Zupa z patisona

Drukuj

Niedawno dostałyśmy od naszych przyjaciół duże, piękne patisony prosto z ogródka. Warzywa te są bardzo niedoceniane, a szkoda, bo są lekkostrawne i bogate w witaminy. Pachną jak dynia, a smakują podobnie do cukinii, choć są mniej intensywne w smaku. Zastanawiałyśmy się, co z nich zrobić i tym razem padło na zupę. Jest zaskakująco smaczna i zdrowa. Można ją zmiksować na krem. Zmodyfikowany przepis z blogu Kwartet Zdrowych Smaków.


Składniki, 4 porcje:
600 g patisona
1 cebula
1 marchewka
2 małe ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
½ puszki pomidorów bez skórki
1 kopiasta łyżka kaszy jaglanej
750 ml wody
sól morska / Vegeta i Maggi
szczypta peperoncino
10 listków świeżej bazylii
kilka łyżeczek drobno startego parmezanu (opcjonalnie)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

1.    Patisona umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić w 1 ½ cm kostkę.
2.    Cebulę i marchewkę pokroić w mniejszą kostkę.
3.    Czosnek drobno posiekać.
4.    W średnim garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem.
5.    Dodać marchew, patisona i smażyć przez 5 min, często mieszając.
6.    Wlać pomidory, wsypać kaszę jaglaną i zalać wodą.
7.    Doprawić do smaku, wrzucić liście bazylii, zagotować i zmniejszyć ogień do minimum.
8.    Gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie (ok. 30 min).
9.    Zupę można zmiksować blenderem oraz posypać parmezanem i natką pietruszki.




5 komentarze:

  1. muszę przynsć, iż mimo to, że codziennie jem przeróżne warzywa to patisona jadłam tylko raz i to pieczonego- chętnie spróbowałabym zupy!

    OdpowiedzUsuń
  2. W przepisie nie ma nic o obieraniu patisona, czyli ma być ze skórką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można go obrać, ale my ugotowałyśmy ze skórką :)

      Usuń
  3. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ze skórą jest łatwiej i szybciej

    OdpowiedzUsuń