Jogurtowa babka cytrynowo-malinowa

Drukuj

Smaczna, puszysta, mięciutka i wilgotna babka o cytrynowym smaku z delikatną, malinową nutą. Jeśli chcecie uzyskać różowy kolor jak na zdjęciu, dodajcie odrobinę barwnika spożywczego. Bez niego kolor będzie trochę bledszy. Ciasto bardzo szybko się przygotowuje, a po upieczeniu ładnie wygląda i podoba się dzieciom. Babka najlepsza jest w dniu pieczenia i po całkowitym ostudzeniu. Zachowuje świeżość do 2 dni. Przepis ze strony Słodkie Fantazje (z drobnymi zmianami).



Składniki, forma na babkę z kominem:
Babka
4 jajka
220 g cukru
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
130 ml oleju rzepakowego
skórka starta z 1 cytryny
270 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ opakowania kisielu malinowego (ok. 40 g)
1 kropla różowego barwnika spożywczego w żelu (opcjonalnie)

1.     Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką.
2.     Piekarnik nastawić na 180°C (termoobieg).
3.     Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (ok. 3 min).
4.     Dodać jogurt i zmiksować.
5.     Powoli, cienką strużką wlewać olej, cały czas miksując.
6.     Dodać skórkę z cytryny i zmiksować.
7.     Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać bezpośrednio do masy w 3 partiach, za każdym razem miksując na najmniejszych obrotach.
8.     Pod koniec miksowania wlać ekstrakt z wanilii.
9.     Przelać do formy połowę ciasta, a drugą szybko zmiksować z kisielem i barwnikiem.
10.  Przelać resztę ciasta do formy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 min do suchego patyczka.
11.  Babkę wyjąć z piekarnika, a po 10 min z formy.
12.  Polać lukrem i całkowicie ostudzić.

Lukier
70 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 ½-2 łyżki gorącej wody

1.       Do cukru wlać sok z cytryny, gorącą wodę i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Gęstość lukru regulować dodając cukier lub wlewając wodę.



0 komentarze:

Prześlij komentarz