Intensywnie
czekoladowy tort zwieńczony czekoladową bezą. Jest dość sycący i nie da się go
zjeść zbyt dużo. W sezonie na maliny, czereśnie, wiśnie lub truskawki polecamy
wykorzystać świeże owoce zamiast konfitury. Zarówno biszkopt, jak i bezę można
przygotować 2 dni wcześniej, a cały tort najlepiej złożyć dzień wcześniej. Chyba
nie musimy pisać, że jest bardzo smaczny? ;) Inspiracja: Kwestia Smaku.
Składniki, tortownica 24-26
cm:
Czekoladowy
biszkopt
85 g mąki pszennej tortowej
45 g kakao
4 jajka
3 żółtka
110 g drobnego cukru
1. Spód formy
wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Mąkę i kakao
wymieszać dokładnie w misce.
3. Piekarnik
nastawić na 170°C.
4. Oddzielić
żółtka od białek.
5. Białka ze
szczyptą soli ubić na sztywną pianę (3 min) i dodawać cukier po 1 łyżce w
krótkich odstępach czasu.
6. Pianę ubijać
jeszcze przez 3 min i stopniowo dodawać po 1
żółtku, za każdym razem dokładnie miksując je z białkami (przez ok. 30 sek.).
7. Mąkę z kakao
przesiać w 4 partiach bezpośrednio do masy, za każdym razem delikatnie mieszając
szpatułką tylko do połączenia się składników.
8. Masę przelać
do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 min do suchego
patyczka.
9. Biszkopt wyjąć
z piekarnika, ostudzić i zdjąć obręcz.
10.
Obrócić go
spodem do góry, położyć na paterze i delikatnie usunąć papier do pieczenia.
Beza
3 białka
175 g drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka soku z cytryny
1. Piekarnik nastawić na 130°C.
2. Białka ubić na sztywną pianę (ok. 3
min).
3. Połowę ilości cukru dodawać po 3 łyżki,
ciągle miksując.
4. Resztę cukru dodawać stopniowo po 1
łyżce, za każdym razem dokładnie miksując.
5. Miksować jeszcze przez 2 min.
6. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao, wlać
ocet i miksować przez 2 min. Piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca.
7. Przełożyć pianę do czystej tortownicy
(spód wyłożyć papierem do pieczenia), w której piekł się biszkopt.
8. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
przez 1 h – 1 h 15 min. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz i miękka w
środku.
9. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki
i całkowicie ostudzić bezę.
Bita
śmietana
500 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki 30% / 36%
1 łyżka cukru waniliowego
1. Śmietankę
ubić na sztywno, pod koniec wsypując cukier.
Krem
czekoladowy
130 g gorzkiej czekolady
250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru lub do smaku
+ część ubitej wcześniej śmietany
1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej: ustawić miskę z połamaną czekoladą na mniejszym
garnuszku z lekko gotującą się wodą. Miska nie powinna stykać się z wodą, bo
czekolada może się zważyć.
2. Czekoladę przelać do mascarpone
i dobrze wymieszać.
3. Wsypać cukier i
ponownie wymieszać.
4. Troszkę mniej niż połowę ubitej
wcześniej śmietanki dodać do mascarpone w 3 partiach, za każdym razem
delikatnie mieszając szpatułką.
świeżo wyciśnięty sok z 2 pomarańczy i 1 limonki lub
małej cytryny
300 g malin / wydrylowanych czereśni / wydrylowanych
wiśni / pokrojonych truskawek lub słoiczek konfitury z malin / wiśni / czarnej porzeczki
wiórki czekoladowe
wiórki czekoladowe
Złożenie
tortu
1. Biszkopt przekroić na 2 blaty.
2. Dolny blat ułożyć na paterze i zacisnąć
obręcz tortownicy.
3. Skropić biszkopt 7 łyżkami soku z
pomarańczy i limonki.
4. Rozłożyć na nim połowę owoców lub całą
konfiturę.
5. Wyłożyć krem czekoladowy i przykryć
drugim blatem.
6. Skropić biszkopt 7 łyżkami soku z
pomarańczy i limonki.
7. Nałożyć bitą
śmietanę, zostawiając troszkę do wysmarowania boków tortu.
8. Zdjąć obręcz tortownicy,
wysmarować boki tortu bitą śmietaną i obsypać je wiórkami czekoladowymi.
9. Wstawić do
lodówki na całą noc.
10. Przed podaniem ostrożnie przełożyć bezę na wierzch
tortu.
cudowne połączenie czekoladowego kremu, kruchej bezy, delikatnej bitej śmietany.. niebo!
OdpowiedzUsuńOstatnio przygotowałam ten tort na moje imieniny i wszystkim gościom bardzo on smakował. Przyrządzanie ciasta rozpoczęłam od doboru odpowiednich akcesoriów kuchennych, których używam najczęściej do pieczenia. były to m.in. tortownica, a także zakupiona ostatnio na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw bardzo przydatna łopatka do ciast. Dzięki tym oraz kilku innym przyrządom, jestem w stanie przygotować nawet najbardziej wymyślne ciasta.
OdpowiedzUsuń