Papryki faszerowane

Drukuj

To klasyczne danie musiało się w końcu znaleźć na naszym blogu. Faszerowane papryki są pyszne, bardzo sycące i szybkie w przygotowaniu. Dodatkowo bardzo ładnie się prezentują. Polecamy na rodzinny obiad – znikają w mgnieniu oka ;)



Składniki, 10 sztuk:
Faszerowane papryki
2 woreczki białego ryżu
2 średnie cebule
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego / wieprzowego (karkówka)
sól do smaku
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
10 papryk (najlepiej czerwonych lub żółtych)
1 szklanka wody

1.    Ryż ugotować w osolonej wodzie wg zaleceń na opakowaniu.
2.    Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na złoty kolor na oleju i maśle.
3.    Piekarnik nastawić na 180°C.
4.    Mięso przełożyć do dużej miski, dodać ryż, cebulę, przyprawy i wymieszać ręką.
5.    Papryki umyć, odciąć górne części i usunąć gniazda nasienne.
6.    Wypełnić je farszem i przykryć odkrojonymi częściami.
7.    Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wlać szklankę wody.
8.    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości przez 45-60 min. 





0 komentarze:

Prześlij komentarz