Rozpływające
się w ustach ciasto z truskawkami, bitą śmietaną, mascarpone i bezą na kruchym
spodzie. Wszystkim smakuje i nadaje się na wszelkie rodzinne imprezy. Jest
podzielne, lekkie i zarazem sycące. Kruchego ciasta nie powinno się przechowywać
w lodówce, bo twardnieje i namaka. Najlepiej więc wszystko przygotować dzień
wcześniej (ubitą śmietanę wstawić do lodówki, a ciasto i bezę pozostawić w temperaturze
pokojowej), a na drugi dzień przełożyć kremem i bezą. Przepis z blogu Secret way to the kitchen (z naszymi drobnymi modyfikacjami).
Składniki, forma 20x30 cm:
Ciasto
kruche
250 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru pudru
szczypta soli
4 żółtka
180 g zimnego masła
1. Mąki przesiać na stolnicę, wsypać
cukier, sól i wymieszać.
2. Posiekać z masłem i żółtkami i szybko
zagnieść ciasto rozcierając masło z mąką między palcami.
3. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do
lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie i nastawić piekarnik na 200°C.
4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić
spód ciastem i ponakłuwać je widelcem.
5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i
piec przez 15 min.
6. Rozłożyć na cieście truskawki i piec
przez kolejne 15 min. Całkowicie ostudzić i przygotować bezę, a następnie krem.
7. Na ostudzone ciasto z truskawkami
wyłożyć bitą śmietanę z mascarpone, a na wierzch położyć bezę.
Nadzienie
700 g truskawek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka łyżek konfitury z truskawek / 4 łyżki cukru
1. Truskawki umyć, odszypułkować i
osuszyć. Większe przekroić na pół lub kilka części.
2. Wymieszać z mąką, a następnie z
kilkoma łyżkami konfitury truskawkowej lub z cukrem.
Beza
4 zimne białka
szczypta soli
170 g cukru pudru / drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny / octu winnego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną
pianę.
2. Stopniowo po 1 łyżce dodawać cukier. Po
dodaniu ostatniej porcji miksować pianę przez ok. 1 min.
3. Wlać sok z cytryny i zmiksować.
4. Dodać mąkę ziemniaczaną i miksować
jeszcze przez 2 min. Piana powinna być sztywna i lśniąca.
5. Pianę wyłożyć na blaszkę (w której
piekło się ciasto lub inną o tych samych wymiarach) wyłożoną papierem do
pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C bez termoobiegu i piec
przez 30 min. Pozostawić do całkowitego ostudzenia w piekarniku z uchylonymi
drzwiczkami.
Krem
400 ml śmietany kremówki 30%
250 g mascarpone
3 łyżki drobnego cukru z prawdziwą wanilią
1. Śmietanę
ubić z mascarpone, pod koniec dodając cukier.
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńTa beza ,<3 Musiała idealnie tu pasować! Pycha :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Super ciasto i no i ta beza mniam ...
OdpowiedzUsuńPolecamy! Jest przepyszne :))
UsuńMISTRZOSTWO! Wykonanie "KA", przebija co najmniej kilka restauracyjnych propozycji! Pyszność tej bezy rozwala kubki smakowe :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszło przepyszne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam i mam już u Was kilka przepisów upatrzonych do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńSuper, smacznego!:)
Usuń