Fasolka po bretońsku

Drukuj

Jest wiele sposobów na przyrządzenie tego popularnego dania. My zachęcamy Was do wypróbowania fasolki wg przepisu naszej mamy. Potrawa jest bardzo aromatyczna i intensywna w smaku. Staramy się wybierać jak najchudszy boczek i kiełbasę, żeby nie była bardzo tłusta. W sezonie najlepiej wykorzystać świeże pomidory, a zimą pomidory z puszki lub przecier. A Wy jak przyrządzacie fasolkę po bretońsku?



Składniki, 6 porcji:
500 g suchej fasoli Piękny Jaś
sól morska do smaku / Vegeta i Maggi
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 cebula
250 g chudego wędzonego surowego boczku
150 g wędzonej chudej kiełbasy
2 łyżki oleju rzepakowego
½ łyżki masła
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ½ kg pomidorów bez skórki / 2 puszki pomidorów bez skórki
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
½ łyżeczki mielonego kminku
2 łyżki majeranku

1.     Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc.
2.     Odcedzić, zalać letnią przegotowaną wodą do zakrycia fasolki i gotować bez przykrycia do miękkości przez ok. 1 h (powinno zostać ok. 1 szklanki płynu).
3.     Dodać sól, listek, ziele angielskie.
4.     Cebulę, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę.
5.     Dodać koncentrat, pokrojone w kostkę pomidory, przykryć pokrywką i gotować przez 30 min.
6.     Połączyć fasolkę z pomidorami, doprawić pieprzem, kminkiem i majerankiem i gotować przez 15 min.
7.     Opcjonalnie można dodać zasmażkę: rozpuścić na patelni 1 łyżkę klarowanego masła, wsypać 1 łyżkę mąki pszennej i smażyć ciągle mieszając, aż mąka się zrumieni. Szybko wymieszać z fasolką.





1 komentarze: