Tort czekoladowy z bezą

Drukuj

Intensywnie czekoladowy tort zwieńczony czekoladową bezą. Jest dość sycący i nie da się go zjeść zbyt dużo. W sezonie na maliny, czereśnie, wiśnie lub truskawki polecamy wykorzystać świeże owoce zamiast konfitury. Zarówno biszkopt, jak i bezę można przygotować 2 dni wcześniej, a cały tort najlepiej złożyć dzień wcześniej. Chyba nie musimy pisać, że jest bardzo smaczny? ;) Inspiracja: Kwestia Smaku.



Składniki, tortownica 24-26 cm:
Czekoladowy biszkopt
85 g mąki pszennej tortowej
45 g kakao
4 jajka
3 żółtka
110 g drobnego cukru

1.     Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia.
2.     Mąkę i kakao wymieszać dokładnie w misce.
3.     Piekarnik nastawić na 170°C.
4.     Oddzielić żółtka od białek.
5.     Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę (3 min) i dodawać cukier po 1 łyżce w krótkich odstępach czasu.
6.     Pianę ubijać jeszcze przez 3 min i stopniowo dodawać po 1 żółtku, za każdym razem dokładnie miksując je z białkami (przez ok. 30 sek.).
7.     Mąkę z kakao przesiać w 4 partiach bezpośrednio do masy, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
8.     Masę przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 min do suchego patyczka.
9.     Biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić i zdjąć obręcz.
10.  Obrócić go spodem do góry, położyć na paterze i delikatnie usunąć papier do pieczenia.

Beza
3 białka
175 g drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka soku z cytryny

1.     Piekarnik nastawić na 130°C.
2.     Białka ubić na sztywną pianę (ok. 3 min).
3.     Połowę ilości cukru dodawać po 3 łyżki, ciągle miksując.
4.     Resztę cukru dodawać stopniowo po 1 łyżce, za każdym razem dokładnie miksując.
5.     Miksować jeszcze przez 2 min.
6.     Wsypać mąkę wymieszaną z kakao, wlać ocet i miksować przez 2 min. Piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca.
7.     Przełożyć pianę do czystej tortownicy (spód wyłożyć papierem do pieczenia), w której piekł się biszkopt.
8.     Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 h – 1 h 15 min. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku.
9.     Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i całkowicie ostudzić bezę.  

Bita śmietana
500 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki 30% / 36%

1.    Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec wsypując cukier.

Krem czekoladowy
130 g gorzkiej czekolady
250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru lub do smaku
+ część ubitej wcześniej śmietany

1.     Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej: ustawić miskę z połamaną czekoladą na mniejszym garnuszku z lekko gotującą się wodą. Miska nie powinna stykać się z wodą, bo czekolada może się zważyć.
2.     Czekoladę przelać do mascarpone i dobrze wymieszać.
3.     Wsypać cukier i ponownie wymieszać.
4.     Troszkę mniej niż połowę ubitej wcześniej śmietanki dodać do mascarpone w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką.

świeżo wyciśnięty sok z 2 pomarańczy i 1 limonki lub małej cytryny
300 g malin / wydrylowanych czereśni / wydrylowanych wiśni / pokrojonych truskawek lub słoiczek konfitury z malin / wiśni / czarnej porzeczki
wiórki czekoladowe

Złożenie tortu
1.     Biszkopt przekroić na 2 blaty.
2.     Dolny blat ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz tortownicy.
3.     Skropić biszkopt 7 łyżkami soku z pomarańczy i limonki.
4.     Rozłożyć na nim połowę owoców lub całą konfiturę.
5.     Wyłożyć krem czekoladowy i przykryć drugim blatem.
6.     Skropić biszkopt 7 łyżkami soku z pomarańczy i limonki.
7.     Nałożyć bitą śmietanę, zostawiając troszkę do wysmarowania boków tortu.
8.     Zdjąć obręcz tortownicy, wysmarować boki tortu bitą śmietaną i obsypać je wiórkami czekoladowymi.
9.     Wstawić do lodówki na całą noc.
10.  Przed podaniem ostrożnie przełożyć bezę na wierzch tortu.



2 komentarze:

  1. cudowne połączenie czekoladowego kremu, kruchej bezy, delikatnej bitej śmietany.. niebo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio przygotowałam ten tort na moje imieniny i wszystkim gościom bardzo on smakował. Przyrządzanie ciasta rozpoczęłam od doboru odpowiednich akcesoriów kuchennych, których używam najczęściej do pieczenia. były to m.in. tortownica, a także zakupiona ostatnio na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw bardzo przydatna łopatka do ciast. Dzięki tym oraz kilku innym przyrządom, jestem w stanie przygotować nawet najbardziej wymyślne ciasta.

    OdpowiedzUsuń