Dziś
świętujemy pierwsze urodziny Baiki w kuchni! :) Dokładnie rok temu wstawiłyśmy nasz
pierwszy post. Przez ten czas udało nam się zamieścić ponad 250 smakowitych
przepisów. Dziękujemy, że czytacie nasze wpisy i ciągle Was przybywa. Daje nam
to dużo satysfakcji i siły do dalszego działania :)
Z
tej okazji, z uwagi na upały, zrobiłyśmy tort lodowy z bitej śmietany i
mascarpone. Dodałyśmy do niego borówki amerykańskie i poziomki. Tort świetnie
smakuje też z innymi owocami, np. truskawkami lub malinami. Przechowuje się go
w zamrażarce i wyjmuje 1,5 h przed podaniem. Smacznego!
Składniki, tortownica
18 cm:
80 g mąki pszennej tortowej
30 g mąki ziemniaczanej
3 zimne jajka (oddzielnie żółtka i białka)
100 g cukru
szczypta soli
1.
Spód formy wyłożyć papierem do
pieczenia i zapiąć obręcz.
2.
Piekarnik nastawić na 170°C.
3.
Obydwie mąki wymieszać w misce.
4.
Białka ze szczyptą soli ubić na
sztywną pianę (3 min) i dodawać cukier po 1 łyżce w dość krótkich odstępach
czasu.
5.
Pianę ubijać jeszcze przez 2 min i stopniowo dodawać po 1 żółtku, za każdym razem
dokładnie miksując je z białkami (przez ok. 30 sek.). Masę ubijać jeszcze przez
2 min, aż będzie bardzo puszysta.
6.
Mąkę przesiać w 3 partiach
bezpośrednio do masy, za każdym razem miksując na najmniejszych obrotach
miksera lub delikatnie mieszając łyżką, tylko do połączenia się składników.
7.
Masę przelać do formy, wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec przez 40 min do suchego patyczka.
8.
Biszkopt wyjąć z piekarnika i lekko
ostudzić.
9.
Obrócić go spodem do góry, wyjąć z
formy, delikatnie usunąć papier do pieczenia i całkowicie ostudzić.
10. Biszkopt
przekroić na 2 blaty, dolny przełożyć na talerz i nasączyć 3 łyżkami herbaty.
11. Następnie
wyłożyć bitą śmietanę z mascarpone, ułożyć połowę owoców i przykryć drugim
blatem.
12. Nasączyć
biszkopt 3 łyżkami herbaty i obłożyć go kremem.
13. Udekorować
resztą owoców i wstawić do zamrażarki na kilka h lub na całą noc.
14. 1,5
h przed podaniem wyjąć z zamrażarki.
Nasączenie
6 łyżek posłodzonej herbaty wymieszanej z łyżką
rumu
Przełożenie
200 g śmietany kremówki 36%
250 g mascarpone
1 łyżka cukru waniliowego / 1 op. cukru
wanilinowego
150 g borówek amerykańskich
100 g poziomek
1.
Śmietanę z mascarpone ubić na sztywno.
2.
Pod koniec ubijania dodać cukier.
Gratulacje :)
OdpowiedzUsuńTort fantastyczny :)
Miło nam, spróbuj :)
OdpowiedzUsuń