To
klasyczne danie musiało się w końcu znaleźć na naszym blogu. Faszerowane
papryki są pyszne, bardzo sycące i szybkie w przygotowaniu. Dodatkowo bardzo
ładnie się prezentują. Polecamy na rodzinny obiad – znikają w mgnieniu oka ;)
Składniki, 10 sztuk:
Faszerowane papryki
2 woreczki białego
ryżu
2 średnie cebule
3 łyżki oleju
rzepakowego
1 łyżka masła
1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
/ wieprzowego (karkówka)
sól do smaku
świeżo mielony czarny
pieprz do smaku
½ łyżeczki pieprzu
ziołowego
1 łyżeczka słodkiej
papryki w proszku
10 papryk (najlepiej
czerwonych lub żółtych)
1 szklanka wody
1.
Ryż ugotować w
osolonej wodzie wg zaleceń na opakowaniu.
2.
Cebulę pokroić
w kostkę i przysmażyć na złoty kolor na oleju i maśle.
3.
Piekarnik
nastawić na 180°C.
4.
Mięso
przełożyć do dużej miski, dodać ryż, cebulę, przyprawy i wymieszać ręką.
5.
Papryki umyć,
odciąć górne części i usunąć gniazda nasienne.
6.
Wypełnić je
farszem i przykryć odkrojonymi częściami.
7.
Ułożyć w
naczyniu żaroodpornym i wlać szklankę wody.
8.
Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec do miękkości przez 45-60 min.
0 komentarze:
Prześlij komentarz