Młoda kapusta z mięsem

Drukuj

Soczysta i delikatna kapustka z mięsem podawana z młodymi ziemniaczkami lub świeżym pieczywem. Dodajemy do niej dużą ilość koperku, który nadaje jej jeszcze lepszy smak. Bigos z młodej kapusty można również zagęścić zasmażką, ale my wolimy wersję „light” ;)



Składniki, 4 porcje:
400 g łopatki / karkówki wieprzowej / żeberek podzielonych na małe porcje z 1 kostką
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
1 cebula
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 główka średniej młodej kapusty
2 średnie pomidory (najlepiej bez skórki)
sól / Vegeta i Maggi do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
100 g wędzonego surowego boczku / kiełbasy chorizo
1 mały pęczek świeżego koperku

Do podania: młode ziemniaczki / świeże pieczywo

1.     Mięso pokroić w 2 cm kostkę, posolić, popieprzyć i przysmażyć na złoty kolor na oleju i maśle.
2.     Cebulę pokroić w kostkę, dodać do mięsa i przysmażyć na złoty kolor.
3.     Zalać wodą, wrzucić listek laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 1 h).
4.     Kapustę umyć, obrać z wierzchnich liści poszatkować.
5.     Sparzyć wrzątkiem i odcedzić.
6.     Zalać ½ szklanki wody (125 ml), dodać pomidory oraz sól lub Vegetę i gotować przez 20 min.
7.     Kiedy mięso będzie już miękkie, dodać je do kapusty, wymieszać i gotować przez 5 min.
8.     Ewentualnie można zrobić zasmażkę: rozpuścić na patelni 1 łyżkę klarowanego masła, wsypać 1 łyżkę mąki pszennej i smażyć ciągle mieszając, aż mąka się zrumieni. Wlać trochę wody z kapusty, szybko wymieszać i wlać do kapusty z mięsem.
9.     Boczek pokroić w kosteczkę, przysmażyć na odrobinie oleju i dodać do kapusty.
10.  Kapustę zdjąć z ognia i wsypać posiekany koperek.

6 komentarze: