Mroczne,
czekoladowe muffinki z bezowymi kostkami są przepyszne, mięsiste, wilgotne i
puszyste :) Są przy tym bardzo efektowne i idealnie nadają się na dzisiejsze
święto. Szybko się je przygotowuje, dlatego zdążycie je zrobić jeszcze dziś na halloweenowy
wieczór. Straaasznie polecamy! ;)
czwartek, 31 października 2013
Frutta martorana
Frutta martorana to migdałowe
ciasteczka bez pieczenia w formie różnych owoców i warzyw. Według sycylijskiej
tradycji przygotowuje się je na Wszystkich Świętych oraz w okresie Bożego Narodzenia.
Są łatwe do zrobienia, jednak potrzeba ponad 24 godzin na ich osuszenie. Zachowują
świeżość przez minimum miesiąc!
wtorek, 29 października 2013
Tort z pajęczyną
Halloween zarówno w Polsce, jak i we Włoszech nie
jest zbyt popularne. My również nie obchodzimy tego święta, ale dla jego
zwolenników zrobiłyśmy dekorację w formie pajęczynki. Tort idealnie nadaje się
też na urodziny czy inne uroczystości, wystarczy go tylko inaczej ozdobić. Na
pewno będzie wszystkim smakował :) Składa się z puszystego, czekoladowego
biszkoptu i kremu z bitej śmietany, mascarpone i konfitury wiśniowej. Możecie go
przygotować nawet dzień wcześniej lub rozłożyć pracę na dwa dni: wieczorem
upiec biszkopt, a w dniu podania tylko go przełożyć.
niedziela, 27 października 2013
Pasta al forno
Pasta al forno to typowa
potrawa kuchni sycylijskiej. Jest przepyszna i nie znamy osoby, której by nie
smakowała. Sos jest podobny do tego z lasagni po bolońsku. Różni się przede
wszystkim dodatkiem groszku i brakiem beszamelu. Jeżeli nie znajdziecie
makaronu w kształcie kółeczek, użyjcie dowolnego krótkiego, np. muszelek.
Makaron możecie również zapiec z żółtym serem zamiast z mozzarellą. Pasta al
forno smakuje równie dobrze na drugi dzień, odgrzana na patelni z odrobiną wody
lub oliwy. Koniecznie do wypróbowania… i ciągłego powtarzania! :)
piątek, 25 października 2013
Gulasz wołowy
Gulasz wywodzący się z Węgier
składa się głównie z mięsa, papryki i cebuli. Każdy jednak przygotowuje go na
swój sposób wykorzystując ulubione dodatki i mięso. Nam najlepiej smakuje
gulasz wołowy z papryką, cebulą i pieczarkami przyprawiony m.in. tymiankiem, pieprzem
ziołowym i słodką papryką w proszku. Mięso jest miękkie, kruche i soczyste.
Gulasz jest naprawdę przepyszny! Już niedługo przepis na gulasz z odrobiną
czekolady… :)
czwartek, 24 października 2013
Czekoladowe ciasteczka nadziewane Nutellą
Kruche, czekoladowe
ciasteczka z kremowym nadzieniem są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Możecie je
upiec w ostatnim momencie przed przyjściem gości ;) Polecamy je szczególnie dla
maluchów na podwieczorek ze szklanką mleka.
środa, 23 października 2013
Bresaola z rukolą i parmezanem
Bresaola to suszona polędwica
wołowa. Podawana jest z rukolą, wiórkami parmezanu, oliwą z oliwek extravergine
i sokiem z cytryny. Całość można oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Mięciutkie,
kruche mięso w połączeniu z tymi składnikami jest po prostu wyśmienite! Ponadto
potrawa jest bardzo odżywcza i szybka w przygotowaniu.
wtorek, 22 października 2013
Penne alla Norma
Penne alla Norma to pyszne danie
kuchni sycylijskiej, które przyrządza się tam głównie na niedzielny obiad. Smażone
bakłażany, sos pomidorowy i ricotta tworzą idealne zestawienie :) Do potrawy
możecie przygotować sos z poniższego przepisu lub wykorzystać gotowy, domowy sos pomidorowy. Wystarczy go wtedy tylko podgrzać i wymieszać z ugotowanym makaronem.
Jeżeli nie uda Wam się dostać twardej ricotty, pastę posypcie startym parmezanem
lub grana padano. Smacznego!
poniedziałek, 21 października 2013
Spaghetti z kalafiorem
To prosta i szybka w
przygotowaniu pasta dla miłośników kalafiora. Nie zawiera wyszukanych składników,
jest bardzo dobra, a przede wszystkim zdrowa. Przy okazji polecamy Wam również pyszny
kalafior z czosnkiem!
sobota, 19 października 2013
Zapiekane roladki z bakłażanów
Zapiekane roladki z
bakłażanów w sosie pomidorowym są nieco czasochłonne, ale za to ich smak
wynagradza poświęcony im czas :) Bakłażany możecie ugrillować nawet dzień wcześniej,
żeby na następny mieć mniej pracy :) Jeżeli posmakowało Wam
Sformato di melanzane, spróbujcie również tych roladek!
piątek, 18 października 2013
Cukinia z ziemniakami
Cukinia z ziemniakami to
jedna z prostych potraw kuchni sycylijskiej. Wykorzystuje się w niej długą
cukinię tenerumi, rosnącą na Sycylii. Ma ona 4-5 cm grubości i osiąga nawet 1,5
m! Zamiast niej możecie użyć jakiejkolwiek cukinii. Różni się ona przede
wszystkim tym, że jest bardziej wodnista od innych. Danie jada się najczęściej
na kolację, bo jest lekkostrawne. Możecie je zmiksować blenderem i podawać
dzieciom od 7. miesiąca życia, pomijając peperoncino.
czwartek, 17 października 2013
Marcepanowe ciasteczka
Sycylijskie, marcepanowe
ciasteczka są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dodatkowo ładnie się
prezentują, a co najważniejsze - jeszcze lepiej smakują :) Ciasteczka dekoruje
się migdałami, kandyzowanymi czereśniami i orzeszkami pinii. Piecze się je głównie na Wszystkich Świętych oraz przed Świętami Bożego Narodzenia.
wtorek, 15 października 2013
Tortiglioni z kremem paprykowym
Bardzo smaczny obiad dla całej rodziny :) Aksamitny krem
paprykowy z natką pietruszki na pewno zadowoli niejednego z Was. Zamiast
tortiglioni możecie użyć penne, rigatoni czy muszelek. W wersji dla dzieci pomińcie
ostrą papryczkę.
poniedziałek, 14 października 2013
Nadziewane minibakłażany w sosie pomidorowym
Minibakłażany w sosie
pomidorowym przygotowuje się głównie w październiku. Zbierane są wtedy ostatnie
owoce, które są jeszcze malutkie. Jeśli nie macie dostępu do bakłażanów w takim
rozmiarze, możecie użyć najmniejszych jakie znajdziecie w sklepach. Nadziewane bakłażany
możecie podać na drugie danie lub kolację, a pozostały sos pomidorowy wykorzystać
do spaghetti.
sobota, 12 października 2013
Aperitivo Rosso
Dziś proponujemy pyszny czerwony aperitif, jednak w wersji bezalkoholowej.
Przygotowany jest ze świeżego sosu pomidorowego, soku z limonki i gałki muszkatołowej.
Jest też bardzo dobry na kaca ;) Podawać do paluszków, orzeszków itp.
piątek, 11 października 2013
Tarta z cukinią i papryką
Tarta jest pyszna, łatwa i
szybka w przygotowaniu. Jest to wegetariańska i zmodyfikowana wersja tej tarty.
Polecamy na kolację lub jako przystawkę na imprezę z przyjaciółmi. Podawać na
ciepło lub w temperaturze pokojowej.
czwartek, 10 października 2013
Kopiec Kreta
Domowy Kopiec Kreta chciałyśmy
upiec już od dawna :) Trochę go zmodyfikowałyśmy, dodając do bitej śmietany
mascarpone. Dzięki niemu bita śmietana nabrała jeszcze bardziej kremowej
konsystencji. Ciasto wyszło przepyszne! Rozpływa się w ustach, jest pulchne i
mięciutkie. Spróbujcie koniecznie Kopca w zdrowszej wersji, a nie tego z
pudełka ;)
środa, 9 października 2013
Zupa z zielonej soczewicy
Zupa z zielonej soczewicy
jest bardzo smaczna, a przede wszystkim zdrowa. Smakuje nawet dzieciom! ;) Można
ją podawać od 7. miesiąca życia. Należy wtedy jednak pamiętać, żeby pominąć
peperoncino i nie miksować zupy, tylko przetrzeć ją w całości za pomocą
maszynki do przecierania warzyw. Polecamy ją szczególnie
jesienią i zimą, bo dobrze rozgrzewa. Zupę możecie całkowicie zmiksować
blenderem, uzyskując zupę krem.
