Grillowany
pstrąg jest niesamowicie delikatny i soczysty. Jego wnętrze wypełniłyśmy
plasterkami cytryny, kawałkiem masła oraz gałązką natki pietruszki i bazylii. Z
przypraw użyłyśmy tylko soli i pieprzu cytrynowego, który świetnie pasuje do
ryb. Pstrąg przyrządzony w ten sposób wyszedł bardzo aromatyczny, ale i
zachował swój naturalny smak. Bardzo polecamy w nadchodzącym sezonie grillowym!
Składniki, 1 porcja:
1 świeży pstrąg (oczyszczony i wypatroszony)
4 szczypty soli lub do smaku
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
2 plasterki cytryny
duża gałązka natki pietruszki
duża gałązka świeżej bazylii
2 małe kawałki masła
kawałek folii aluminiowej
1. Rybę umyć i osuszyć papierowym
ręcznikiem.
2. Natrzeć solą i pieprzem zarówno
wewnątrz, jak i na zewnątrz.
3. Do środka ryby włożyć plasterki
cytryny, gałązki natki pietruszki i bazylii i 2 kawałki masła.
4. Na kawałku folii aluminiowej ułożyć
pstrąga i szczelnie zawinąć, tworząc zakładki i zostawiając trochę powietrza
wewnątrz.
5. Położyć na rozgrzanym grillu i
grillować po 10 min z każdej strony.
0 komentarze:
Prześlij komentarz