.
4.     Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę (3 min) i dodawać cukier po 1 łyżce w dość krótkich odstępach czasu.
5.     Pianę ubijać jeszcze przez 2 min i stopniowo dodawać po 1 żółtku, za każdym razem dokładnie miksując je z białkami (przez ok. 30 sek.). Masę ubijać jeszcze przez 2 min, aż będzie bardzo puszysta.
6.     Mąkę przesiać w 3 partiach bezpośrednio do masy, za każdym razem miksując na najmniejszych obrotach miksera lub delikatnie mieszając łyżką, tylko do połączenia się składników.
7.     Masę przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 min do suchego patyczka.
8.     Biszkopt wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić.
9.     Obrócić go spodem do góry, wyjąć z formy, delikatnie usunąć papier do pieczenia i całkowicie ostudzić.
10.  Biszkopt przekroić na 2 blaty, dolny przełożyć na talerz i nasączyć 3 łyżkami herbaty.
11.  Następnie wyłożyć bitą śmietanę z mascarpone, ułożyć połowę owoców i przykryć drugim blatem.
12.  Nasączyć biszkopt 3 łyżkami herbaty i obłożyć go kremem.
13.  Udekorować resztą owoców i wstawić do zamrażarki na kilka h lub na całą noc.
14.  1,5 h przed podaniem wyjąć z zamrażarki.

Nasączenie
6 łyżek posłodzonej herbaty wymieszanej z łyżką rumu

Przełożenie
200 g śmietany kremówki 36%
250 g mascarpone
1 łyżka cukru waniliowego / 1 op. cukru wanilinowego

150 g borówek amerykańskich
100 g poziomek

1.     Śmietanę z mascarpone ubić na sztywno.
2.     Pod koniec ubijania dodać cukier.





2 komentarze: