Kompot truskawkowy z wanilią i pomarańczą

Drukuj

Kompot z truskawek, zaraz obok kompotu wiśniowego, lubimy najbardziej. Dodajemy do niego wanilię i skórkę z pomarańczy dla dodatkowego aromatu i lepszego smaku. Taki kompot otwarty zimową porą smakuje naprawdę wyjątkowo ;) Etykietka do pobrania tutaj.



Składniki, 2 duże słoiki:
500 ml wody
100 g cukru
sok z ½ małej cytryny
1 laska wanilii przekrojona wzdłuż na pół
sparzona i wyszorowana skórka z 1 pomarańczy
1 kg truskawek

1.     Wodę zagotować z cukrem, sokiem z cytryny, wanilią i skórką z pomarańczy, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Skórkę i laskę wanilii wyrzucić.
2.     Truskawki umyć i odszypułkować.
3.     Cały słoik wypełnić truskawkami i zalać wodą z cukrem.
4.     Zamknąć słoiki, wstawić je do dużego garnka wyłożonego ściereczką i zalać je wodą do ¾ ich wysokości.
5.     Przykryć pokrywką i pasteryzować (85°C) przez 20 min.




0 komentarze:

Prześlij komentarz