Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami

Drukuj

Pyszne pierożki wypełnione farszem z kiszonej kapusty, ziemniaków i grzybów. Najlepiej smakują polane przysmażoną na maśle cebulką i z barszczykiem na grzybowym wywarze. Do farszu można wykorzystać nadmiar ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia.



Składniki, 60 sztuk:
Farsz z kapusty i ziemniaków
garstka suszonych grzybów
300 g ziemniaków
500 g kiszonej kapusty
½ łyżeczki kminku
1 łyżka oleju rzepakowego / smalcu
1 łyżka masła
1 cebula
sól do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
½ łyżeczki pieprzu ziołowego (opcjonalnie)

1.     Grzyby zalać zimną wodą, odstawić na minimum 1 h i gotować je w tej samej wodzie na małym ogniu przez 20 min.
2.     Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie (ok. 30 min).
3.     Kapustę poszatkować, zalać wodą, wsypać kminek, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 min.
4.     Rozgrzać patelnię, wlać olej, dodać masło i zeszklić cebulę na małym ogniu (ok. 8 min). Przełożyć do dużej miski razem z tłuszczem.
5.     Do kapusty dodać posiekane lub zmielone grzyby (wywar wykorzystać do barszczu lub wlać do kapusty) i gotować przez kolejne 15 min. Odcedzić.
6.     Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski z cebulą.
7.     Ziemniaki odcedzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków i dodać do kapusty.
8.     Farsz doprawić do smaku i dobrze wymieszać.

Ciasto pierogowe
500 g mąki pszennej poznańskiej
250-330 ml gorącej wody
1 łyżka masła
szczypta soli

Do podania: cebulka przysmażona na oleju rzepakowym lub maśle / rozpuszczony smalec ze skwarkami, barszczyk

1.     Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski.
2.     W gorącej wodzie rozpuścić masło i stopniowo wlewać do mąki, mieszając łyżką lub ostrożnie ręką. Wody należy wlać tylko tyle, ile zabierze mąka, czyli tylko do połączenia się składników.
3.     Powygniatać chwilę, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. W razie konieczności podsypywać mąką.
4.     Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 min.
5.     Ciasto rozwałkowywać na grubość 1 ½ mm na stolnicy wysypanej mąką.
6.     Wykrawać szklanką kółka, nakładać po kopiastej łyżeczce farszu, składać na pół i zlepiać brzegi ciasta.
7.     Pierogi układać na ściereczce lub stolnicy wysypanej mąką. Przykryć ściereczką do czasu gotowania.
8.     Nastawić wodę na pierogi i dobrze posolić (na 4 l wody 2 łyżeczki soli).
9.     Pierogi wrzucać partiami na wrzącą wodę (po 15-20 pierogów), zagotować i od razu zmniejszyć ogień do minimum.
10.  Gotować przez 2-3 minuty, od czasu do czasu delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
11.  Pierogi wyjmować łyżką cedzakową, nakładać na talerze i polewać przysmażoną cebulką.



1 komentarze: