Konfitura truskawkowa z wanilią

Drukuj

Najlepsza konfitura z truskawek z nutą wanilii, dzięki której jeszcze bardziej nie można się jej oprzeć ;) Pestki z cytryny zagęszczają konfiturę, a tym samym skracają czas smażenia. Można je jednak pominąć i gotować truskawki nieco dłużej. Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy, odwracamy do góry dnem i gotowe! Można ją oczywiście jeszcze pasteryzować, ale my zwykle uważamy to za zbędne, bo i tak ma kilkumiesięczną datę ważności. Zapraszamy do pobrania etykietki! :)



Składniki, 1 l:
1 kg truskawek
1 laska wanilii
2 szklanki (440 g) cukru
sok z 1 małej cytryny
pestki z cytryny zawinięte w gazę (opcjonalnie)

1.     Truskawki umyć, odszypułkować, większe przekroić na pół i wrzucić do brytfanki lub większego rondla.
2.     Dodać nasionka wyłuskane z laski wanilii razem z pustą laską.
3.     Smażyć przez ok. 20 min, mieszając od czasu do czasu, aż sok wyparuje. Usuwać wytworzoną na powierzchni pianę.
4.     Wsypać cukier, wlać sok z cytryny, dodać pestki i smażyć przez ok. 20 min, mieszając od czasu do czasu, aż konfitura stanie się zawiesista.
5.     Wyjąć laskę wanilii, pestki, przełożyć gorącą konfiturę do wyparzonych*, suchych słoików, szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem**. Ostudzić.

*Słoiki i zakrętki wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 120°C i wyparzać je przez 40 min.

**Konfiturę można też pasteryzować: wstawić zamknięte słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką i zalać je wodą do ¾ ich wysokości. Przykryć pokrywką i pasteryzować (85°C) przez 20 min.




0 komentarze:

Prześlij komentarz