Surówka z młodej kapusty, marchewki i papryki

Drukuj

Orzeźwiająca surówka z chrupiącej młodej kapusty, marchewki, papryki i cebuli. Idealnie nadaje się jako dodatek do kotletów, kurczaka, roladek, wątróbki czy dań z grilla. Przygotowanie surówki nie zajmuje wiele czasu, jednak trzeba ją odstawić na kilka godzin, żeby się przegryzła. Można ją przechowywać w lodówce do ok. tygodnia. Z każdym dniem jest coraz lepsza. Za przepis dziękujemy naszej koleżance Marzence ;)


Składniki, 1 duża salaterka:
1 mała młoda kapusta
1 czerwona / żółta papryka
1 średnia cebula
2 średnie marchewki
¾ szklanki cukru
1 ½ łyżki soli morskiej
½ szklanki oleju rzepakowego
0,33 l wody gazowanej
½ szklanki octu

1.    Kapustę umyć, poszatkować, ugnieść w dłoniach i przełożyć do salaterki.
2.    Paprykę umyć i usunąć gniazdo nasienne.
3.    Cebulę i paprykę pokroić w małą kosteczkę i dodać do kapusty.
4.    Marchewki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z resztą warzyw.
5.    Składniki zalewy wymieszać do rozpuszczenia się cukru i soli.
6.    Zalać warzywa i odstawić na całą noc.

2 komentarze:

  1. Bardzo ładna kolorystycznie! ;-) Faktycznie brzmi i wygląda tak, że będzie spoko dodatkiem do dań z grilla. Przy okazji: warto zwrócić uwage na to, żeby - kiedy kupujemy paprykę na sałatkę z surowych warzyw - wybierać paprykę z tzrema 'brzuszkami' u dołu. ;-) To an prawdę ma znaczenie- takie papryki są słodsze i daleko lepsze na surowo niż te np. z 4 brzuszkami, które z kolei lepiej nadają się do gotowania i smażenia. ;-) Pozdrowienia. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie zwróciłam na to uwagi, ale sprawdzę przy okazji ;) Co do surówki, szczerze ją polecam (zresztą... jak wszystko na naszym blogu :D). Jej plusem jest to, że można ją przygotować dużo wcześniej, bo z dnia na dzień nabiera coraz lepszego smaku :)

      Usuń