wtorek, 8 października 2013
Tagliatelle alla boscaiola
Tagliatelle alla boscaiola, czyli pasta leśniczego ;) U nas w wersji z mięsem mielonym, zielonym
groszkiem i pieczarkami, podlana białym wytrawnym winem. Zamiast tagliatelle możecie
użyć spaghetti, penne lub muszelek. Życzymy smacznego :)
poniedziałek, 7 października 2013
Spaghetti z ziemniakami
Makaron z ziemniakami może
wydawać się dość dziwnym połączeniem, ale większość Włochów, których znamy
przepada za tą pastą. Jest smaczna, nie zawiera wyszukanych składników i jest bardzo
prosta w przygotowaniu. Sos z tej pasty można podawać dzieciom już od 6. miesiąca
życia: należy wtedy pominąć peperoncino i dokładnie zmiksować sos blenderem. Od
około 10. miesiąca życia można dodać drobny makaron.
niedziela, 6 października 2013
Risotto z kalafiorem i bakłażanem
Risotto z gotowanym kalafiorem,
smażonym bakłażanem i passatą pomidorową. Im więcej bakłażana dodacie, tym
risotto będzie lepsze, więc nie zmniejszajcie jego ilości, ani tym bardziej nie
pomijajcie go w przepisie. Potrawę polecamy miłośnikom kalafiora i bakłażanów.
sobota, 5 października 2013
Pierś z kurczaka w panierce z parmezanem i natką pietruszki
Kotlety z piersi z kurczaka w
pysznej panierce z parmezanem i natką pietruszki smakują zupełnie inaczej i
dużo lepiej niż te w zwykłej panierce. W taki sam sposób przyrządzamy również
kotlety z wieprzowiny czy bakłażanów. Do kotletów polecamy równie smaczną sałatkę
z pomidorków koktajlowych. Danie możecie podawać z purée ziemniaczanym, pieczonymi
ziemniakami, frytkami lub świeżym pieczywem.
piątek, 4 października 2013
Frittata z pomidorami, ricottą i tymiankiem
Kolejna odsłona frittaty :) Tym razem z pomidorami, ricottą,
cebulą i tymiankiem. Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smakuje
również dzieciom, jednak w wersji dla nich należy pominąć ostrą papryczkę.
Podawać ze świeżą, chrupiącą bagietką. Smacznego :)
czwartek, 3 października 2013
Naleśniki z Nutellą
Kiedy za oknem robi się
chłodno, zwykle mamy ochotę na coś słodkiego, ciepłego, szybkiego w
przygotowaniu i kalorycznego ;) Na tę „okazję” idealnie nadają się naleśniki z
Nutellą oprószone waniliowym cukrem pudrem lub udekorowane kleksem bitej
śmietany. Poniżej podajemy podstawowy przepis na naleśniki na słodko, nadzienie
oczywiście możecie modyfikować.
środa, 2 października 2013
Jajka w pomidorach
Jajka w pomidorach są bardzo dobre, łatwe do zrobienia, a przede wszystkim
na pewno zdrowsze niż te w majonezie lub smażone na oleju. Jeśli lubicie jajka
wpół twarde, należy jedynie skrócić czas ich duszenia. Na koniec potrawę
możecie posypać Waszymi ulubionymi ziołami, np. świeżą bazylią czy tymiankiem.
Najlepiej smakuje z chrupiącym pieczywem :)
wtorek, 1 października 2013
Spaghetti z małżami
Spaghetti ze świeżymi małżami,
podsmażonym czosnkiem i natką pietruszki… Całość podlana białym wytrawnym
winem… To zdecydowanie najpyszniejsza pasta na świecie (przynajmniej dla
Kasi;). Tego smaku się po prostu nie zapomina! Jeśli nie uda Wam się kupić
świeżych małży, możecie użyć mrożonych. Spróbujcie koniecznie :)