Jest
wiele sposobów na przyrządzenie tego popularnego dania. My zachęcamy Was do wypróbowania
fasolki wg przepisu naszej mamy. Potrawa jest bardzo aromatyczna i intensywna w
smaku. Staramy się wybierać jak najchudszy boczek i kiełbasę, żeby nie była
bardzo tłusta. W sezonie najlepiej wykorzystać świeże pomidory, a zimą pomidory
z puszki lub przecier. A Wy jak przyrządzacie fasolkę po bretońsku?
Składniki, 6 porcji:
500 g suchej fasoli Piękny Jaś
sól morska do smaku / Vegeta i Maggi
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 cebula
250 g chudego wędzonego surowego boczku
150 g wędzonej chudej kiełbasy
2 łyżki oleju rzepakowego
½ łyżki masła
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ½ kg pomidorów bez skórki / 2 puszki pomidorów
bez skórki
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
½ łyżeczki mielonego kminku
2 łyżki majeranku
1. Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i
odstawić na całą noc.
2. Odcedzić, zalać letnią przegotowaną
wodą do zakrycia fasolki i gotować bez przykrycia do miękkości przez ok. 1 h
(powinno zostać ok. 1 szklanki płynu).
3. Dodać sól, listek, ziele angielskie.
4. Cebulę, boczek i kiełbasę pokroić w
kostkę i podsmażyć na patelni, dodać czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę.
5. Dodać koncentrat, pokrojone w kostkę
pomidory, przykryć pokrywką i gotować przez 30 min.
6. Połączyć fasolkę z pomidorami,
doprawić pieprzem, kminkiem i majerankiem i gotować przez 15 min.
7. Opcjonalnie można dodać zasmażkę: rozpuścić na patelni 1 łyżkę klarowanego masła, wsypać
1 łyżkę mąki pszennej i smażyć ciągle mieszając, aż mąka się zrumieni. Szybko wymieszać
z fasolką.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń