Surówka z boczniakami i jajkiem

Drukuj

Smaczna surówka z boczniakami, pomidorami, ogórkiem, parmezanem i jajkiem. Wybierając do niej mieszankę sałat, zwróćcie uwagę, aby nie zabrało w niej rukoli lub dodajcie ją osobno. Nie warto jej pomijać, bo nadaje surówce wyrazisty smak. Parmezan można zastąpić np. oscypkiem. Polecamy na lekką kolację!


Składniki, 3-4 porcje:
Sos
6 łyżek oliwy z oliwek extravergine
1 ½ łyżki octu winnego / balsamicznego / soku z cytryny
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
3 szczypty suszonego oregano
sól do smaku
2 szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1.    Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.

Surówka
3 jajka
1 ogórek gruntowy
2 średnie pomidory malinowe
150 g mieszanki sałat (roszponka, radicchio, endywia escarola, endywia frisee, rukola)
garstka płatków parmezanu / oscypka
250 g boczniaków
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła

1.    Jajka ugotować na twardo lub półtwardo, ostudzić, pokroić w ósemki i doprawić solą i pieprzem.
2.    Ogórek i pomidory pokroić w kostkę, posolić i odstawić.
3.    Mieszankę sałat wsypać do dużej salaterki i zetrzeć do niej ser.
4.    Boczniaki pokroić w paski i usmażyć na oleju i maśle na złoty kolor.
5.    Sałatę wymieszać z odsączonymi pomidorami, ogórkiem i sosem.
6.    Wyłożyć na talerze, ułożyć na niej boczniaki i jajka. Od razu podawać.



0 komentarze:

Prześlij komentarz