Przepyszny
makaron z leśnymi grzybami, wędzonym boczkiem i świeżymi pomidorami. Sos ma lekki
posmak białego winka, a dzięki marchewce jest również delikatnie słodkawy. Dodałyśmy
też zimne masło, żeby stał się zawiesisty i aksamitny. Do sosu najlepiej pasuje
krótki makaron z rowkami, np. świderki czy casarecce.
Składniki, 3 porcje:
300 g świderków
3 litry wody
1 ½ łyżki soli
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
150 g surowego wędzonego boczku
1 średnia marchew
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
2 łyżki zimnego masła
6 średnich świeżych grzybów leśnych (np. kozaków,
podgrzybków, prawdziwków)
50 ml białego wytrawnego wina
3 średnie pomidory
sól do smaku
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
szczypta peperoncino
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
starty parmezan / grana padano do posypania
1.
Makaron wrzucić
na wrzącą, osoloną wodę i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
2.
Cebulę, czosnek, boczek
i marchew pokroić w małą kostkę i przysmażyć na oliwie i 1 łyżce masła na złoty
kolor.
3.
Grzyby pokroić w
cienkie plasterki, dodać na patelnię i smażyć przez 2 min.
4.
Zalać winem i
odparowywać przez kolejne 2 min.
5.
Pomidory pokroić
w kostkę, wrzucić na patelnię, lekko posolić i smażyć przez ok. 10 min.
6.
Doprawić do smaku,
dodać pozostałą łyżkę masła i wymieszać z natką pietruszki.
7. Makaron odcedzić i wymieszać z
sosem na patelni.
8. Nałożyć na talerze i posypać
parmezanem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz