Kompot z truskawek, zaraz obok kompotu wiśniowego, lubimy
najbardziej. Dodajemy do niego wanilię i skórkę z pomarańczy dla dodatkowego
aromatu i lepszego smaku. Taki kompot otwarty zimową porą smakuje naprawdę
wyjątkowo ;) Etykietka do pobrania tutaj.
500 ml wody
100 g cukru
sok z ½ małej cytryny
1 laska wanilii przekrojona
wzdłuż na pół
sparzona i wyszorowana skórka
z 1 pomarańczy
1 kg truskawek
1. Wodę zagotować z
cukrem, sokiem z cytryny, wanilią i skórką z pomarańczy, zdjąć z ognia i lekko
ostudzić. Skórkę i laskę wanilii wyrzucić.
2. Truskawki umyć i
odszypułkować.
3. Cały słoik
wypełnić truskawkami i zalać wodą z cukrem.
4. Zamknąć słoiki,
wstawić je do dużego garnka wyłożonego ściereczką i zalać je wodą do ¾ ich
wysokości.
5. Przykryć pokrywką
i pasteryzować (85°C) przez 20 min.
0 komentarze:
Prześlij komentarz