Niedawno
dostałyśmy od naszych przyjaciół duże, piękne patisony prosto z ogródka. Warzywa te są bardzo
niedoceniane, a szkoda, bo są lekkostrawne i bogate w witaminy. Pachną jak
dynia, a smakują podobnie do cukinii, choć są mniej intensywne w smaku. Zastanawiałyśmy
się, co z nich zrobić i tym razem padło na zupę. Jest zaskakująco smaczna i
zdrowa. Można ją zmiksować na krem. Zmodyfikowany przepis z blogu Kwartet Zdrowych Smaków.
Składniki, 4 porcje:
600 g patisona
1 cebula
1 marchewka
2 małe ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
½ puszki pomidorów bez skórki
1 kopiasta łyżka kaszy jaglanej
750 ml wody
sól morska /
Vegeta i Maggi
szczypta peperoncino
10 listków świeżej bazylii
kilka łyżeczek drobno startego parmezanu (opcjonalnie)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
1.
Patisona umyć, przekroić na pół,
usunąć pestki i pokroić w 1 ½ cm kostkę.
2.
Cebulę i marchewkę pokroić w mniejszą
kostkę.
3.
Czosnek drobno posiekać.
4.
W średnim garnku rozgrzać oliwę i
zeszklić cebulę z czosnkiem.
5.
Dodać marchew, patisona i smażyć przez
5 min, często mieszając.
6.
Wlać pomidory, wsypać kaszę jaglaną i
zalać wodą.
7.
Doprawić do smaku, wrzucić liście
bazylii, zagotować i zmniejszyć ogień do minimum.
8.
Gotować pod przykryciem, aż warzywa
będą miękkie (ok. 30 min).
9.
Zupę można zmiksować blenderem oraz
posypać parmezanem i natką pietruszki.
muszę przynsć, iż mimo to, że codziennie jem przeróżne warzywa to patisona jadłam tylko raz i to pieczonego- chętnie spróbowałabym zupy!
OdpowiedzUsuńW przepisie nie ma nic o obieraniu patisona, czyli ma być ze skórką?
OdpowiedzUsuńMożna go obrać, ale my ugotowałyśmy ze skórką :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńZe skórą jest łatwiej i szybciej
OdpowiedzUsuń