Soczysta i delikatna kapustka z mięsem podawana z
młodymi ziemniaczkami lub świeżym pieczywem. Dodajemy do niej dużą ilość
koperku, który nadaje jej jeszcze lepszy smak. Bigos z młodej kapusty można również
zagęścić zasmażką, ale my wolimy wersję „light” ;)
Składniki, 4 porcje:
400 g łopatki /
karkówki wieprzowej / żeberek podzielonych na małe porcje z 1 kostką
2 łyżki oleju
rzepakowego
1 łyżka masła
1 cebula
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela
angielskiego
1 główka średniej
młodej kapusty
2 średnie pomidory
(najlepiej bez skórki)
sól / Vegeta i Maggi
do smaku
świeżo zmielony
czarny pieprz do smaku
100 g wędzonego
surowego boczku / kiełbasy chorizo
1 mały pęczek świeżego
koperku
Do podania:
młode ziemniaczki / świeże pieczywo
1. Mięso pokroić
w 2 cm kostkę, posolić, popieprzyć i przysmażyć na złoty kolor na oleju i
maśle.
2. Cebulę pokroić
w kostkę, dodać do mięsa i przysmażyć na złoty kolor.
3. Zalać wodą,
wrzucić listek laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości (ok.
1 h).
4. Kapustę umyć,
obrać z wierzchnich liści poszatkować.
5. Sparzyć wrzątkiem
i odcedzić.
6. Zalać ½ szklanki
wody (125 ml), dodać pomidory oraz sól lub Vegetę i gotować przez 20 min.
7. Kiedy mięso
będzie już miękkie, dodać je do kapusty, wymieszać i gotować przez 5 min.
8. Ewentualnie
można zrobić zasmażkę: rozpuścić na patelni 1 łyżkę klarowanego masła, wsypać 1
łyżkę mąki pszennej i smażyć ciągle mieszając, aż mąka się zrumieni. Wlać trochę
wody z kapusty, szybko wymieszać i wlać do kapusty z mięsem.
9. Boczek pokroić
w kosteczkę, przysmażyć na odrobinie oleju i dodać do kapusty.
10.
Kapustę zdjąć z
ognia i wsypać posiekany koperek.
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taka wersje młodej kspustki przepyszna jest
OdpowiedzUsuńOlrj maslo. Bravo
OdpowiedzUsuńpyszne
OdpowiedzUsuńkto łączy kapustę z olejem !!!!!???? porażka !
OdpowiedzUsuńziutek... ty anonimowy prostaku
Usuń