Pstrąg z grilla

Drukuj

Grillowany pstrąg jest niesamowicie delikatny i soczysty. Jego wnętrze wypełniłyśmy plasterkami cytryny, kawałkiem masła oraz gałązką natki pietruszki i bazylii. Z przypraw użyłyśmy tylko soli i pieprzu cytrynowego, który świetnie pasuje do ryb. Pstrąg przyrządzony w ten sposób wyszedł bardzo aromatyczny, ale i zachował swój naturalny smak. Bardzo polecamy w nadchodzącym sezonie grillowym!


Składniki, 1 porcja:
1 świeży pstrąg (oczyszczony i wypatroszony)
4 szczypty soli lub do smaku
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
2 plasterki cytryny
duża gałązka natki pietruszki
duża gałązka świeżej bazylii
2 małe kawałki masła

kawałek folii aluminiowej

1.     Rybę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
2.     Natrzeć solą i pieprzem zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.
3.     Do środka ryby włożyć plasterki cytryny, gałązki natki pietruszki i bazylii i 2 kawałki masła.
4.     Na kawałku folii aluminiowej ułożyć pstrąga i szczelnie zawinąć, tworząc zakładki i zostawiając trochę powietrza wewnątrz.
5.     Położyć na rozgrzanym grillu i grillować po 10 min z każdej strony.



0 komentarze:

Prześlij komentarz