Smaczna,
puszysta, mięciutka i wilgotna babka o cytrynowym smaku z delikatną, malinową
nutą. Jeśli chcecie uzyskać różowy kolor jak na zdjęciu, dodajcie odrobinę
barwnika spożywczego. Bez niego kolor będzie trochę bledszy. Ciasto bardzo
szybko się przygotowuje, a po upieczeniu ładnie wygląda i podoba się dzieciom.
Babka najlepsza jest w dniu pieczenia i po całkowitym ostudzeniu. Zachowuje świeżość
do 2 dni. Przepis ze strony Słodkie Fantazje (z drobnymi zmianami).
Składniki, forma na babkę z kominem:
Babka
4 jajka
220 g cukru
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
130 ml oleju rzepakowego
skórka starta z 1 cytryny
270 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ opakowania kisielu malinowego (ok. 40 g)
1 kropla różowego barwnika spożywczego w żelu
(opcjonalnie)
1. Formę wysmarować masłem i oprószyć
mąką.
2. Piekarnik nastawić na 180°C
(termoobieg).
3. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (ok.
3 min).
4. Dodać jogurt i zmiksować.
5. Powoli, cienką strużką wlewać olej,
cały czas miksując.
6. Dodać skórkę z cytryny i zmiksować.
7. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia
przesiać bezpośrednio do masy w 3 partiach, za każdym razem miksując na
najmniejszych obrotach.
8. Pod koniec miksowania wlać ekstrakt z
wanilii.
9. Przelać do formy połowę ciasta, a
drugą szybko zmiksować z kisielem i barwnikiem.
10. Przelać
resztę ciasta do formy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 min do
suchego patyczka.
11. Babkę
wyjąć z piekarnika, a po 10 min z formy.
12. Polać
lukrem i całkowicie ostudzić.
Lukier
70 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 ½-2 łyżki gorącej wody
1. Do cukru wlać sok z
cytryny, gorącą wodę i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru
regulować dodając cukier lub wlewając wodę.
0 komentarze:
Prześlij komentarz