Pierniczki staropolskie

Drukuj

Przepyszne pierniczki, chyba jeszcze lepsze od alpejskich, które były najlepszymi domowymi piernikami, jakie próbowałyśmy. Pod kruchą warstwą lukru kryje się mięciuteńkie ciasto piernikowe, które wręcz rozpływa się w ustach. Są miękkie zaraz po upieczeniu, a z czasem jeszcze bardziej miękną i kruszeją. Ciasto należy przygotować 3-6 tygodni przed świętami. W tym czasie musi leżakować w chłodnym miejscu, np. w lodówce. Pierniki można z powodzeniem nadziewać. Gotowe trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zmodyfikowany przepis: "Kuchnia Polska", Marzena Wasilewska.


Składniki, ok. 60 sztuk:
Pierniki staropolskie
125 g miodu (np. lipowego, akacjowego, wielokwiatowego)
70 g masła
85 g cukru
250 g mąki pszennej tortowej
1 małe jajko
1 żółtko
1 kopiasta łyżka domowej przyprawy korzennej do piernika
35 ml mleka
1 łyżeczka sody
szczypta soli

lukier zwykły lub polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa
100 ml śmietany kremówki 30 %
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady

1.    Miód, masło i cukier zagotować, mieszając od czasu do czasu. Ostudzić.
2.    Dodać jajko, żółtko, przyprawę i wymieszać.
3.    Stopniowo przesiewać mąkę bezpośrednio do masy i dobrze wymieszać na jednolitą masę.
4.    Sodę wymieszać z mlekiem, wlać do ciasta i wyrabiać przez kilka minut łyżką lub mikserem na małych obrotach.
5.    Ciasto przełożyć do szklanej miski, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 3-6 tygodni.
6.    Piekarnik nastawić na 180˚C.
7.    Ciasto wyjąć z lodówki, wyjąć połowę na stolnicę oprószoną mąką, a resztę schować z powrotem do lodówki.
8.    Rozwałkować na 2-3 mm i wykrawać pierniczki.
9.    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
10.  Małe pierniki i pierniki z dziurką piec przez 7 min, a większe przez 8.
11.  Wystudzone pierniki lukrować lub zanurzać w polewie czekoladowej: śmietanę kremówkę wlać do rondelka i zagotować. Zdjąć z palnika, włożyć gorzką i mleczną czekoladę połamaną na kosteczki i mieszać do ich rozpuszczenia.







0 komentarze:

Prześlij komentarz