Pyszne
pierożki wypełnione farszem z kiszonej kapusty, ziemniaków i grzybów. Najlepiej
smakują polane przysmażoną na maśle cebulką i z barszczykiem na grzybowym wywarze.
Do farszu można wykorzystać nadmiar ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia.
Składniki, 60 sztuk:
Farsz z kapusty i ziemniaków
garstka suszonych
grzybów
300 g ziemniaków
500 g kiszonej
kapusty
½ łyżeczki kminku
1 łyżka oleju
rzepakowego / smalcu
1 łyżka masła
1 cebula
sól do smaku
świeżo mielony czarny
pieprz
½ łyżeczki pieprzu
ziołowego (opcjonalnie)
1. Grzyby zalać
zimną wodą, odstawić na minimum 1 h i gotować je w tej samej wodzie na małym
ogniu przez 20 min.
2. Ziemniaki
obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie (ok. 30 min).
3. Kapustę poszatkować,
zalać wodą, wsypać kminek, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 min.
4. Rozgrzać
patelnię, wlać olej, dodać masło i zeszklić cebulę na małym ogniu (ok. 8 min).
Przełożyć do dużej miski razem z tłuszczem.
5. Do kapusty dodać
posiekane lub zmielone grzyby (wywar wykorzystać do barszczu lub wlać do
kapusty) i gotować przez kolejne 15 min. Odcedzić.
6. Kapustę
odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski z cebulą.
7. Ziemniaki
odcedzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków i dodać do kapusty.
8. Farsz doprawić
do smaku i dobrze wymieszać.
Ciasto pierogowe
500 g mąki
pszennej poznańskiej
250-330 ml gorącej
wody
1 łyżka masła
szczypta soli
Do podania: cebulka przysmażona na oleju rzepakowym lub maśle /
rozpuszczony smalec ze skwarkami, barszczyk
1. Mąkę przesiać
na stolnicę lub do miski.
2. W gorącej
wodzie rozpuścić masło i stopniowo wlewać do mąki, mieszając łyżką lub
ostrożnie ręką. Wody należy wlać tylko tyle, ile zabierze mąka, czyli tylko do
połączenia się składników.
3. Powygniatać
chwilę, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. W
razie konieczności podsypywać mąką.
4. Przykryć
ściereczką i odstawić na 20-30 min.
5. Ciasto
rozwałkowywać na grubość 1 ½ mm na stolnicy wysypanej mąką.
6. Wykrawać
szklanką kółka, nakładać po kopiastej łyżeczce farszu, składać na pół i zlepiać
brzegi ciasta.
7. Pierogi
układać na ściereczce lub stolnicy wysypanej mąką. Przykryć ściereczką do czasu
gotowania.
8. Nastawić wodę
na pierogi i dobrze posolić (na 4 l wody 2 łyżeczki soli).
9. Pierogi
wrzucać partiami na wrzącą wodę (po 15-20 pierogów), zagotować i od razu
zmniejszyć ogień do minimum.
10.
Gotować przez
2-3 minuty, od czasu do czasu delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
11. Pierogi wyjmować łyżką cedzakową, nakładać na
talerze i polewać przysmażoną cebulką.
Pierogi z kapustką są najlepsze :)
OdpowiedzUsuń