Świderki z leśnymi grzybami, boczkiem i pomidorami

Drukuj

Przepyszny makaron z leśnymi grzybami, wędzonym boczkiem i świeżymi pomidorami. Sos ma lekki posmak białego winka, a dzięki marchewce jest również delikatnie słodkawy. Dodałyśmy też zimne masło, żeby stał się zawiesisty i aksamitny. Do sosu najlepiej pasuje krótki makaron z rowkami, np. świderki czy casarecce.
 
Składniki, 3 porcje:
300 g świderków
3 litry wody
1 ½ łyżki soli
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
150 g surowego wędzonego boczku
1 średnia marchew
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2 łyżki zimnego masła
6 średnich świeżych grzybów leśnych (np. kozaków, podgrzybków, prawdziwków)
50 ml białego wytrawnego wina
3 średnie pomidory
sól do smaku
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
szczypta peperoncino
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
starty parmezan / grana padano do posypania

1.     Makaron wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
2.     Cebulę, czosnek, boczek i marchew pokroić w małą kostkę i przysmażyć na oliwie i 1 łyżce masła na złoty kolor.
3.     Grzyby pokroić w cienkie plasterki, dodać na patelnię i smażyć przez 2 min.
4.     Zalać winem i odparowywać przez kolejne 2 min.
5.     Pomidory pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, lekko posolić i smażyć przez ok. 10 min.
6.     Doprawić do smaku, dodać pozostałą łyżkę masła i wymieszać z natką pietruszki.
7.     Makaron odcedzić i wymieszać z sosem na patelni.
8.     Nałożyć na talerze i posypać parmezanem.



0 komentarze:

Prześlij komentarz