Najlepsza konfitura z truskawek z nutą wanilii, dzięki
której jeszcze bardziej nie można się jej oprzeć ;) Pestki z cytryny
zagęszczają konfiturę, a tym samym skracają czas smażenia. Można je jednak
pominąć i gotować truskawki nieco dłużej. Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy
do wyparzonych słoików, zamykamy, odwracamy do góry dnem i gotowe! Można ją oczywiście
jeszcze pasteryzować, ale my zwykle uważamy to za zbędne, bo i tak ma
kilkumiesięczną datę ważności. Zapraszamy do pobrania etykietki! :)
Składniki, 1 l:
1 kg truskawek
1 laska wanilii
2 szklanki (440 g) cukru
sok z 1 małej cytryny
pestki z cytryny zawinięte w
gazę (opcjonalnie)
1. Truskawki umyć,
odszypułkować, większe przekroić na pół i wrzucić do brytfanki lub większego
rondla.
2. Dodać nasionka
wyłuskane z laski wanilii razem z pustą laską.
3. Smażyć przez ok. 20
min, mieszając od czasu do czasu, aż sok wyparuje. Usuwać wytworzoną na
powierzchni pianę.
4. Wsypać cukier,
wlać sok z cytryny, dodać pestki i smażyć przez ok. 20 min, mieszając od czasu
do czasu, aż konfitura stanie się zawiesista.
5. Wyjąć laskę wanilii,
pestki, przełożyć gorącą konfiturę do wyparzonych*, suchych słoików, szczelnie
zamknąć i odwrócić do góry dnem**. Ostudzić.
*Słoiki i zakrętki wstawić do zimnego piekarnika,
nastawić temperaturę na 120°C i wyparzać je przez 40 min.
**Konfiturę można też pasteryzować: wstawić zamknięte słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką i zalać je
wodą do ¾ ich wysokości. Przykryć pokrywką i pasteryzować (85°C) przez 20 min.
0 komentarze:
Prześlij komentarz