czwartek, 31 października 2013

Muffinki z kostkami

Mroczne, czekoladowe muffinki z bezowymi kostkami są przepyszne, mięsiste, wilgotne i puszyste :) Są przy tym bardzo efektowne i idealnie nadają się na dzisiejsze święto. Szybko się je przygotowuje, dlatego zdążycie je zrobić jeszcze dziś na halloweenowy wieczór. Straaasznie polecamy! ;)
 

Frutta martorana

Frutta martorana to migdałowe ciasteczka bez pieczenia w formie różnych owoców i warzyw. Według sycylijskiej tradycji przygotowuje się je na Wszystkich Świętych oraz w okresie Bożego Narodzenia. Są łatwe do zrobienia, jednak potrzeba ponad 24 godzin na ich osuszenie. Zachowują świeżość przez minimum miesiąc!
 

wtorek, 29 października 2013

Tort z pajęczyną

Halloween zarówno w Polsce, jak i we Włoszech nie jest zbyt popularne. My również nie obchodzimy tego święta, ale dla jego zwolenników zrobiłyśmy dekorację w formie pajęczynki. Tort idealnie nadaje się też na urodziny czy inne uroczystości, wystarczy go tylko inaczej ozdobić. Na pewno będzie wszystkim smakował :) Składa się z puszystego, czekoladowego biszkoptu i kremu z bitej śmietany, mascarpone i konfitury wiśniowej. Możecie go przygotować nawet dzień wcześniej lub rozłożyć pracę na dwa dni: wieczorem upiec biszkopt, a w dniu podania tylko go przełożyć. 
 

niedziela, 27 października 2013

Pasta al forno

Pasta al forno to typowa potrawa kuchni sycylijskiej. Jest przepyszna i nie znamy osoby, której by nie smakowała. Sos jest podobny do tego z lasagni po bolońsku. Różni się przede wszystkim dodatkiem groszku i brakiem beszamelu. Jeżeli nie znajdziecie makaronu w kształcie kółeczek, użyjcie dowolnego krótkiego, np. muszelek. Makaron możecie również zapiec z żółtym serem zamiast z mozzarellą. Pasta al forno smakuje równie dobrze na drugi dzień, odgrzana na patelni z odrobiną wody lub oliwy. Koniecznie do wypróbowania… i ciągłego powtarzania! :)


piątek, 25 października 2013

Gulasz wołowy

Gulasz wywodzący się z Węgier składa się głównie z mięsa, papryki i cebuli. Każdy jednak przygotowuje go na swój sposób wykorzystując ulubione dodatki i mięso. Nam najlepiej smakuje gulasz wołowy z papryką, cebulą i pieczarkami przyprawiony m.in. tymiankiem, pieprzem ziołowym i słodką papryką w proszku. Mięso jest miękkie, kruche i soczyste. Gulasz jest naprawdę przepyszny! Już niedługo przepis na gulasz z odrobiną czekolady… :)
 

czwartek, 24 października 2013

Czekoladowe ciasteczka nadziewane Nutellą

Kruche, czekoladowe ciasteczka z kremowym nadzieniem są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Możecie je upiec w ostatnim momencie przed przyjściem gości ;) Polecamy je szczególnie dla maluchów na podwieczorek ze szklanką mleka. 
 

środa, 23 października 2013

Bresaola z rukolą i parmezanem

Bresaola to suszona polędwica wołowa. Podawana jest z rukolą, wiórkami parmezanu, oliwą z oliwek extravergine i sokiem z cytryny. Całość można oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Mięciutkie, kruche mięso w połączeniu z tymi składnikami jest po prostu wyśmienite! Ponadto potrawa jest bardzo odżywcza i szybka w przygotowaniu. 
 

wtorek, 22 października 2013

Penne alla Norma

Penne alla Norma to pyszne danie kuchni sycylijskiej, które przyrządza się tam głównie na niedzielny obiad. Smażone bakłażany, sos pomidorowy i ricotta tworzą idealne zestawienie :) Do potrawy możecie przygotować sos z poniższego przepisu lub wykorzystać gotowy, domowy sos pomidorowy. Wystarczy go wtedy tylko podgrzać i wymieszać z ugotowanym makaronem. Jeżeli nie uda Wam się dostać twardej ricotty, pastę posypcie startym parmezanem lub grana padano. Smacznego!
 

poniedziałek, 21 października 2013

Spaghetti z kalafiorem

To prosta i szybka w przygotowaniu pasta dla miłośników kalafiora. Nie zawiera wyszukanych składników, jest bardzo dobra, a przede wszystkim zdrowa. Przy okazji polecamy Wam również pyszny kalafior z czosnkiem!
 

sobota, 19 października 2013

Zapiekane roladki z bakłażanów

Zapiekane roladki z bakłażanów w sosie pomidorowym są nieco czasochłonne, ale za to ich smak wynagradza poświęcony im czas :) Bakłażany możecie ugrillować nawet dzień wcześniej, żeby na następny mieć mniej pracy :) Jeżeli posmakowało Wam Sformato di melanzane, spróbujcie również tych roladek!
 

piątek, 18 października 2013

Cukinia z ziemniakami

Cukinia z ziemniakami to jedna z prostych potraw kuchni sycylijskiej. Wykorzystuje się w niej długą cukinię tenerumi, rosnącą na Sycylii. Ma ona 4-5 cm grubości i osiąga nawet 1,5 m! Zamiast niej możecie użyć jakiejkolwiek cukinii. Różni się ona przede wszystkim tym, że jest bardziej wodnista od innych. Danie jada się najczęściej na kolację, bo jest lekkostrawne. Możecie je zmiksować blenderem i podawać dzieciom od 7. miesiąca życia, pomijając peperoncino.
 

czwartek, 17 października 2013

Marcepanowe ciasteczka

Sycylijskie, marcepanowe ciasteczka są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dodatkowo ładnie się prezentują, a co najważniejsze - jeszcze lepiej smakują :) Ciasteczka dekoruje się migdałami, kandyzowanymi czereśniami i orzeszkami pinii. Piecze się je głównie na Wszystkich Świętych oraz przed Świętami Bożego Narodzenia.
 

wtorek, 15 października 2013

Tortiglioni z kremem paprykowym

Bardzo smaczny obiad dla całej rodziny :) Aksamitny krem paprykowy z natką pietruszki na pewno zadowoli niejednego z Was. Zamiast tortiglioni możecie użyć penne, rigatoni czy muszelek. W wersji dla dzieci pomińcie ostrą papryczkę.
 

poniedziałek, 14 października 2013

Nadziewane minibakłażany w sosie pomidorowym

Minibakłażany w sosie pomidorowym przygotowuje się głównie w październiku. Zbierane są wtedy ostatnie owoce, które są jeszcze malutkie. Jeśli nie macie dostępu do bakłażanów w takim rozmiarze, możecie użyć najmniejszych jakie znajdziecie w sklepach. Nadziewane bakłażany możecie podać na drugie danie lub kolację, a pozostały sos pomidorowy wykorzystać do spaghetti.
 

sobota, 12 października 2013

Aperitivo Rosso

Dziś proponujemy pyszny czerwony aperitif, jednak w wersji bezalkoholowej. Przygotowany jest ze świeżego sosu pomidorowego, soku z limonki i gałki muszkatołowej. Jest też bardzo dobry na kaca ;) Podawać do paluszków, orzeszków itp.



piątek, 11 października 2013

Tarta z cukinią i papryką

Tarta jest pyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu. Jest to wegetariańska i zmodyfikowana wersja tej tarty. Polecamy na kolację lub jako przystawkę na imprezę z przyjaciółmi. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
 


czwartek, 10 października 2013

Kopiec Kreta

Domowy Kopiec Kreta chciałyśmy upiec już od dawna :) Trochę go zmodyfikowałyśmy, dodając do bitej śmietany mascarpone. Dzięki niemu bita śmietana nabrała jeszcze bardziej kremowej konsystencji. Ciasto wyszło przepyszne! Rozpływa się w ustach, jest pulchne i mięciutkie. Spróbujcie koniecznie Kopca w zdrowszej wersji, a nie tego z pudełka ;) 
 

