Kruche ciasto z truskawkami, kremem i bezą

Drukuj

Rozpływające się w ustach ciasto z truskawkami, bitą śmietaną, mascarpone i bezą na kruchym spodzie. Wszystkim smakuje i nadaje się na wszelkie rodzinne imprezy. Jest podzielne, lekkie i zarazem sycące. Kruchego ciasta nie powinno się przechowywać w lodówce, bo twardnieje i namaka. Najlepiej więc wszystko przygotować dzień wcześniej (ubitą śmietanę wstawić do lodówki, a ciasto i bezę pozostawić w temperaturze pokojowej), a na drugi dzień przełożyć kremem i bezą. Przepis z blogu Secret way to the kitchen (z naszymi drobnymi modyfikacjami).



Składniki, forma 20x30 cm:
Ciasto kruche
250 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli
4 żółtka
180 g zimnego masła

1.     Mąki przesiać na stolnicę, wsypać cukier, sól i wymieszać.
2.     Posiekać z masłem i żółtkami i szybko zagnieść ciasto rozcierając masło z mąką między palcami.
3.     Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie i nastawić piekarnik na 200°C.
4.     Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić spód ciastem i ponakłuwać je widelcem.
5.     Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min.
6.     Rozłożyć na cieście truskawki i piec przez kolejne 15 min. Całkowicie ostudzić i przygotować bezę, a następnie krem.
7.     Na ostudzone ciasto z truskawkami wyłożyć bitą śmietanę z mascarpone, a na wierzch położyć bezę.

Nadzienie
700 g truskawek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka łyżek konfitury z truskawek / 4 łyżki cukru

1.     Truskawki umyć, odszypułkować i osuszyć. Większe przekroić na pół lub kilka części.
2.     Wymieszać z mąką, a następnie z kilkoma łyżkami konfitury truskawkowej lub z cukrem.

Beza
4 zimne białka
szczypta soli
170 g cukru pudru / drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny / octu winnego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1.     Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
2.     Stopniowo po 1 łyżce dodawać cukier. Po dodaniu ostatniej porcji miksować pianę przez ok. 1 min.
3.     Wlać sok z cytryny i zmiksować.
4.     Dodać mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze przez 2 min. Piana powinna być sztywna i lśniąca.
5.     Pianę wyłożyć na blaszkę (w której piekło się ciasto lub inną o tych samych wymiarach) wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C bez termoobiegu i piec przez 30 min. Pozostawić do całkowitego ostudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Krem
400 ml śmietany kremówki 30%
250 g mascarpone
3 łyżki drobnego cukru z prawdziwą wanilią

1.     Śmietanę ubić z mascarpone, pod koniec dodając cukier.



7 komentarze:

  1. Ta beza ,<3 Musiała idealnie tu pasować! Pycha :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasto i no i ta beza mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  3. MISTRZOSTWO! Wykonanie "KA", przebija co najmniej kilka restauracyjnych propozycji! Pyszność tej bezy rozwala kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam i wyszło przepyszne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam i mam już u Was kilka przepisów upatrzonych do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń