Smaczna
surówka z boczniakami, pomidorami, ogórkiem, parmezanem i jajkiem. Wybierając do
niej mieszankę sałat, zwróćcie uwagę, aby nie zabrało w niej rukoli lub
dodajcie ją osobno. Nie warto jej pomijać, bo nadaje surówce wyrazisty smak. Parmezan
można zastąpić np. oscypkiem. Polecamy na lekką kolację!
Składniki, 3-4 porcje:
Sos
6 łyżek oliwy z oliwek extravergine
1 ½ łyżki octu winnego / balsamicznego / soku z
cytryny
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
3 szczypty suszonego oregano
sól do smaku
2 szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1. Wymieszać
dokładnie wszystkie składniki.
Surówka
3 jajka
1 ogórek gruntowy
2 średnie pomidory malinowe
150 g mieszanki sałat (roszponka, radicchio,
endywia escarola, endywia frisee, rukola)
garstka płatków parmezanu / oscypka
250 g boczniaków
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
1.
Jajka ugotować na twardo lub
półtwardo, ostudzić, pokroić w ósemki i doprawić solą i pieprzem.
2.
Ogórek i pomidory pokroić w kostkę,
posolić i odstawić.
3.
Mieszankę sałat wsypać do dużej salaterki
i zetrzeć do niej ser.
4.
Boczniaki pokroić w paski i usmażyć na
oleju i maśle na złoty kolor.
5.
Sałatę wymieszać z odsączonymi
pomidorami, ogórkiem i sosem.
6.
Wyłożyć na talerze, ułożyć na niej boczniaki
i jajka. Od razu podawać.
0 komentarze:
Prześlij komentarz