środa, 9 października 2013

Zupa z zielonej soczewicy

Zupa z zielonej soczewicy jest bardzo smaczna, a przede wszystkim zdrowa. Smakuje nawet dzieciom! ;) Można ją podawać od 7. miesiąca życia. Należy wtedy jednak pamiętać, żeby pominąć peperoncino i nie miksować zupy, tylko przetrzeć ją w całości za pomocą maszynki do przecierania warzyw. Polecamy ją szczególnie jesienią i zimą, bo dobrze rozgrzewa. Zupę możecie całkowicie zmiksować blenderem, uzyskując zupę krem.
 

wtorek, 8 października 2013

Tagliatelle alla boscaiola

Tagliatelle alla boscaiola, czyli pasta leśniczego ;)  U nas w wersji z mięsem mielonym, zielonym groszkiem i pieczarkami, podlana białym wytrawnym winem. Zamiast tagliatelle możecie użyć spaghetti, penne lub muszelek. Życzymy smacznego :)
 

poniedziałek, 7 października 2013

Spaghetti z ziemniakami

Makaron z ziemniakami może wydawać się dość dziwnym połączeniem, ale większość Włochów, których znamy przepada za tą pastą. Jest smaczna, nie zawiera wyszukanych składników i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Sos z tej pasty można podawać dzieciom już od 6. miesiąca życia: należy wtedy pominąć peperoncino i dokładnie zmiksować sos blenderem. Od około 10. miesiąca życia można dodać drobny makaron.
 

niedziela, 6 października 2013

Risotto z kalafiorem i bakłażanem

Risotto z gotowanym kalafiorem, smażonym bakłażanem i passatą pomidorową. Im więcej bakłażana dodacie, tym risotto będzie lepsze, więc nie zmniejszajcie jego ilości, ani tym bardziej nie pomijajcie go w przepisie. Potrawę polecamy miłośnikom kalafiora i bakłażanów.
 

sobota, 5 października 2013

Pierś z kurczaka w panierce z parmezanem i natką pietruszki

Kotlety z piersi z kurczaka w pysznej panierce z parmezanem i natką pietruszki smakują zupełnie inaczej i dużo lepiej niż te w zwykłej panierce. W taki sam sposób przyrządzamy również kotlety z wieprzowiny czy bakłażanów. Do kotletów polecamy równie smaczną sałatkę z pomidorków koktajlowych. Danie możecie podawać z purée ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami, frytkami lub świeżym pieczywem. 
 

piątek, 4 października 2013

Frittata z pomidorami, ricottą i tymiankiem

Kolejna odsłona frittaty :) Tym razem z pomidorami, ricottą, cebulą i tymiankiem. Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smakuje również dzieciom, jednak w wersji dla nich należy pominąć ostrą papryczkę. Podawać ze świeżą, chrupiącą bagietką. Smacznego :)
 

czwartek, 3 października 2013

Naleśniki z Nutellą

Kiedy za oknem robi się chłodno, zwykle mamy ochotę na coś słodkiego, ciepłego, szybkiego w przygotowaniu i kalorycznego ;) Na tę „okazję” idealnie nadają się naleśniki z Nutellą oprószone waniliowym cukrem pudrem lub udekorowane kleksem bitej śmietany. Poniżej podajemy podstawowy przepis na naleśniki na słodko, nadzienie oczywiście możecie modyfikować.
 

środa, 2 października 2013

Jajka w pomidorach

Jajka w pomidorach są bardzo dobre, łatwe do zrobienia, a przede wszystkim na pewno zdrowsze niż te w majonezie lub smażone na oleju. Jeśli lubicie jajka wpół twarde, należy jedynie skrócić czas ich duszenia. Na koniec potrawę możecie posypać Waszymi ulubionymi ziołami, np. świeżą bazylią czy tymiankiem. Najlepiej smakuje z chrupiącym pieczywem :)
 

wtorek, 1 października 2013

Spaghetti z małżami

Spaghetti ze świeżymi małżami, podsmażonym czosnkiem i natką pietruszki… Całość podlana białym wytrawnym winem… To zdecydowanie najpyszniejsza pasta na świecie (przynajmniej dla Kasi;). Tego smaku się po prostu nie zapomina! Jeśli nie uda Wam się kupić świeżych małży, możecie użyć mrożonych. Spróbujcie koniecznie :)